Oldal kiválasztása

Bár nem az ötödik évad a kedvencem (ugyanis itt már olyan szinten kapják a nyakukba azt a bizonyosat a szereplők, hogy az eszméletlen), mégis a kedvenc epizódom itt található. Nem hiszem, hogy akad bárki, aki szerint egy varieté műsor jól mutatna egy brutális börtönsorozatban – nos, őket el kell keserítenem, ugyanis egy fenomenális rész kerekedett belőle, ahol BD Wong végérvényesen belopta magát a szívembe (nem mellesleg meg bebizonyította miért is kapott Tony-díjat, és ITT egy kis ízelítő).

oz.s05.1

A renoválási idő alatt Smaragdváros lakói ismét az általános részlegen „pihengettek”: Schillinger (J.K. Simmons) ott tett keresztbe Tobiasnak (Lee Tergesen) és Chrisnek (Christopher Meloni), ahol csak tudott, Ryan (Dean Winters), mint mindig, felkavarta az állóvizet, Alvarez (Kirk Acevedo) a magánzárkából néha kikerült, néha nem. Ezalatt Tim (Terry Kinney), Smaragdváros megálmodója is pihenhetett kicsit, és összeszedhette gondolatait, míg Leo (Ernie Hudson), a börtön feje komoly változásokat eszközölt a vezetés tekintetében.

oz.s05.2

Gloriának (Lauren Vélez) minden orvosi tudására szüksége van ahhoz, hogy megmentse egyik betegét, akit nagyon úgy néz ki, az ő hibájából fekszik kómában, ezt a nő pedig igen nehezen dolgozza fel. Tim természetesen támogatja mindenben, de furcsa mód a nő leginkább Ryan szerelméből merít erőt a folytatáshoz. Ryan, hála szokásos tevékenységének veszélybe keveri testvérét, Cyrilt (Scott William Winters), aki immár halálbüntetés elé néz, és hiába találta meg a férfi szülőanyját, aki a szellemileg fogyatékos Cyrilt is szárnyai alá vette, most egy olyan küzdelem elé néz, amiben a nyerési esélyei igencsak kétesek. Ezalatt Chris ellen is folytatódik a nyomozás, és még Tobiast is megpróbálják felhasználni ellen, de vajon a két férfi szerelme elég erős ahhoz, hogy kibírjon ilyen akadályt?

oz.s05.4

Az évad leginkább érzelmes pillanatait Cyril és Ryan jelenetei szolgáltatták, akiknek kapcsolatára árnyékot vetett a közelgő halálos ítélet. A tárgyalások során Cyril egy zokni bábot kapott Peter Marie nővértől (Rita Moreno), és ez a bábu mintha megszemélyesítette volna a beteg elme erőszakos és elnyomott énjét. Cyril fájdalma, és az, ahogy a problémákra néz szinte gyermeki ártatlanság, és ellene még inkább megnehezítette Ryan és édesanyja, Suzanne (Betty Buckley) ragaszkodása és szeretete. Kevesen tudják, hogy a testvérpárt alakító színészek a való életben is testvérek, így némely testvéri megmozdulásnál, ölelésnél, beszólásnál vagy csínynél nem lehetett eldönteni, hogy ez most a karakterek jelleme, vagy az együtt felnőtt színészek valódi énje – ez pedig egy igazán egyedi színfoltot nyújt az amúgy igen brutális sorozatban.

oz.s05.5

Chris és Tobias se veled, se nélküled kapcsolata kezd kissé az idegeimre menni, mert bár tényleg kedvelem mindkettőjüket (különösen a manipulatív Christ), azért már kezdenek elmenni egy olyan szintre, ahonnan nem hiszem, hogy lenne visszaút, így az, hogy ismét megbocsátanak egymásnak számomra hiteltelenné teszi a karaktereket.

Gloria aggodalma betegéért zseniális, itt látszik meg, hogy a színésznő, Lauren Vélez mennyire kiváló művész, és ezt nem csak azért mondom, mert imádtam a Dexter című sorozatban, hanem mert minden megmozdulása, minden színészi játéka tökéletesen a helyén van és hiteles: az erőszak utáni kaotikus állapot, a megbocsátás, a düh és a szeretet minden szintjét képes megmutatni mind a karakter, mind a színésznő.

oz.s05.3

Azért a szálak megint kissé összekuszálódtak az évad végére, és egy olyan összeesküvés elméletet sejtetnek, ami igazán ütős lesz – már persze ha rendesen kiderül. A prímet természetesen a varieté epizód vitte, amit érdemes újra és újra megtekinteni – nem mintha ez az egész sorozatra nem lenne érvényes. Az OZ ötödik évada nem lett a kedvencem, de mivel a széria a legrosszabb napjain is messze felülmúl sok népszerű sorozatot, így nem kell aggódnia a minőség miatt.

Szerző

Catleen
Catleen
Alapító és főszerkesztő

Mindig online kütyüfüggő, “csak még egy epizód” suttogó, űrhajó gyűjtögető kocka, digitális bennszülött. Igazi fangirl és PR munkatárs a Serenityn.