Oldal kiválasztása

Anno, mikor sikerült végigszenvednem ezt az alapvetően jó mangából készült animét, csak egy vers címe jutott az eszembe, az élmény után: Minek nevezzelek? Egynek biztos nem: tökéletesnek. Több szempontból is haragszom az Ao no Exorcistra, de azt már itt eleve leszögezem, hogy a szidalmak csak és kizárólag az animének fognak szólni.

 Ao no exorcist4

Nos, csapjunk is egyből az ördögök közé: főhősünk Okumura Rin éli a tipikus japán delikvens életét, amíg egy eléggé tragikusra sikerült esemény miatt a tudtára jut az a picikét sokkoló információ, hogy ő a Sátán fia – ahogyan Yukio, az ikertestvére is, de a démoni jelek csak Rinen mutatkoztak meg. Itt már ráncolhattam volna a szemöldököm, hogy már megint mibe kezdtem bele, de utána pozitívan csalódtam Rinben: ugyanis ő nem akar Sátánka 2.0 lenni, hanem eltökélt célja lesz, hogy megölje az apját, amiben nem kevés segítőtársra is talál.

 Ao no exorcist1

Tipikus Shounen anime, némi School-life beütéssel (szóval csak a szokásos), de mégsem tűnik el a süllyesztőben. Van benne némi, ha nem is sok egyediség, vagy ha az nem is, az eddig megismert formulák jó keveredése. Nem is kicsit: Rin a tipikus „én vagyok a főhős, ezért meg kell mentenem mindenkit„ mégsem akarom egyből a betonba verni és abba elásni, annál azért valahogy jobban megkedveltem. Ő – ha elvesszük a fél démoni létet – egy teljesen átlagos kamasz, átlagon felüli temperamentummal. De ez is sablon nem? Na, mindegy. A lényeg hogy alapvetően inkább ő, mint Eren (Attack on Titan).

 Ao no exorcist2

És a többiek: Yukio tipikus idősebb testvér jellem (ahhoz képest, hogy ő a fiatalabb iker), és abból sajnos az idegesítőbb fajta. Akik még az emberi szereplőkből – akik szintén tipikus kötelező iskolatársak – jók az Bon és Shima: két totál kattant kölök, de egyszerűen nem lehet őket nem szeretni. Női szereplőt most azért nem emelek ki, mert mind fuxeszközök – viszont a két démonunkról is ejtek egy pár szót. Amaimon a Föld Királya és Rinnék féltesója (röviden-tömören) egy arc, ahogyan az iskola nagyra becsült igazgatója Mephisto (vagy Samael) is, akinél még külön bónusz a szinkronosa.

 Ao no exorcist5

Igen, eddig mondhatni csak dicsértem a szériát, akkor most jogosan tehetitek fel a kérdést, hogy csak a legelső bekezdésben mordultam rá. Na, annak most jön az utórengése! A manga – még színek, hangok és mozgás nélkül is – annyira megfogott, hogy egy fél nap alatt végignyálaztam az addig kijött fejezeteket, és persze vártam az animét. Hiba volt. Végig súlytalannak és erőltetettnek éreztem a részeket, a végjátékon meg egyenesen a hajamat téptem – mert az meg rendesen eltért a manga vonulatától.

 Ao no exorcist3

Szóval, minden összevetve, vessék rám a keresztet és űzzék ki belőlem a kritika gonosz démonát, de ez sem fogja megmenteni ezt az animét. Csak egyvalamit tudja korrigálni esetleg a nagy csorbát – az pedig egy ütős második évad (ugyanis a manga még most is fut).

Szerző

Hanama
Alapító és szerkesztő

Főállású gamer, horror rajongó és anime szakértő. Sok mindenről szeretek és tudok beszélgetni, ezért is jó zombi módjára mindenki agyára megyek.