Oldal kiválasztása

Most, hogy nyakunkon a The Librarians sorozat premierje (december hetedike) a TNT-n, ideje elővenni a “könyvtáros” filmeket, kicsit a nosztalgia, kicsit a ráhangolódás céljából. A Szent Lándzsa küldetés nem egy nagy eresztés: az alkotók fogtak egy jó alapot, amihez hozzácsaptak egy kemény csajt meg egy mindentudó férfit, és betettek melléjük még pár színésznagyságot és egy-két mitikus tárgyat – és voilá, kész is egy bájosan szerethető, többször újranézhető kalandfilm.

titkokkonyvtara1.3

Flynn Carsen (Noah Wyle) a maga módján zseni: több diplomája van, mindenről mindent tud, ám képtelen csajozni – és szerintem mindünknek az az érzése, hogy ő volt az, akit utoljára választottak be a focicsapatba. Flynn édesanyja, Margie (Olympia Dukakis) megelégeli fia életvitelét, és kötelezővé teszi a számára, hogy most már álljon a saját lábára. Így Flynn beadja önéletrajzát egy könyvtárosi állásra. Az interjút Charlene (Jane Curtin), a könyvtár vezetője tartja, aki megkérdőjelezi Flynn hozzáértését, ám a férfi megmutatja, hogy miért is különleges ő valójában. Az állást természetesen meg is kapja, de a nyugodt könyvtárosi meló helyet valami egészen más várja őt.

Valójában Charlene, és munkatársa, Judson (Bob Newhart), aki megmutatják Flynnek a munkája valódi természetét: ugyanis ők nem egy átlagos könyvtárost kerestek, hanem egy mindentudó kalandort, aki ismeri a történelem rejtélyeit, képes alkalmazkodni minden helyzethez, és nem ijed meg a saját árnyékától – ez utóbbival azonban vannak kételyeim. A kincseket és mágikus tárgyakat őrző raktárból ellopták a Szent Lándzsát, és Flynn dolga kideríteni, hogy ki és miért cselekedett így. De vajon a frissen munkába állt zseni képes helytállni a terepen is?

titkokkonyvtara1.1

Ez a film tényleg nem egy nagy eresztés, híján van az eredeti ötletnek, a karakter sem túl eredetiek, és nem túl valósszerűek, a csavar a végén is előre kiszámítható, mindezek ellenére mégis működik, de hogy pontosan miért az szinte rejtély. Ez egy szirupos kalandfilm, semminek sincs igazán nagy tétje, és talán pontosan emiatt működik annyira jól, mert valóban képes ellazítani és szórakoztatni, ugyanakkor a néző mégsem egy Való Világ szintű műsort néz.

Noah Wyle, mint könyvtáros szerintem remek ötlet volt az alkotóktól, mert mintha teljesen rászabták volna ezt a szerepet – csak azt sajnálom, hogy két szinkronos verzió is készült a sorozathoz, az egyikben Széles Tamás kölcsönzi a Flynnek hangját, a másikban Alföldi Róbert – nekem az utóbbi orgánumával tetszik jobban a film, és a szöveg is sokkal minőségibb fordításnak hat.

titkokkonyvtara1.2

A két “öreg róka”, Charlene és Judson ugyan mellékszereplők, mégis szerves részei a filmnek, és biztos vagyok benne, hogy nélkülük nem is működne a humorfaktor – meg hát micsoda színészóriások ők! Ez pedig a Szent Lándzsa küldetés másik “fegyvere”, a humor, ami intelligens, szórakoztató, és csak nagy ritkán erőltetett.

titkokkonyvtara1.4

Szerintem egy többször megnézhető alkotás a Titkok könyvtára – A Szent Lándzsa küldetés, és én minden egyes alkalommal ugyanolyan jól szórakozom rajta. Sajnos azonban az utána következő filmekről ez már nem mondható el, mert ami működött az első filmben, az már a másodikra és a harmadikra ellaposodott – bár az utóbbit megmentett Stana Katic jelenléte.

Szerző

Catleen
Catleen
Alapító és főszerkesztő

Mindig online kütyüfüggő, “csak még egy epizód” suttogó, űrhajó gyűjtögető kocka, digitális bennszülött. Igazi fangirl és PR munkatárs a Serenityn.