Oldal kiválasztása

spn_s10e09_pic1

Csalódott vagyok – így tudnám a legrövidebben leírni az érzéseimet az új résszel kapcsolatban. Gyakorlatilag ugyanazt kaptuk, mint múlthéten: egy fillert, aminek csak az utolsó két percében aggódhattunk, ám míg ez egy epizóddal korábban az „egye fene” kategóriába esett, addig egy midseason fináléban már gáz. Pedig én már kezdtem reménykedni…

spn_s10e09_pic2

Mindegy, a nagyobb panaszáradat előtt inkább nézzük meg a sztorinkat. Hannah-val (Erica Carroll) folytatott múltkori beszélgetése után Castiel (Misha Collins) erős bűntudatot érez, amiért anno elszakította Jimmy Novakot – aki testét kölcsönzi Cassnek  a családjától, ezért utána néz, mi történt azóta a hátrahagyott feleséggel és lánnyal. Mint kiderül, a Novak família élete a történtek után mélyrepülésbe kezdett, az anya is meglógott otthonról, aki a gyereket, Claire-t (Kathryn Love Newton) a nagyszülőknél hagyta. Claire viszont azóta elméletben egy javítóintézetben tölti napjait, ám a gyakorlatban egy Randy (Roark Critchlow) nevű férfinak lop pénzt különféle boltokból és emberektől egy másik sráccal együtt, mindezt azért, hogy Randy fizetni tudja adósságait az uzsorásoknak. A kiscsaj tehát nyakig benne van a slamasztikában, ám ennek ellenére sem hajlandó elfogadni Cass segítségét, inkább lerázza. Az angyal felkutatja Deannel (Jensen Ackles) és Sammel (Jared Padalecki) közösen Claire rejtekhelyét, hogy beszélni tudjon vele, ám mire megtalálják őt Randynél, addigra az uzsorások már rég ellepik a házat, és megpróbálják nem túl kedves eszközökkel fizetésre bírni Randyt. Mindeközben néhány jelenet erejéig feltűnik Crowley (Mark Sheppard) is, aki igyekszik kideríteni, melyik áruló alattvalója csempészget lelkeket a Pokolba az ő tudta nélkül, na, meg hogy mit csináljon a nemrég horgára akadt háromszáz éves boszorkánnyal, Rowenával (Ruth Connell).

spn_s10e09_pic3

Maga a történet nem rossz, sőt, valami igazán jó is kisülhetett volna belőle de nem véletlenül használtam feltételes módot. A Ki vagy Doki nyolcadik évadának Listen című részével kapcsolatban már egyszer boncolgattam a megvezető trailerek kérdését. Akkor meglepő, de kifejezetten ügyes húzás volt elhitetni a közönséggel, hogy szörnyen félelmetes dolgoknak lesznek szem- és fültanúi, mert ugyan nem ez történt, helyette viszont a széria egyik legmélyebb pszichológiai tartalmával rendelkező negyvenöt percét láthattuk, így már cseppet sem érdekelt senkit, hogy korábban mit ígértek a készítők. Az Odaát esetében a mézesmadzag elhúzása azonban nagyon nem jött össze. Az eheti volt a hatodik (!) rész azóta, hogy a démon Dean-történetívben megtörtént a nagy változás, aztán múltkor végre újra hallhattunk Káin Pecsétjéről, a trailer alapján pedig úgy tűnt, hogy az új epizód erre a problémára fog leginkább fókuszálni végül megint kaptunk egy töltelék negyvenöt percet, amiben a nagy esemény (mert hogy egyáltalán nem volt annyira erőteljes, mint azt tervezték) szintén az utolsó pár percben zajlott. Aztán jött a stáblista, én meg legszívesebben leejtettem volna egy magas helyről a laptopomat.

spn_s10e09_pic4

Szívesen elvonatkoztatnék én ettől a malőrtől, csak az a baj, hogy túl súlyos ahhoz, hogy figyelmen kívül hagyjuk. Érzelmes jelenetekből egyébként most is adódott pár, és ezek mind helyükön voltak, de egyszerűen ezek is értékelhetetlenek, mert folyamatosan arra vár a néző, mikor jönnek végre az előzetesben látott szívfacsaró és ijesztő szcénák, és hogyan jutunk el addig. Ha mégis meg kéne mondanom, mi volt igazán jó ebben az epizódban, akkor azt válaszolom, hogy végre újra láthattuk Castielt és Crowleyt, ám ahogy egy fecske nem csinál nyarat, úgy két karaktertől sem feltétlenül lesz jó egy rész.

spn_s10e09_pic5

Sajnálom, hogy ezt kell mondanom, de a fentiek alapján nem okoz akkora fájdalmat a tény, hogy másfél hónapig nem lesz új epizód, mert így se úgy se történik szinte semmi. Lehet, hogy túlzó az iménti kijelentésem, ám annyi szent, hogy egy kis pihenő nem árt nekem sem, az íróknak meg főleg nem.

Szerző

Misplaced
Szerkesztő

Koncertmániás detektívgyakornok, kezdő anglofil, rendkívül utópista Metal Lady. Elfogult rajongó, egyben egy leendő exkluzív kutyasziget tulajdonosa.