Oldal kiválasztása

nightmare-before-christmas

Tim Burton világának zsenialitása abban rejlik, hogy a hátborzongatót, a félelmetest vegyíteni tudja a meghittel, otthonossal, a gyermekien bájossal. Kevés testhezállóbb lehetősége akadna erre, mint egy rémséges halloween–faluban, „szörnyek” főszereplésével játszódó kedves karácsonyi mese.

2964_0_screenshot

A rémvilág ünnepelt hőse Jack Skellington, aki a halloween ünnepének falujában él, és borzasztóan jól végzi a rá háruló feladatot, vagyis a rémisztgetést, amiért a többi horroralak, boszorkányok, vérfarkasok, a félelmetes kétarcú polgármester–figura, és egy női frankenstein–szörny, Sally mind nagyon tisztelik. Jack ennek ellenére magányos, és hiányolja a szeretetet és a melegséget otthonából. Véletlenül átkerül egy másik ünnep városába, az idillien cukormázasan karácsonyéba, ahol az ő sivár, szürke környezete helyett olyan utcákat talál, amelyek mentén még a házak is úgy néznek ki, mint a túldíszített karácsonyi ajándékok, esik a hó, és boldogan vigyorgó elfek rohangálnak. Jacket megbabonázza ez a hely, és eldönti, hogy a saját falujába is elviszi a karácsonyt, sőt, ő maga lesz az új télapó. Mivel ez nem jön össze neki, elraboltatja az igazi télapót, és erőszakkal veszi át a helyét, az eredmény pedig teljes káosz, amit talán még helyre lehet hozni.

The-Nightmare-Before-Christmas-ScreenShot-07

Ebben a különös világban minden szereplő úgy néz ki, mint a gyerekeknek készült ijesztő játékok, például a gonosz bohócbaba, amitől féltünk gyerekkorunkban, vagy a mesekönyvekben szereplő egyszerre bájos és félelmetes, nagyon karakteres ábrázolások. A szereplők kinézete ebben a rémmesében is sokat elárul a személyiségükről. Jack Skellington – ami helyett mindig „Skeletont” írnék – egy pálcikavékony, langaléta csontváz, akinek baseball labdára hasonlít a feje, de valójában az egy koponya, ami, ki tudja hogyan, még arcmimikára is képes. Leginkább olyan, mint egy bús, gyorsan megnyúlt gót kamasz fiú: kedves, jó szándékú, de magányos, és nem találja a helyét. Sally, a darabokból összevarrt, lány, aki az őt megalkotó őrült, kacsaszerű tudóssal él, ugyanolyan elveszett, mint Jack. Adódik a románc esélye közöttük, de vajon összeszedik magukat (Sally szó szerint), és nyitnak az érzelmeik felé, vagy minden marad olyan sivár és szeretet nélküli, mint volt? Mivel ez egy mese, a választ nem nehéz kitalálnunk, de ne gondoljuk, hogy a szereplők pofonegyszerű mesehősök. Annál sokkal emberibbek, sematikus, de hihető személyiségük van, és ami még fontosabb: igazi problémáik.

The-Nightmare-Before-Christmas-nightmare-before-christmas-3012402-1280-960

Milyen problémák ezek? Annyi biztos, hogy gyerekek és felnőttek is tanulhatnak belőlük, miközben a különleges, álomszerű fantáziavilág elragadja őket. A bonyodalom egyrészt azzal kapcsolatos, hogyan mutassuk ki a szeretetünket mások felé, hogyan „hódítsuk” meg, akit szeretnénk. Ennek a megoldása lesz Jack és Sally kapcsolatának alakulása. A férfi–nő kapcsolat itt egy kicsit kimozdul a szokásos sémából, vagyis hogy a hősszerelmes megmenti toronyba zárt szerelmét. A törekvés egymás felé, a megmentések és a hőstettek mind kölcsönösek. Sally is küzd Jackért, aki szintén megmenti a lányt, amikor szükséges. Sally azonban így is szomorú, mivel Jack nem viszonozza a gyengéd érzelmeit – neki még meg kell tanulnia, hogyan lehet kimutatni a szeretetet.

tumblr_static_3zehbtl4oyucw048o00kgkcc8

Itt érkezünk el a bonyodalom másik feléhez. A Karácsonyi lidércnyomás egyik legbájosabb jelenete az, amelyikben Jack kémiai értelemben, tudományosan boncolgatja a karácsonyt, kémcsövekbe tölti, nagyító alatt vizsgája, elemeire bontja az ajándékokat, hópelyheket, cukorkákat és mindenféle karácsonyi kelléket, hogy megértse az ünnep lényegét. Tudni akarja, hogyan működik az egész, de az érzelmeket nem lehet boncasztalon vizsgálni, ettől lesz Jack kísérlete annyira bájos. Csalódáson, megértésen, emberi kapcsolatokon keresztül vezet az útja a valódi, nem tudományos válaszig, és közben egy nevettetően félresikerült, borzalmas karácsonyt is átél, amelyben a fa alá kerülő ajándékok megtámadják a gyerekeket. Ha Jackkel tartunk, garantáltan megtaláljuk a karácsonyi meghittség forrását, amelyet nem kényszeríthetünk ki, és nem mérhetünk kémcsövekben, mégis láthatatlanul jelen van a levegőben.

Szerző

moonmadcat
Korábbi szerkesztő

Az internet, főleg a Youtube világának kóborlója, macska a holdon, valamint a lélek sötét oldalának kutatója.