Oldal kiválasztása

A Ki vagy, Doki nem csak a különféle ijesztő földönkívüliekről, a fergeteges kalandokról, valamint anblokk a szórakozásról szól. Bizony sok rész foglalkozik olyan témákkal is, amikről nem igazán van alkalmunk, vagy csak szimplán nem szeretünk beszélni, mert fájdalmat okoznak, túl személyesek, vagy éppenséggel nehéz feldolgozni őket, pedig fontosak lennének. Ezen cikkemben megpróbáltam összegyűjteni azt az öt epizódot, ami azért tartozik a reboot-széria legkiemelkedőbbjei közé, mert megható, szívfacsaró eseményeket tár elénk, és egyúttal olyan életre szóló tanulságot és egyéb bölcsességet fogalmaz meg, amitől mi is többek lehetünk.

5. The Doctor, The Widow and the Wardrobe (S06E14):

legszebbdw_pic1

Elsőként vegyük a hatodik évadot követő karácsonyi különkiadást, ami már csak a címében elrejtett Narnia-utalás miatt is zseniális, de a lényeg maga a sztori, aminek a tartalma és a csomagolása is gyönyörű. Ezek közül nyílván a külsőségek fogják meg először a nézőt, de most őszintén, kit nem varázsolna el egy hatalmas kúria, benne az antik bútorok ölelésében álló hatalmas karácsonyfával, a hófödte erdőről már nem is beszélve? Mindemellett a történet olyan témákat dolgoz fel, mint például egy fontos személy elvesztése, valamint foglalkozik azzal a dilemmával is, hogyan értessük meg a gyerekekkel az elmúlás fogalmát. Ez egy olyan probléma, amivel minden szülőnek szembe kell néznie, nem pedig menekülnie előle, az epizód is ezt a tanulságot vonja le.

4. The Rings of Akhaten (S07E07):

legszebbdw_pic2

Következőnek Clara (Jenna Coleman) és a Tizenegyedik Doktor (Matt Smith) második közös kalandját választottam, mely során egy olyan bolygóra látogatnak, ami a sorozat összes eddig látott planétája közül biztosan a három legcsodálatosabb között foglal helyet. A legszívmelengetőbb mégis az, mennyire központi szerepet kap a múlt, ugyanis a főgonosz” egy emlékekkel táplálkozó parazita, ráadásul az epizód elején a Doktor is Clara múltjában kutat, annak érdekében, hogy jobban megismerje a lányt, és rájöjjön az őt övező rejtélyre. Külön megemlíteném azt a dalt, ami a cselekmény tetőpontján hangzik el, mert könnyfakasztóan gyönyörű, a története pedig rendkívül aranyos.

3. Listen (S08E04):

legszebbdw_pic3

Az új évad, a pörgős kalandok mellett hozott jó pár szívfacsaró pillanatot is, ezek közé tartozik a szezon negyedik része, ami nem olyan, mint amilyennek elsőre látszik. Hiába a félelem a központi téma, nem az ijesztgetés az epizód célja, sokkal inkább maga a fogalom körbejárása. Ezt a célt el is éri, és egy olyan megvilágításban láthatjuk a félelmet, mint ahogy eddig még valószínűleg soha, ugyanis nem hátrányként van ábrázolva, hanem egy olyan tényezőként, ami erősebbé és emberibbé tesz.

2. Father’s Day (S01E08):

legszebbdw_pic4

A dobogó második fokán egy olyan történet áll, ami egy rendkívül súlyos, félelmetes, ugyanakkor elkerülhetetlen problémát vizsgál, mégpedig a halált, és azt, hogyan (ne) birkózzunk meg vele. Biztos vagyok benne, hogy sok olyan ember létezik, aki visszahozná elhunyt szeretteit, ha tehetné, vagy legalább váltana velük pár utolsó szót. Rose Tylernek (Billie Piper) a TARDIS és a Doktor segítségével meg is adatik a lehetőség, hogy elbúcsúzhasson apjától (Shaun Dingwall), és ugyan megkérdőjelezhető a lány viselkedése az epizód során, ugyanakkor érthető és rendkívül emberi is. Zsepit mindenképp készítsen elő az, aki meg akarja nézni ezt a részt…

1. Vincent and the Doctor (S05E10):

legszebbdw_pic5

…ahogy az is, aki a győztes epizódot akarja látni. A történetben feltűnik a híres holland festő, Vincent van Gogh (Tony Curran), akiről mindenki tudja, hogy szépeket festett, na, meg, hogy komoly mentális gondokkal küzdött. Egészségügyi állapotára a Ki vagy, Dokiban természetesen sci-fis választ adnak, de nem ez a legfontosabb, hanem az, hogy hús-vér emberként van ábrázolva, nem pedig tipikus, meg nem értett művészlélekként. Végül, amiért a Vincent and the Doctor a dobogó tetejére került, az az utolsó pár jelenet, mely során a Doktor (Matt Smith) és Amy (Karen Gillan) a jövőbe utaznak a saját jelenjében alábecsült festővel. A párizsi Musée d’Orsay-ben kötnek ki, ahol az egyik kurátor éppen Van Gogh műveiről beszél, és kijelenti, hogy számára a holland mester a világ legjobbja. A múltat ezzel ugyan a Doktorék nem tudják megváltozatni, de legalább egy adagnyi pozitívumot hozzá tudtak tenni Vincent életéhez… és tessék, már könnyezek is.

Szerző

Misplaced
Szerkesztő

Koncertmániás detektívgyakornok, kezdő anglofil, rendkívül utópista Metal Lady. Elfogult rajongó, egyben egy leendő exkluzív kutyasziget tulajdonosa.