Oldal kiválasztása

disneypasi11

Sok minden miatt szeretjük a Disney-filmeket: a gyönyörű látványáért, a többrétegű poénokért (amikből, most jövünk csak rá, sokat nem értettünk tízévesen), a hatalmas kalandokért, a fülbemászó dalokért. És igen: a pasikért. Nem baj, hogy kétdimenziós, nem baj, hogy csak képernyőn létezik – emelje fel az a kezét, aki még egyszer sem zúgott bele, még csak egy kicsit sem legalább egy helyesebb Disney-srácba! Na, ugye. Erről beszélek.

De vajon kik azok, akik legjobban megdobogtatták a szívünket? Persze, mindenkinek megvannak a maga preferenciái, ám én azért mégiscsak megpróbálkoztam egy – teljesen szubjektív – top tízes lista összeállításával.

10, Szimba (Az oroszlánkirály, 1994)

disneypasi1

Mielőtt bárki is bestializmussal vádolna, szeretném leszögezni: Szimba a személyisége és karizmája miatt került fel a listára. Mert azért van abban valami vonzó, ahogy kilábalva a több évig tartó önmarcangolásból összeszedi magát, keresztülrohan a szavannán, szembeszáll nagybátyjával, és végül visszafoglalja trónját. Valamint később, hibái ellenére is, nagyon cuki, szinte már rögeszmésen védelmező apuka lesz belőle. (Valamint lássuk be: nagyon helyes lenne emberként!)

9, Aladdin (Aladdin, 1992)

disneypasi9

Most komolyan, lehet őt nem szeretni? Van Aladdinban valami ártatlan, szinte már gyermeki báj, ami olyan lehengerlő nyitottsággal, kedvességgel és jóindulattal – no, meg némi csibészséggel – párosul, ami szinte ellenállhatatlanná teszi ezt a koldusból lett királyfit. Hát igen – ilyen egy igazi, csiszolatlan gyémánt.

8, Edward herceg (Bűbáj, 2007)

disneypasi10

Hát, öhm, igen… Edward az, aki nem pont kognitív képességei, vagy amiatt került fel a listára, hogy mélyenszántó beszélgetéseket lehetne vele folytatni. De helyes (mind animáltan, mint James Marsden megformálásban), cuki, ahogy botladozik a való világban, és szívet melengető a lovagiassága – éppen eléggé ahhoz, hogy megbocsássuk neki, hogy, szegény, tényleg nem egy észlény.

7, Jim Hawkins (Kincses bolygó, 2002)

disneypasi2

Az elején hebehurgya, durcáskodó tini, akivel, aranyszíve ellenére, mindig csak a baj van, és aki kétségbeesetten keresi a helyét a világban, ám aztán egy olyan jellemformáló kalandon vesz részt, aminek végén már bátor, magabiztos fiatalemberként látjuk viszont. Na, és az a szégyellős mosoly a végén! (Meg az egyenruha. Az egyenruhát ne felejtsük el.)

6, Eric (A kis hableány, 1989)

disneypasi5

Szegény Eric nem éppen legerősebb jellem , se nem a legeszesebb, és még a varázslatnak sem tud igazán ellenállni, de akkor is, bőven van rajta mit szeretni. Például a sármját. Meg azt, amilyen nyitottan, amilyen csodálattal tekint a világra. A lovagiasságát. A hősiességét. Meg azt a szép kék szemét. Meg a gödröcskéit. Azt hiszem, elég érthetően kifejeztem magamat.

5, Adam, vagyis a szörnyeteg (A szépség és a szörnyeteg, 1991)

disneypasi4

Itt megint nem a külső a lényeg (bár azért lássuk be, az emberré visszaváltozott szörnyeteg azért nem kutya), hanem a jellem, és még inkább a jellemfejlődés. Az, ahogy szépen, lassan rájön, hogyan kell Belle-hez közelednie. Hogyan járhat a kedvében. Hogyan szerethet. Na, meg az, hogy a végén már bármit hajlandó feláldozni a szeretett nőért. (Vagy mindezt akár el is felejthetjük, és koncentrálhatunk a lényegre: a KÖNYVTÁRÁRA.)

4, Naveen (A hercegnő és a béka, 2009)

disneypasi8

Itt is bejátszik némi rossz-fiú faktor, megtámogatva némi hedonizmussal és egóval, de valahogy rá se tudunk haragudni – főleg azután nem, hogy (ő is) képes lenne feláldozni mindent Tiana boldogságáért. Meg aztán ő még a nagyképűséget és a nemtörődömséget is édesen adja elő. És még olyan cuki pincért sem láttam, mint Naveen a film végén.

3, Milo Thatch (Atlantisz: az elveszett birodalom, 2001)

disneypasi7

Tudom, tudom, Milo nem éppen egy álompasi – nyeszlett, szemüveges, folyton ügyetlenkedik. De okos, művel, elszánt és kalandvágyó, egy olyan karakter, aki képes a cél érdekében a lehetetlenig feszegetni a saját korlátait. És éppen ezért igazi hős: mert nem csak azt teszi meg, amit elvár tőle az ember, hanem annál sokkal többet – ezért kiérdemel egy helyet ebben a listában (meg azért is, mert cuki).

2, Li Shang (Mulan, 1998)

disneypasi3

Nem fogom túlbonyolítani annak magyarázatát, hogy Li Shang miért került fel a listára. Ennek tulajdonképpen egyetlen fő oka van: a felsőteste. Állítom, hogy ez a pasi rendelkezik jelen pillanatban a legjobb animált felsőtesttel. Biztos vagyok benne, hogy nem csak Mulan szeme kerekedett ki azalatt a bizonyos jelenet alatt. (Jó, meg amúgy is egy rendes pasas, akkor is, ha néha kicsit fafejű.)

1, Flynn Rider (Aranyhaj és a nagy gubanc, 2010)

disneypasi6

Azért mindenkinek megremeg kicsit a térde, mikor Flynn Rider villantja a szívtiprót, vagy nem? Ugye, hogy ugye. Kicsit rosszfiús karakter, ami csak még vonzóbbá teszi, főleg, mikor kiderül, mekkora szíve is van ennek a csirkefogónak. Amikor pedig megnyílik – és amikor éppen nem akad ki –, akkor meg übercuki.

Ha pedig ők nem lettek volna elég szexik, akkor katt ide.

Szerző

Orlissa
Alapító és főszerkesztő-helyettes

A kedves-naiv-romantikus macskamán, aki írói ambíciókat hajszol. Reménytelen fangirl és könyvmoly.