Oldal kiválasztása

A Csapda egy akciófilm, amiben nincs akció, egy családi dráma, ami nem dráma, és egy nyomasztó thriller, ami legalább nyomasztó – írás egy filmről, ami újító akart lenni, ehelyett rossz lett.

csapda.2

Jason Collins (Rafi Gavron) egy teljesen hétköznapi tini: vannak barátai, szeret bulizni, folyton a neten lóg, aztán egy barátja megkéri, hogy vegyen át a nevében egy csomagot, és ez felforgatja Jason életét. A csomagban ugyanis nagymennyiségű drog volt, Jasont pedig elkapták, a leendő büntetés alól pedig nem mentesíti az a tény, hogy nem tudta mi van a csomagban. A srácra tíz év börtönbüntetés vár, ugyanis az ügyész, Joanne Keeghan (Susan Sarandon) javaslatára a bíró példát akar statuálni a fiún. Jason apja, John Matthews (Dwayne Johnson) bármire hajlandó a fiáért, így kapva kap Keeghan ajánlatán, és elvállalja a nem mindennapi feladatot.

Matthewsnak be kell épülnie egy nemzetközi droghálózatba, el kell hitetnie mindenkivel, hogy építőipari vállalkozása a csőd szélén áll, és ezt elkerülendő képes a bűn útjára lépni. Ebben segítségére van alkalmazottja, Daniel James (Jon Bernthal), aki bűnözői múltjával bevezeti Matthewst ebbe a világba. De vajon képes lesz-e ezt végigvinni egy példás apa, és egy jó ember, miközben az ügyészt az sem érdekli, él-e vagy hal?

csapda.3

A film megtörtént eseten alapul, de feltételezhetően kikozmetikázták a történetet, hogy hősies és kellően izgalmas legyen – vagyis lett volna. A „mit tennél meg a szeretteidért” kérdéskör egy megunhatatlan, ugyanakkor unalomig játszott történet (igen, én is érzem ebben a paradoxont), és bár a Csapda rendezője, a korábban kaszkadőrként tevékenykedő Ric Roman Waugh érdekes témába vetett bele magát, nem sikerült újat alkotnia – pedig a lehetőség adott volt.

A probléma ott kezdődik, hogy nehezen lehet elhinni, hogy az ügyész belemegy egy ilyen alkuba, még akkor is, ha valójában egy számító dög. Matthews és Keeghan között semmilyen papírozás nem történt, csak a két fél adott szava, ami ebben a helyzetben édeskevés. Matthews indítékait, mint a fiát féltő apát meg lehet érteni, ám Keeghannek ez a „tőlem meg is halhatsz” stílus felelőtlen és hiteltelen –elég gyorsan vissza lehet fejteni a szálakat, ha netalán Matthews a rendőrség kezére kerülne vagy meghalna, és ezt a nő karrierje nem hiszem, hogy túlélné.

csapda.1

Matthews családi drámai vonala minden csak nem dráma. Szegény fiú, akivel nem törődnek – ami persze nem igaz –, a volt feleség, aki tehetetlen és a férfit okolja (de persze ő már évek óta nincs a képben, de mindegy), és a jól menő vállalkozó, aki hirtelen mindent tud a bűnözésről – és róluk el kéne hinnem, hogy valaha egy család voltak.

Matthews alkalmazottjának, Jamesnek múltját és családi állapotát is szintén belerángatták a filmbe, de ez pusztán arra volt jó, hogy húzzák vele az időt, mert sem a karaktert nem tudtam megkedvelni, sem az együttérzésemet nem tudta kiváltani – pedig John Bernthalt a Walking Dead óta kedvelem. Itt is pont az a probléma, mint Matthewsnál: nincs súlya a családi drámának, nem hiszem el a köztük lévő kapcsot és annak a meglazulását.

SNITCH

Ami viszont dicséretes a filmben, az a feszültség felépítése, és az, hogy ez nem torkolt indokolatlan lövöldözésbe vagy autósüldözésbe minden második jelentben, hanem logikus megoldásokkal és párbeszédekkel oldották fel, ez pedig segített abban, hogy hitelesebbnek könyveljem el a filmet – bár nem sokkal.

A Csapda tényleg lehetett volna egy okosan és logikusan építkező thriller és dráma egyszerre, ám a jó jeleneteket megtörték a folyton unalomba fulladó képsorok, amiknek valójában az volt a célja, hogy hátteret adjanak a karaktereknek. Kár érte, jó kis mozi lehetett volna.

Szerző

Catleen
Catleen
Alapító és főszerkesztő

Mindig online kütyüfüggő, “csak még egy epizód” suttogó, űrhajó gyűjtögető kocka, digitális bennszülött. Igazi fangirl és PR munkatárs a Serenityn.