Oldal kiválasztása

Nem titok, hogy az Agents of S.H.I.E.L.D. második évadának eseményei rettenetesen mozgatják a fantáziámat – bár leginkább Ward motivációin és tervein szeretek elmélkedni –, így hát az sem igazán meglepő, hogy nem is olyan rég a fejemre pottyant a metaforikus alma, és megszületett elmémben egy elmélet, hogy ugyan mi is lehet a Diviner. Ezt pedig gyorsan le is kellett jegyeznem, egyetlen, egyszerű okból kifolyólag: ha esetleg a következő részben már kiderülne, hogy igazam van, nem akarom elszalasztani a lehetőséget, hogy azt mondhassam: „én előre megmondtam”.

shieldtheory2

De nem is húzom tovább az agyatokat: véleményem szerint a Diviner nem más, mint egy Végtelen Kő, méghozzá az időé.

Hogy tiszta képet kapjunk, először talán vegyük sorba, hogy mik is azok az Infinity Gemek, és hogy eddig mit tudunk róluk. A Végtelen Kövek, angolul Infinity Gem vagy Infinity Stone, hat hatalmas erejű „ékkő” (a Marvel Cinematic Universe – a továbbiakban MCU – ezt elég szabadon értelmezi), különböző képességekkel. A Galaxis őrzőiben a Gyűjtő úgy nyilatkozott róluk, hogy hat szingularitás maradványai, amik még a Nagy Bumm előtt léteztek. A hatból eddig három került bemutatásra az MCU darabjain belül, valamint egy negyedikről sejtjük, hogy mi lehet: először is ott van a Tesseract, ami a zöld (eredeti felosztás szerint lila), vagyis a Tér ékkőnek felel meg. Aztán jön az Éter, a piros (ami mondjuk az eredeti felosztásban sárga), ami a Valóságé. Majd a Gömb, a lila (eredeti felosztásban piros), ami az Erőt jelképezi. A negyedik, még nem megerősített Végtelen Kő pedig a Loki lándzsájában található kék izé, ami elméletileg az Elméé.

shieldtheory1

Maradt tehát kettő: a Léleké és az Időé – az előbbi az eredeti felosztás szerint zöld, az utóbbi pedig narancssárga. A Diviner pont narancssárgán világít, mikor aktiválják – igaz, mivel annyira megkavarták az MCU-ban a színeket, erre nem igazán lenne szabad adnunk, ám én mégis azt mondom, hogy ez az Idő Végtelen Köve.

Vessünk csak egy pillantást arra, hogy mit is tud az Idő Végtelen Köve (legalábbis a Wiki szerint): „Teljes hatalmat garantál a használónak a múlt, jelen és jövő felett. Lehetővé teszi az időutazást, képes megfiatalítani vagy megöregíteni élőlényeket, és fegyverként is használható azáltal, hogy képes az ellenségeket vagy egész univerzumokat végtelen időhurkokba zárni. Ha teljes hatalmát kiaknázzák, a mindentudás képességével ruházza fel használóját.”

sheidltheory3

Ebből az első dolog, aminek meg kéne, hogy ragadja a fantáziánkat, az az, hogy képes megfiatalítani embereket – hoppá, ezt mintha már láttuk volna a sorozatban! Vagy legalábbis valami hasonlót: miután a The Things We Bury egyik flashback-jelenetében, 1945-ben Skye anyja megfogta a Divinert (pontosabban hozzányomták az arcát), a nő negyvennégy évig nem öregedett – azt is mondhatnánk, megragadt az időben. Aztán 1989-ben Whitehall ismét megtalálta, felboncolta, és kinyert belőle valami olyan anyagot, amivel megfiatalította magát. Itt kezd elszaladni velem a ló, ugyanis azt mondom, hogy Whitehall talán azt a DNS-szekvenciát találta meg (vagy legalábbis valami anyagot) a nőben, amit a Diviner helyezett oda, és ami lehetővé tette, hogy fiatal maradjon.

Sőt, tovább megyek: ugyanez zajhatott le a GH325 esetében: adva volt egy Kree idegen, aki egyszer régen valami módon a Diviner hatása alá került, és ezért a teste megragadt az időben. Aztán ez az idegen meghalt – megölték –, a teste viszont nem bomlott fel, ezért előbb Whitehall, majd SSR, végül pedig S.H.I.E.L.D. kísérletezhetett rajta, és kivonhatta a DNS-éből a szérumot, ami utána regenerálta a kísérleti alanyok szöveteit – ám mivel azok nem voltak „méltók” (hogy most DNS, vagy valami természetfölötti személyiségteszt alapján, ki tudja), kvázi megőrültek.

shieldtheory4

De akkor most vissza a Divinerhöz. Tehát passzol a színe és az, hogy képes megfiatalítani embereket. Továbbá az is nagyon érdekes, hogy van, akit megöl (vagy lehet, hogy csak időhurokba zárja? Elvégre Coulson is azt mondta Creelről, hogy most kő, de erre eddig is képes volt, úgyhogy simán életben lehet még – ez egy utalás lehetett arra, hogy a Diviner ilyen jellegű hatása visszafordítható lehet?), van, akit életben hagy (pl. Rainát, aki állítom, hogy azáltal, hogy megérintette a Divinert, nem lett örökéletű, mint ahogy a Doktor sem), és van, akinek „engedelmeskedik” (pl. Skye anyjának, és valószínűleg Skye-nak is). Tudjátok, mire emlékeztet ez engem? A Gömbre a Galaxis őrzőiből. Ott is, a Gömb megölte a Gyűjtő asszisztensét, de életben hagyta Peter Quillt, akinek az apjáról még mindig nem tudunk semmit – választott.

Aztán történt a sorozatban még valami, ami arra mutat, hogy a Diviner Végtelen Kő lehet: ez pedig nem más, minthogy szimplán kimondták.

shieldtheory5

A The Things We Bury egyik jelentében a Doktor és Coulson összeakadt, és röviden elbeszélgettek a Divinerről, mialatt a Doktor bizonygatta, mennyire hatalmas is az, mire Coulson rákérdezette: „Annyira, mint a Tesseract?” Erre a Doktor rávágta, hogy igen (hoppá!), majd gyorsan visszakozott is, mivel következő mondatában kijelentette, hogy fogalma sincs, mi az a Tesseract. Tudjátok, mi ez? Fákkal elrejteni az erdőt. Megkaptuk a konformációt, hogy a Diviner egyenértékű a Tesseracttal, de nem vesszük komolyan, mert aki ezt kijelentette, az a hiányos tudása miatt a semmire alapoz. De ettől függetlenül az alkotók kimondták, amit tudnunk kell, közölték velünk, mi a helyzet, csak utána szépen félrevezettek minket, hogy ne is foglalkozzunk ezzel, hogy majd a végén, mikor tényleg lerántják a leplet, majd nagyot üssön a „felfedezés”, és majd foghassuk a fejünket, hogy basszus, végig ott volt az orrunk előtt. Ügyes.

Amúgy nem én vagyok az egyetlen, akiben felmerült ez a teória – végeztem egy kis (nem túl mély kutatást, és találtam is pár cikket, amiben felmerült, hogy a Diviner az Idő Végtelen Köve lehet, mondjuk ezek a cikkek (nem volt sok), még szeptemberből származtak. És az bennük az érdekes, hogy egyáltalán nem lettek felkapva. Vajon miért nem? Szerintem szimplán azért, amiért a Doktor is kijelentette, hogy nem tudja, mi az a Tesseract – hogy a nagy leleplezés majd jó nagyot üssön. Ha a hivatalos oldal felkapta volna ezt a teóriát és megosztja a cikkeket, akkor már jó hamar elültették volna ezt a rajongók agyában, és így mostanra már tényként kezelnénk, hogy a Diviner egy Végtelen Kő. De a sorozat készítői le akarnak minket taglózni, úgyhogy ez szóba jöhetett – azt lehet híresztelni, hogy az ominózus idegen holttest egy Kree-é, de azt nem, hogy a sztoriba bejátszik egy Infinity Gem.

shieldtheory6

Szóval vannak bizonyítékaink és nyomaink, pici utalásaink, amiből azt hiszem, elég biztosra mondhatjuk, hogy a Diviner az Idő Végtelen Köve – persze amíg ezt így ki nem mondják a sorozatban, addig mi sem jelenthetjük ki ezt kerek-perec. Lehet, hogy a Diviner egészen más (meg például ez a teória arra sem ad választ, hogy mi is lehet az a rejtélyes város). De azért játsszunk csak el így a végén a gondolattal, hogy mit is jelentene az, ha igazunk lenne! Például be lehetne hozni az időutazás motívumát – a teljes sztorit meg lehetne változtatni (végül is azt mondták az alkotók, hogy a midseason finálé után semmi sem olyan lesz, mint eddig – lehet, hogy ténylegesen átugrunk majd egy alternatív idősíkba? Lehet, hogy még Isabelle Hartleyt is visszahozzák?). Aztán akár végigmehetünk majd több alternatív történetváltozaton – egy egész sor what if-en. Ezek után ami a sorozatban történik, akár még a nagy mozifilmek világát is befolyásolhatja. A lehetőségek sora szinte végtelen és felfoghatatlan, úgyhogy nagyon nem is akarok belemenni. De az biztos, hogy király lenne.

Szerző

Orlissa
Alapító és főszerkesztő-helyettes

A kedves-naiv-romantikus macskamán, aki írói ambíciókat hajszol. Reménytelen fangirl és könyvmoly.