Oldal kiválasztása

Ez az az epizód, amiről aztán tényleg nem tudom, mit is mondhatnék, ugyanis képtelen vagyok eldönteni, hogy ez most jó volt, csak a sorozat általános minősége miatt érzem rossznak, vagy éppen rossz volt, csak a nosztalgia miatt szeretném jónak látni.

korra4.09_3

Az egyik friss légidomár, Ryu Köztársaság Város azon részébe visz egy turistacsoportot, ami felett átvették a hatalmat a szellemvilágból érkező indák, amik az idegenvezetés kellős közepén egyszer csak életre kelnek, és az egész csapatot foglyul ejtik. Jinora érzékeli, hogy valami baj az indákkal, ezért Korrával és Opallal a helyszínre siet, ám mindössze csak annyit sikerül kideríteniük, hogy Kuvira a mocsárban található „szellemfát” zaklatja. A frissen megszerzett információval a világ vezetői – Tenzin, Raiko elnök, Wu herceg és Zuko lánya, Izumi – sietnek, akik éppen arról értekeznek, mihez is kezdjenek a Kuvirával. Ám nem ők az egyetlenek, akik megzavarják ezt a megbeszélést, ugyanis ekkor ér vissza a városba Bolin és Varrick is, hogy tájékoztassák a vezetőket a szuperfegyverről, amin Kuvira dolgozik.

korra4.09_1

Talán alapvetőén az a baj, hogy bár már csak négy epizód van vissza a szezonból – és az egész sorozatból –, mégsem érzem azt, hogy közelednénk a végkifejlett felé, sőt, az sem tudom, hogy mégis miféle végkifejlett felé kéne közelednünk. Az első évadban tudtuk, hogy a végén majd Korra megküzd Amonnal, és majd valahogy megtanulja, hogyan idomítson levegőt. A második szezonban ugyanígy haladtunk a Konvergencia felé. A harmadikban a Vörös Lótusz izgatta így a fantáziánkat, meg az, hogy mégis miféle ideológia mozgatja őket. Most viszont? Kuvira az egész Föld Királysága felett átvette a hatalmat, mi mást akarhatna még? És mégis mire neki a fegyver? Nem egészen értem itt a logikát – persze, ez nem jelenti azt, hogy a végére nem fognak majd összeállni a szálak.

De visszafordulva ehhez az epizódhoz: a felütés gyönyörű volt. Ismét feltűnt némi irónia azt illetően, hogyan is viselkednek a turisták, és ez nagyon betalált. Ami viszont ezután jött… Na, az az, amiről nem tudom eldönteni, hányadán is állok vele.

korra4.09_4

Egyfelől tetszettek azok a dolgok, amik történtek. Volt súlyuk, volt tét, az érzelmi szálon is dolgoztak az alkotók, talán végre egy nagyobb konfliktust is feloldottak (bár egyszer már azt hittük, hogy ez fel lett oldva). Másfelől viszont az epizód második felében túl gyorsan történtek bizonyos dolgok, és emiatt nem kaptak elég nagy hangsúlyt. Úgy értem… Persze, szép volt a végkifejlett, de mégis, mennyire hihető ez, hogy ezt az egész, hatalmas kalamajkát végül ilyen könnyen sikerült megoldani? Tehát az a baj, hogy nagyon sok minden történt csak úgy random. (Tudom, hogy ez így nagyon megfoghatatlan, de spoilerezés nélkül nem tudok többet mondani.)

Egy másik problémám az epizóddal az érzelmi reakciók hiánya volt – pontosabban nem is a hiányuk, hanem az, hogy a testbeszédben szinte alig látszódtak. Korra, Mako és Bolin találkozása emiatt olyan semmitmondó lett – mert mondhattak a karakterek, amit csak akartak, ha mindezt gyakorlatilag egyhelyben állva, szinte fapofával teszik, akkor a jelenet érzelmi tartalma elveszik. És az a baj, hogy ezt a tendenciát már nem először vettem észre az évadban.

korra4.09_5

Viszont ami jó hír, hogy végre egy vágóképnél többet láttuk Zuko lányát, és még a nevét is megtudtuk! (Nem, nem Honora.) A Tűz Uraként nagyon szimpatikusan viselkedik a csaj, ráadásul a nemzete történelmével is tisztában van, és képes erre alapozni a döntéseit, hogy ne kövesse el ugyanazokat a hibákat, amiket az ősei. Viszont van vele egy problémám: túl fiatal. Jó, beraktak egy-egy vonalat a szeme alá, hogy kicsit karikásnak/ráncosnak tűnjön, és a haja sem egészen fekete, inkább csak nagyon-nagyon sötétszürke, hogy kicsit idősebbnek látszódjon, de így sem tűnik többnek negyvennél-negyvenötnél (és akkor most nagyon jóindulatú vagyok), és ez így nem jön egészen ki. Úgy értem, mi francért várt volna Zuko cirka harminc évet, hogy összehozzon egy örököst? Bár azért teszem hozzá, hogy már Roku és Ursa esetében sem működik a kronológia, úgyhogy fogjuk az egészet arra, hogy Bryke-éknak nem erőssége a matek.

korra4.09_2

Tehát összességében még nem nagyon szeretnék véleményt mondani erről a részről, főleg azért, mert jelen pillanatban egy olyan ponton tartunk a sztoriban, ahol később majd olyan dolgok kaphatnak jelentőséget, amik most feleslegesnek tűnhetnek. Így hát még én sem tudom megmondani, hogy amik a héten történtek, azok zseniálisak, vagy fájdalmas banalitások.

Szerző

Orlissa
Alapító és főszerkesztő-helyettes

A kedves-naiv-romantikus macskamán, aki írói ambíciókat hajszol. Reménytelen fangirl és könyvmoly.