Oldal kiválasztása

Azt hiszem ez az a film, amit már mindenki egyszer életében látott, leginkább karácsonykor, mégis sokan örömmel tekintenek vissza Kevin MacCallister trükkjeire, szövegeire, meg úgy az egész Reszkessetek betörőkre.

homealone.1

MacCallister família családi háza karácsony táján igen népes, mert minden fellelhető unokatestvér, nagynéni, rokon ide sereglik, hogy aztán közösen induljanak útnak Párizsba, ahol majd az ünnepeket töltik. Kevin MacCallister (Macaulay Culkin) nem osztozik ezen az örömteli eseményen, mert hiába nem ő a legkisebb a családban, valahogy mindig ő kerül margóra, vele nem foglalkozik senki. Reggel, mivel az ébresztőóra nem jelzett időben, a család rohanvást kapja össze magát, és elfelejtik magukkal vinni a reptérre Kevint, aki mindez alatt a padlástérben alszik. Kevin édesanyja, Kate (Catherine O’Hara) a repülőn eszmél rá, hogy bizony valamit elfelejtett, de akkor már késő.

Kevin, mikor ráeszmél arra, hogy az egész pereputty lelépett, nem sírdogálva a sarokban gubbaszt, hanem végre kipróbálja azokat a dolgokat, amikre eddig nem volt lehetősége vagy nagyobb testvére, Buzz (Devin Ratray) elnyomása, vagy a szülői szigor miatt. Ám nem sokkal később rádöbben, hogy a környéken ólálkodó rablópáros az ő házát is kiszemelte, így nem marad más hátra, mint hogy felvegye velük a harcot. De vajon egy fiúcska képes lesz megvédeni azt, ami az övé?

homealone.2

Ugyanaz igaz a Reszkessetek betörőkre, mint amit Marshall Eriksen mondott az Így jártam anyátokkal epizódjában: „tudod kik nem látták ezt a filmet? azok, akik benne élnek!” Szerintem bármelyik járókelőt megállítva képes legalább öt idézetet felsorolni a filmből kezdve a „pofa be, roló le”-vel, vagy a „tartsd meg az aprót te mocskos állat”-ig bezárólag. És bármennyire is bugyuta, gyengécske, és logikai buktatót tartalmazó film is ez, valamilyen oknál fogva mégis szeretet övezi. Talán pont a gyermeki bájosság, a kiapadhatatlan humorforrás, vagy az ünnepi hangulat miatt szeretjük minden évben elővenni.

Kevin pimasz, de alapvetően jó gyerek, aki azért ennyire provokatív, mert úgy érzi nem kap elég figyelmet – és lássuk be, egy ekkora családban, ez valóban lehetséges. Bármennyire is azt hangoztatja, hogy nincs rájuk szüksége, mert ő megáll a maga lábán, azért eljön az a pillanat, amikor hiányoznak neki, és pontosan ekkor válik láthatóvá Kevin valódi jelleme.

homealone.3

Persze a film legnagyobb hibája, hogy a látott trükkök és csapdák kivitelezéséhez rengeteg pénzre és időre lenne szükség, és ezeknek nagy részét egy gyerek nem is tudná megcsinálni – persze ez nem von le a tollas trükk, vagy a vasalós fejbekólintás értékéből, csak hát az a fránya realitás…

homealone.4

A Reszkessetek betörők igazi hagyománnyá vált itthon karácsonykor, és ez egyáltalán nem baj, mert vicces és kedves film, ami képes lehet felébreszteni a nézők valódi karácsonyi hangulatát – már ha a kaotikus bevásárlás, főzés és egyebek végleg ki nem ölték.

Szerző

Catleen
Catleen
Alapító és főszerkesztő

Mindig online kütyüfüggő, “csak még egy epizód” suttogó, űrhajó gyűjtögető kocka, digitális bennszülött. Igazi fangirl és PR munkatárs a Serenityn.