Oldal kiválasztása

thg_pic1

A legújabb film debütálása után úgy gondolom, érdemes lenne végighaladni szépen a trilógia eddigi részein – főleg, hogy az utolsó csak egy év múlva jelenik meg. Jöjjön tehát az első film, Az Éhezők Viadala, ami magában foglalja mindazon háttér információkat – mind a múltból, mind a jelenből – amit tudnunk kell ahhoz, hogy megértsük mi folyik itt, és hogy mi fog történni.

The Hunger Games

Egy disztopikus államban, Panemben járunk, amiben a dúsgazdag Kapitólium tizenkét olyan körzetet irányít, aminek lakói sokszor olyan szegények, hogy küzdeniük kell napi betevőjükért. Ennek tetejében minden körzet egyvalamire specializálódik – például főhőseink szülőhelye, a Tizenkettes csak bányászattal foglalkozik, aminek nyomán szinte minden másban óriási hiányt szenvednek. A körzetek lakói azért kényszerültek erre a sorsra, mert hetvennégy évvel cselekményünk kezdete előtt fellázadtak a Kapitólium diktatúrája ellen, ám ezt a forradalmat hamar leverték. További büntetésként minden körzetnek évente egy tizenkét és tizennyolc év közötti fiút és lányt kell az Éhezők Viadalára adnia, ami gyakorlatilag egy tévében közvetített mészárlás, amit a kapitóliumiak popcornt majszolgatva figyelnek. A hetvennegyedik viadal azonban különleges, ugyanis ekkor tűnik fel Katniss Everdeen (Jennifer Lawrence), a Tizenkettes női versenyzője, aki önként vállalkozik a viadalra húga, Prim (Willow Shields) helyett. Őt és társát, Peeta Mellarkot (Josh Hutcherson) a kiválasztás után a Kapitóliumba viszik, ahol ugyan fejedelmi ellátásban részesülnek, keményen edzeniük kell a megmérettetésre, ráadásul már a felkészülés során igyekezniük kell támogatókat szerezni, hogy nagyobb esélyük legyen túlélni a többi kiválasztottal szemben. A felkészülések során segítségükre lesz két mentoruk is, Haymitch Abernathy (Woody Harrelson), a körzet egyik korábbi győztese, valamint a fura öltözködésű Effie Trinket (Elizabeth Banks), aki a médián belüli imidzsüket igyekszik felturbózni. Ami viszont a viadalon történik, arra senkit nem lehet eléggé felkészíteni, ugyanis tizenéves gyerekeknek kell egymást gyilkolniuk az elnyomók szórakoztatására. Katniss nagyon elszánt, már csak húga miatt is meg akarja nyerni a küzdelmet, de vajon sikerülni fog-e neki, és ha igen, akkor hogyan?

thg_pic3

Ez alkalommal sem szeretném boncolgatni a film könyvhűségét, ezt a feladatot meghagynám másoknak. Beszéljünk inkább az elénk tárt világról egy kicsit. Már a legújabb rész kritikájában is megemlítettem, hogy a film is milyen jól képes ábrázolni a disztópiát, és ez ugyan Az Éhezők Viadalára szintén igaz, mégis az az érzésünk lehet, mintha egy picit rejtegetnék előlünk a szörnyűségeket. Elszórakozgatunk mi Katniss barátjával, Gale-lel (Liam Hemsworth) tett sétáján az erdőben, Haymitch viccein, vagy azon, ahogy Peeta az ujjai köré csavarja a közönséget a viadal előtti interjúján, azt gondolva, hogy hát, ez nem is olyan vészes. Aztán az igazi sokk csak nagyjából a film fele-háromnegyede környékén jön el, onnantól kezdve viszont egészen biztosan elkezd erősen kalapálni a szívünk.

Film Review The Hunger Games

Következőnek vizsgáljuk meg egy picit, milyen is Katniss, a mi főszereplőnk. Ezen a ponton szólnék azokhoz, akiknek az első film során nem sikerült a szívükbe zárni a lányt, hogy nem veletek van a baj. Katniss érettsége meghazudtolja a korát, de ez nem olyan meglepő egy olyan embertől, aki ilyen förtelmes körülmények között nőtt fel. Sokkal inkább van bajunk az érzelmeivel, vagyis annak különös megnyilvánulásaival. Katniss ugyanis nagyjából kétszer mutat „laikusok” számára is felismerhető érzelmi reakciót, mégpedig akkor, ha Primről, vagy a viadal során társává lett Rue-ról (Amandla Stenberg) van szó. Minden más esetben ridegnek, kissé fásultnak, és sokszor gorombának tűnik. Természetesen ezen kvalitások ellenére is lehet szeretni egy karaktert – én személy szerint két kezemen sem tudnám összeszámolni a hozzá hasonló jellemeket, akiket imádok –, viszont érthető, ha valakinek ez nem jön be. Mivel a könyv is egy jellemfejlődés-regény, ezért megnyugtatlak titeket, hogy a filmbéli Katnisst is idővel meg lehet szeretni!

thg_pic5

Az Éhezők Viadala egy eseménydús, sokszor vicces, de legalább ugyanennyire sokkoló alkotás, ami tökéletesen vezeti fel a jövőbeli történéseket Panemben. Ajánlom mindenkinek, aki szereti a poszt-apokaliptikus, disztopikus műveket, nem bánja a könnyfakasztó jeleneteket, és jó jellemfejlődést akar látni.

Szerző

Misplaced
Szerkesztő

Koncertmániás detektívgyakornok, kezdő anglofil, rendkívül utópista Metal Lady. Elfogult rajongó, egyben egy leendő exkluzív kutyasziget tulajdonosa.