Oldal kiválasztása

A Constantine azon ritka sorozatok táborát erősíti, amik epizódról epizódra magasabb minőséget nyújtanak. Most például ismételten sikerült a frászt hozni rám (kicsit még a gyomrom is kavargott), megmelengetni a szívemet, és lekötni az agyamat – ez a show úgy játszik a nézők érzelmeivel, mint egy hárfás a hangszerén.

constantine.s01.e07.1

Zed különös látomást látott festészet óráján: kígyók tekeredtek a lába köré, mire ő ijedtében felsikított, és természetesen a körülötte állók nem tudtak mit kezdeni a dologgal, drága Zed meg lányos zavarában inkább távozni óhajtott volna, ám ekkor a férfi aktmodell randira hívta őt, amire a lány hebegve-habogva igent mondott. Szinte úszott örömében mikor visszatért John kunyhójába, és annyira imádnivalóan beszéltek el egymás mellett, mintha évek óta ismernék egymást. Tették ezt mindaddig, míg Zed meg nem említette a kígyókat, John pedig gyorsan fel is vázolta a következő céljukat.

Kentuckyban egy halálból visszatért prédikátor (aki amúgy kísértetiesen hasonlít Boyd Crowderre a Justifiedból) embereket gyógyít, lábakat növeszt vissza, megszünteti a vakságot, meg úgy efféléket művel. Ennek természetesen gyorsan híre is megy, így az alig egy tucat lelket számláló gyülekezetből azonnal több száz emberre rúgó nyáj lesz. John előhúzza tarsolyából kissé zavaró szkepticizmusát, mire Zed a tőle ritkán hallott hittel és naivitással válaszol. De hiába kettejük közötti szemléletbeli ellentét, meg kell találniuk a prédikátor hirtelen támadt erejének forrását.

constantine.s01.e07.4

Imádom a sorozat marketingeseiben, hogy mindig félrevezető képet raknak ki az internetre. Most is Zedet láttuk, amint fehér ruhában lenyomják a víz alá, vagy átszellemült tekintettel néz a templomban. Bár ezek a jelenetek valóban benne lesznek az epizódban, teljesen más kontextusban, mint azt elsőre hinnénk.

Zed és John nézetbeli különbségük szerintem a mostani rész egyik csúcspontja. Zed, aki nem sokat árul el múltjából, olyan vallási áhítattal beszél reményről, hitről és angyalokról, hogy bármely vallás használhatná szószólójának. Míg John, a sokat megélt és látott férfi az örök szkepticizmusával és gúnyolódásával pont azt a részét veszi célba a hitnek, ami kissé felbőszíti Zedet – sajnos (vagy nem) az események sodrásában nem maradt idejük az alkotóknak jobban kifejteni ezt a szálat, pedig szívesen néztem volna még kettejük hitének harcát.

constantine.s01.e07.2

Ha már angyalok, akkor mindjárt kettő is felbukkan! Mannyt már nem kell bemutatnom, de az új jövevény igazi kuriózum, és van benne valami megkapó is, ami engem azonnal levett a lábamról. Szegény Zed azonban nehezményezi, hogy Manny neki nem jelenik meg, bár azt is hozzá kell tenni, hogy az angyal Johnnak is vonakodik megjelenni – de a titok nyitját mégis Zed tudja.

Az ijesztő horroros elemek megint a frászt hozták rám, bár ezúttal csupán az epizód első harmadában kaptak helyet, cserébe viszont iszonyú durvák voltak. A humor ismételten a háttérbe szorult, de ezt sem tudom felróni negatívként a sorozatnak, mert ahol csak lehetett, oda becsempésztek egy aprócska poént, de ez az epizód sokkal komolyabb témákat vetett fel annál, hogy azt viccekkel elbagatellizálják.

constantine.s01.e07.3

Blessed Are the Damned egy igazi kuriózum az eddigi epizódok között, mert a végkifejlet végig kiszámíthatatlan maradt. Bár kicsit aggódom, mert az NBC nem rendelt be újabb epizódokat az idényre, de a sorozat alkotója szerint nagy az esély a második évad berendelésére – legyen így!

Szerző

Catleen
Catleen
Alapító és főszerkesztő

Mindig online kütyüfüggő, “csak még egy epizód” suttogó, űrhajó gyűjtögető kocka, digitális bennszülött. Igazi fangirl és PR munkatárs a Serenityn.