Oldal kiválasztása

gracepoint_pic1

A pilot alapján akadt némi kivetnivalóm a Gracepointtal kapcsolatban – sok kis apróság volt, amik ugyan bökhetik a nézők csőrét, azonban nem akkorák, hogy menthetetlenné váljon miattuk a sorozat. Most, hogy a széria első (és sajnos egyben utolsó) évada végére ért, boldogan jelenthetem ki, hogy mindezeket gyönyörűen kijavították a készítők, valamint a színészek.

gracepoint_pic2

Az alaptörténetet nem írnám le még egyszer, inkább vegyük sorra az előző beszámolómban felmerült hibákat és kérdéseket. Először is a Solano családdal kapcsolatos problémámról mondanék pár szót. Mint kiderült, az anya, Beth Solano (Virginia Kull) tizenhat évesen ment feleségül Markhoz (Michael Pena), ezért nem csoda, hogy olyan fiatal. Viszont az, hogy mindez nagyjából a szezon közepére vált teljesen világossá, már elég komoly történetvezetési hiba, de a sorozat mentségére szóljon, hogy ez az egyetlen ilyenfajta baki a sztoriban. Aztán a színészi játék: korábban Virginia Kullra és a Danny nővérét játszó Madalyn Horcherre panaszkodtam, mert túljátszották az érzelmes jeleneteket. Néhány rész alatt azonban szépen belerázódtak, és ugyan Emmy-díjat nem vágnék egyikőjükhöz sem, de sokkal hihetőbben tudták előadni a rájuk szabott szerepet. Ismételten a két főszereplő viszi a pálmát, bár közülük is inkább David Tennant fejére tenném a koronát, ám most nem az elfogultság beszél belőlem, Anna Gunn ugyanis belefutott egy-két buktatóba a finálé során – ezektől az apróságoktól eltekintve viszont ő is zseniális volt, szóval le a kalappal!

gracepoint_pic3

A dinamika, úgy érzem, külön bekezdést érdemel, és visszatérnék egyúttal a történetvezetésre is. A bemutatkozó epizód ugyan meglehetősen döcögős volt, onnantól kezdve azonban kétszázon pörögnek az események, csak néha tartunk egy kis pihenőt, akkor viszont van idő vájkálni a karakterek háttértörténetében. Az információkat – legyen szó akár egy szereplőről, vagy a nyomozás részleteiről – szépen lassan csepegtetik nekünk, és mindegyiket a maga idejében. Így gyakorlatilag mi nézők is a nyomozás részévé válunk, ugyanakkor a széria képes fenntartani a feszültséget és a kíváncsiságot, mert nem tudunk többet egyik detektívnél sem. A helyiekről is folyamatosan többet tudunk meg, így gyakorlatilag együtt ismerjük meg őket a sorozat elején idegennek számító Emmett Carverrel, akiről egyébként szintén rengeteg minden kiderül.

gracepoint_pic4

Természetesen a gyilkos kilétét is teljes titok övezi egészen a fináléig. Aki szemfüles volt, annak már lehetett némi sejtése arról, ki lehet a tettes, de a végső csavarra, azt hiszem, nem sokan számítottak. Én végig a körmeimet rágva ültem a képernyő előtt, és percekig sokkos állapotban voltam a rész végeztével.

Mivel az alkotók végig azt remélték, hogy lesz második évad, durva cliffhangerrel ért véget a bemutatkozó szezon, attól pedig, hogy elkaszálták a szériát, sokkal jobban arcon csap ez a függővég. Kár érte, mert a Gracepoint egy tökéletes krimivé érett a végére, de, mint tudjuk, az élet nem fair.

Szerző

Misplaced
Szerkesztő

Koncertmániás detektívgyakornok, kezdő anglofil, rendkívül utópista Metal Lady. Elfogult rajongó, egyben egy leendő exkluzív kutyasziget tulajdonosa.