Oldal kiválasztása

Ez a cikk még onnan indult, mikor a Meme is Murder-kritikám Catleen gondos szerkesztői keze alá került, aki, arra a megjegyzésemre, miszerint ez az epizód simán bekerülhetne a sorozat tíz legdurvább esete közé, a kis buborékba odaírta a szöveg mellé: kéne egy ilyen cikk – és mellette az elmaradhatatlan szmájli. És mivel én nem vagyok semmi jónak az elrontója, hát lett ilyen cikk.

castletop10_12

Nem azt mondom, hogy könnyű feladata volt – egyrészt azért, mert már százharminc epizód felett járunk, amiből mér alapból nehéz tízet összeválogatni, másrészt pedig azért, mert ezúttal tényleg csakis a gyilkosságokra – arra, hogy azok mennyire felkavarók vagy éppen szellemesek – akartam fókuszálni, nem pedig arra, hogy ezek köré milyen mellékszálat kerítettek az alkotók. Értem ezalatt, hogy például bár a Murder, He Wrote az ötödik évad elejéről, mikor is Castle és Beckett egy romantikus hétvégét akar (titokban) eltölteni az előbbi hamptoni birtokán, csak hát ebbe bezavar egy hulla, személyes kedvencem, belátom, hogy azt az epizódot Caskett bűbájossága, nem pedig a gyilkosság teszi emlékezetessé – így hát ezt rögtön húzhattam is le a listáról. Pech.

De megcsináltam. Meglett a tíz – tizenegy – ügy, amiket a legjobbaknak tartok, bár még így is számos olyan eset maradt, amit sajnálom, hogy ki kellett hagynom (értsd: ha van rá igény, szívesen összehozok még egy ilyen listát!). De nem is húzom tovább, lássuk, melyek is ezek!

  1. Vigyázz, mit posztolsz!

castletop10_1

Meme is Murder (S07E05)

Azt hiszem, miután ennek a résznek a kapcsán merült fel a cikk ötlete, úgy ildomos, ha ezzel is kezdek. Gyilkosunk egy képmegosztó közösségi portálról szedi áldozatait, akikről a gyilkosság előtt/után még képeket is posztol. A dolog akkor kezd igazán érdekessé válni, mikor Castle és Beckett is megjelenik a profilján, valamint mikor kiderül: végig figyeli a rendőröket. Hátborzongató pszichológiai tanmese az internetes zaklatás veszélyeiről. Bónuszjelenet: Beckett a kihallgatóban a gyilkossal.

  1. Mindenkinek jót tesz egy kis levegőváltozás

castletop10_2

To Live and Die in L.A. (S03E22)

Beckett volt kiképzőtisztjét meggyilkolják, és bár a bűntény maga New Yorkban történt, a nyomok Los Angelesbe vezetnek. Kate, nem törődve azzal, hogy Kaliforniában nincs semmi jogköre, rögtön repülőre száll, hogy megkeresse régi barátja gyilkosát – Castle meg természetesen követi, bár legalább annyi van benne, hogy kifogásként felhozza, azért utazik L.A.-be, hogy meglátogassa a stúdiót, ahol éppen a Hőhullám filmváltozatát forgatják. De mégis hogy nyomoz a páros egy olyan városban, ahol sem a törvény, sem barátaik segítségére nem számíthatnak? Nos, kreatívan. Bónuszjelenet: a kamu-kihallgatás, valamint Kate és Rick beszélgetése a szállodában.

Cikk a harmadik évadról.

  1. A múmia átka

castletop10_3

Wrapped up in Death (S02E19)

Egy régészprofesszort halálra zúz egy, a tetőről lezuhanó vízköpő. Ez így még akár baleset is lehetne, csakhogy a szobornak akadt némi segítsége a zuhanásban. Azonban a helyszínelés folyamán kiderül, hogy kövön olyan molekuláris nyomokat találtak, amik arra utalnak, hogy az elkövető nem más lehetett, mint az a több ezer éves maja múmia, amit a professzor és csapata éppen a közelmúltban hozott az államokba, és akiről ráadásul az a hír járja, hogy el van átkozva: aki csak ránéz, hamarosan meg fog halni. És már nem a professzor az első áldozat… Bónuszjelenet: Castle parázik.

Cikk a második évadról.

  1. Na, de mi lehet a kapocs?

castletop10_4

A Deadly Affair (S03E01)

Az egyszer biztos, hogy Castle tudja, milyen egy jó belépő: mikor először látjuk a harmadik évadban, éppen egy hulla felett áll, kezében pisztollyal. Az áldozat, egy szobrász, Castle régi ismerőse, akinek halála ráadásul még másik két ember megöléséhez köthető, viszont hogy miképpen, azt senki sem tudja. Mivel Beckett – már megint – igencsak dühös az íróra, fogadást köt vele: ha Rick jön rá előbb, mi köti össze az áldozatokat és mi lehetett az indíték, akkor maradhat, ha Kate, akkor ott kell hagynia a kapitányságot. Megindul hát a nyomozás – de ugyan mi lehet a közös egy szobrászban, egy középiskolás kémiatanárnőben és egy nasiautomata-karbantartóban? Bónuszjelenet: a zseniális keretes szerkezet. És a fülcibálás.

Cikk a harmadik évadról.

  1. Szoba három személyre

castletop10_5

Room 147 (S06E16)

Ez az eset főleg az abszurditása miatt került fel a listára: adott egy elég kispályás színész, akit egy nem túl előkelő hotel nagyon unalmas szobájában lőnek agyon. Eddig egész hétköznapi az ügy, és a nyomozás kezdetén az is marad, sőt, úgy öt perccel az epizód kezdete után meg is jelenik a kapitányságon a gyilkos, hogy feladja magát. Aztán öt perccel később megjelenik a második elkövető. Majd a harmadik. És mind váltig állítja, hogy ő ölte meg a színészt, sőt, mind a hárman pontos leírást is tudnak adni a tett helyszínéről. Na, de akkor ki a valódi gyilkos? Bónuszjelenet: Beckett idegállapota a harmadik gyilkos feltűnésekor.

  1. Magányos igazságosztó

castletop10_6

Heroes and Villains (S04E02)

Egy nem éppen tiszta előéletű fazon éppen próbálna megerőszakolni egy lányt egy sikátorban, mikor megjelenik… valaki, aki végez vele. Úgy, hogy nemes egyszerűséggel hosszában kettéhasítja egy szamuráj karddal. És bármilyen megdöbbentő is a gyilkos kiléte, a biztonsági felvételek nem hazudnak: az elkövető egy életre kelt képregényhős, a maga maszkos, spandexruhás valójában. Castle, a képregénymániás persze rögtön bekattan, amit a frissen kinevezett Gates kapitány nem nagyon tolerál, a helyzet pedig csak bonyolódik, mikor kiderül, hogy nagy valószínűséggel nem csak egy Bosszúálló (angolul: Lone Vegneance) őrzi New York utcáit. Bónuszjelenet: az áldozat anyjának reakciója a hullaházban.

Cikk a negyedik évadról.

  1. Rajongónak lenni kifizetődő

???????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????

Number One Fan (S06E04)

Egy felfegyverzett nő beront egy fogorvosi váróba, ahol több embert is túszul ejt. Nem őrült, vagy vérszomjas ő, egyszerűen csak kétségbeesett – reggel arra ébredt, hogy a lakásán fekszik barátjának hullája, akinek gyilkosságában ő az egyetlen gyanúsított. Foglyait elengedni nem hajlandó, a rendőrséggel tárgyalni viszont igen, és követelései még csak nem is teljesíthetetlenek: mindössze annyit akar, hogy a legnagyobb bűnüldöző, akit csak ismer – aki egyben kedvenc írója is – menjen be hozzá, és valahogy tisztázza a vádak alól. Ugye nem kell cifráznom, hogy kiről is van itt szó? Még szép, hogy Castle-ről. Bónuszjelenet: Beckett visszatér az őrsre.

  1. Támadnak a zombik

castletop10_8

Undead Again (S04E22)

Egy brókert halálra marcangolnak munkahelyének parkolójában – igen, jól olvastátok, halálra marcangolnak, ráadásul az elkövető egy ember. Vagyis egy zombi. Vagyis egy ember, mivel zombik nincsenek. Vagy mégis? Annyi szent, hogy az elkövető a biztonsági kamera felvételén igencsak zombinak tűnik. De vajon honnan kerül egy tizenkilencedik századi gúnyába bújtatott zombi New Yorkba, és mégis miért kívánta meg pont ezt a brókert? És, mint az lenni szokott, ahogy haladunk előre a nyomozásban, az ügy úgy lesz egyre bizarrabb és szórakoztatóbb. És ki örül ennek a legjobban? Még szép, hogy Castle. Bónuszjelenet: a zombi feléled.

Cikk a negyedik évadról.

  1. Fikció vagy valóság?

castletop10_9

Tick, Tick, Tick/Boom! (S02E17-18)

Ha nagyon lusta lettem volna, akkor ennek a listának a felét egyszerűen a dupla részekkel töltöm ki, mert azok aztán tényleg nagyot szoktak robbanni (pun intended) – de nem állt szándékomban lustának lenni, ezért szánt szándékkal ezt az egyetlen dupla részt vettem be a cikkbe. A második évad egyik legnagyobb durranásában (tudom…) egy sorozatgyilkos szedi áldozatait, aki a gyilkosságokat Beckettnek, pontosabban az ő irodalmi alteregójának, Nikki Heatnek ajánlja. És bármennyire is véletlenszerűnek tűnnek az áldozatok, van köztük kapocs, ám amint hőseink a feltételezett gyilkos nyomára bukkannak, kiderül, hogy az végig az orruknál fogva vezette őket. Bónuszjelenet: reggeli és helyszínelés Beckettnél.

Cikk a második évadról.

  1. Mikor a tanítvány túlszárnyalja mesterét

NATHAN FILLION, ANNIE WERSCHING, STANA KATIC

Disciple (S06E09)

Alapból nem akartam belevonni a cikkbe a több epizódon/évadon átívelő történetszálakat – ezért is nem esett szó Beckett anyjának gyilkosáról sem –, ez a rész viszont olyan hátborzongató lett, hogy nem tehettem meg, hogy kihagyom. De miért is olyan rémisztő ez? Azért, mert az epizódban feltűnő két áldozat pontosan úgy néz ki, mint Lanie és Espo. A gyilkosságok pedig olyan ravaszsággal, részletességgel és kegyetlenséggel voltak megtervezve, hogy az, bármennyire is hihetetlen, egy személyre mutatnak: Jerry Tysonra, a hármas gyilkosra, aki már egy éve halottnak hisznek. Ám lehet, hogy ezúttal egy segédje – egy tanítványa – és besegített neki. Bónuszjelenet: a pendrive.

+1 Egy pohár pezsgő a rajongóknak

castletop10_11

The Lives of Others (S05E19)

Avagy a zseniális, legendás, fergeteges századik epizód, ami baromira sajnálom, hogy még a blog megszületése előtt került adásba, és így nem volt rá kifogásom, hogy epizódértékelőt írjak róla. A dolgok olyan remekül alakultak a Castle-teamnek, hogy a századik epizód pont április elsejére esett, ami nem csak bolondok napja, hanem Castle születésnapja is – és az epizód pontosan ennek a hangulatában készült el. Részben igazából két nyomozás is folyik: az egyik az őrsön, ami senkit sem érdekel, a másik pedig Castle otthonában, ami viszont haláli. Rick ugyanis egy balul elsült sítúra nyomán ideiglenesen tolószékbe kényszerült, aminek kötelező velejárója a lakásfogság és a magas fokú unalom. Hogy valamivel mégiscsak lefoglalja magát, elkezdi távcsövön át kukkolni a szomszédokat, aminek nyomán szemtanúja lesz egy gyilkosságnak. Vagy lehet, hogy csak a fájdalomcsillapítók játszadoznak az elméjével? Mindenesetre ő azért a dolog végére jár, akkor is, ha ezzel Beckett idegeire megy. Bónuszjelenet: nincs. Az egész epizód egy nagy bónusz.

Cikk az ötödik évadról.

Szerző

Orlissa
Alapító és főszerkesztő-helyettes

A kedves-naiv-romantikus macskamán, aki írói ambíciókat hajszol. Reménytelen fangirl és könyvmoly.