Oldal kiválasztása

nfs_pic1

Amikor egy könyvből, képregényből, vagy éppenséggel játékból filmes adaptáció készül, nos, meg merem kockáztatni, hogy a nagy többség először húzni fogja a száját. Nem akarok hazudni, először én sem voltam elragadtatva a ténytől, hogy az egyik kedvenc játéksorozatomból, a Need For Speedből film készül, mert féltem attól, hogy egy kliséktől hemzsegő, unalmas akciófilmet kapunk, amiben maximum a kocsikra verhetjük a nyálunkat. Nos, tévedtem, de még mekkorát!

nfs_pic2

A főszereplőnk Tobey Marshall (Aaron Paul), aki egy kisvárosban próbál autószerelésből és tuningolásból megélni, de komoly anyagi gondjai akadnak, így négy haverjával az éjszaka leple alatt próbálgatja a felturbózott verdákat, egy komolyabb versenyről egyelőre egyikőjük sem mer álmodni. Helyzetükön tovább ront Dino Brewster (Dominic Cooper), a gőgös milliárdos, ám tapasztalt versenyző megjelenése, aki ajánlatot tesz Tobeyéknak: egy különleges Ford Mustangot ad nekik, amit versenyképes állapotba kéne hozni, cserébe a srácok megkapnák a kocsi árának negyedét. Tobeynak először esze ágában sincs elfogadni az ajánlatot, ám pénz hiányában muszáj rábólintania. A banda tökéletesen feltuningolva adja vissza Dinónak az autót, aki megpróbálja eladni. Akad is egy vevő egy pénzes angol hölgy, Julia Maddon (Imogen Poots) személyében, aki viszont feltételhez köti az üzletet: csak akkor ad hárommillió dollárt a verdáért, ha az 230 mérföld per óránál gyorsabb. Tobey Dino akarata ellenére tesztpályára viszi a Mustangot, ami után Julia meg is veszi a járgányt, ám Dino rendkívül dühös lesz a srácra, hogy nélküle intézkedett. Hogy rendeződjön ez a kis konfliktus kettejük között, Dino versenyre hívja Tobeyt és egyik társát, Pete-et (Harrison Gilbertson) – ha Tobeyék nyernek, övék a Mustang árának a hetvenöt százaléka, ha viszont nem, akkor Dinónak kell adniuk az ő részüket. Be is pattannak három gyönyörű, de illegális versenyautóba, és ráhajtanak az autópályára, ahol azonban csúnya baleset történik, Dino ugyanis letaszítja Petey kocsiját az útról. Petey azonnal szörnyethal, Tobey megáll annak reményében, hogy még tud segíteni társán, ám Dino elhajt a francba és mindent életben maradt riválisára ken. Tobeyt letartóztatják, majd két év után feltételesen szabadlábra helyezik, és addigra egyetlen dolog lebeg a szeme előtt: bosszút állni Dinón. Nem sokkal később nyílik erre egy alkalom, ugyanis közeleg az ország egyik legnevesebb autóversenye, a DeLeon, amin természetesen részt vesz Dino is. A versenyre ugyan nehéz bekerülni, de Tobey segítségére vannak haverjai, és Julia is. Vajon sikerül-e Tobeynak megnyernie a DeLeont, ezzel borsot törni ellensége orra alá?

nfs_pic3

Első hallásra ugye, hogy kliséhalmaznak tűnik a film? Igen. Ennek ellenére nagyon jól építkezik ezekből a tipikus elemekből, közülük néhányat időközben meg is dönt, végeredményként pedig egy igazán érdekes összképet kapunk. A legszembetűnőbb változás a nemek viselkedésében figyelhető meg, ebben a filmben ugyanis gyakorlatilag senki nem sztereotipikus. Vegyük sorra először a férfi karaktereket: Tobey és csapata abszolút olyan srácoknak tűnnek, akiket a verdákon kívül csak a csajok érdekelnek, mégsem bánik egyikőjük sem úgy a nőkkel, mint a ronggyal. Ez viszont már a pénzes, feltételezhetően gentleman Dinóról nem mondható el, aki gyakorlatilag hülyének nézi barátnőjét, Anitát (Dakota Johnson). A szerelő fiúk szerencsére egymással is tudtak normálisan kommunikálni – de most komolyan, mikor láttatok, hallottatok utoljára olyasmit, hogy fiatal, egymást havernak nevező férfias urak nem illették mindenféle derogatív jelzővel a másikat?

nfs_pic4

Aztán jönnek a csajok, akikből ugyan kevés van, de egyáltalán nincsenek beskatulyázva. Anitát eleinte hiába tudja Dino kényére-kedvére manipulálni, végül pont ő lesz az, aki rájön a turpisságra párjával kapcsolatban, és úgy otthagyja őt, ahogy az a Nagy Könyvben meg van írva. Julia egyenesen imádni való, hiszen érdeklik a versenyautók, de nem csak a külsejük és az értékük, hanem vezetni is tudja őket, ráadásul ugyanolyan jól, mint például Tobey vagy Dino. Az a jelenet pedig, mikor egy benzinkúton lerázza a rendőröket (pedig korábban még soha nem csinált hasonlót) valami fenomenális – teszi mindezt magassarkúban és Gucci táskával a karján.

nfs_pic5

A fentiek alapján nehezemre esik elhinni, hogy nagy általánosságban mennyire lehúzzák a Need For Speedet, azok után pedig főleg, hogy ugyan a sztorit tekintve semmi köze a játékokhoz, azért láthatunk néhány pályarészletet és kocsit az utóbbi öt-tíz évben megjelent game-ekből, sőt, még a háttérben szóló zene is sokszor csengett ismerősen – ez azért rajongóként igazán megdobogtatta a szívemet, és ezzel remélhetőleg nem vagyok egyedül.

(A játékszéria két korábban megjelent részéről, a Pro Streetről, és a Most Wanted 2-ről Hanama tollából olvashattok egy kritikát itt.)

Szerző

Misplaced
Szerkesztő

Koncertmániás detektívgyakornok, kezdő anglofil, rendkívül utópista Metal Lady. Elfogult rajongó, egyben egy leendő exkluzív kutyasziget tulajdonosa.