Oldal kiválasztása

*temp*

Már az előző értékelőmben is agyondicsértem a Breaking Badet, és úgy néz ki, ahogy haladok majd az évadismertetőkkel, úgy fog nőni a lelkesedésem. Bár az első szezon még csak egyfajta felvezetésnek tekinthető, már ott is bőven zajlanak az események, az viszont teljes mértékben igaz, hogy a másodiktól kezdve indul be igazán az utazás Új-Mexikó legsötétebb területére, a drogkartellek világába.

brba_season2_pic2

Az immáron Heisenberg álnéven dolgozó Walter White (Bryan Cranston) és cinkostársa, Jesse Pinkman (Aaron Paul) miután csúcsminőségű metamfetamint dobtak piacra rövid időn belül igen nagy hírnévre tettek szert, főleg a Tuco Salamanca (Raymond Cruz) által vezetett rivális mexikói kartellnél – főleg azok után, hogy nem egyezett a véleményük az üzlet lebonyolításának menetével kapcsolatban. Walterék így pillanatok alatt Tuco fogságában találják magukat a semmi közepén, ám, ha nem akarnak sittre kerülni gyorsan kell cselekedniük, ugyanis nyakukon a Kábitószerellenes Hivatal (a későbbiekben: DEA), élükön Walt sógorával, Hankkel (Dean Norris). A két főszereplőnek végül épphogy sikerül lelépniük, valamint Hank és csapata elintézi Tucot. Walt azonban hazaérve nem nyugodhat meg, a rák ugyanis tovább terjedt, ezért tüdeje egy részét el kell távolítani. Miután már nagyjából véget ért a műtétet követő lábadozási időszak, az ex-kémiatanár egészségügyi állapota javulni kezd, ám a családi idill még így sem lehet teljes: a feleség, Skyler (Anna Gunn) megsejti, hogy Walt titkos életet él, és a nő lelép a gyerekekkel. Ami a drogbizniszt illeti, Tuco elhullásával Walték kibővítik a területüket, ezzel még nagyobb befolyásra tesznek szert Albuquerque-ben és környékén. Természetesen ezt a rivális bandák nem hagyják szó nélkül, meg is ölik Walték egyik dílerét. Attól tartva, hogy a nagyobb halak felzabálják majd őket, Walt összeáll Saul Goodmanen (Bob Odenkirk), a bűnözők ügyvédjén keresztül Gus Fringgel (Giancarlo Esposito). Gus egy gyorsétteremlánc, a Los Pollos Hermanos tulajdonosa, ami tökéletesen álcázza valódi kilétét, ő ugyanis gyakorlatilag a környék legnagyobb kartelljének a főnöke. Gus üzleti ajánlatot tesz Waltnak, aki eleinte vonakodik, de végül csak belemegy. A két methkészítő így nagyobb védettséget élvez a többi ganggel szemben, na, meg a biztos és nagy mennyiségű jövedelem sem elhanyagolható, amit az anyagért kapnak.

brba_season2_pic3

Először egy látszólag aprósággal kezdeném az elemzést, ami nem más, mint egy tárgy, ami végigkísér minket az egész évadon. Egy rózsaszín plüssmaciról van szó, ami belepottyan a White család medencéjébe és úszkál a vízben. Aztán kit érdekel? Például engem. Nem akarok mély filozofálgatásba és szimbólumok boncolgatásába belemenni, és valójában a cselekmény szempontjából sem annyira fontos az a játékmackó. Itt jön azonban az a bizonyos de: hihetetlenül jól szolgálja a feszültségkeltést! Gondoljatok bele, egy jelentéktelen kis plüssról van szó, aminek először csak a szemét látjuk lebegni a víz felszínén, ránk jön a frász, és egyből azon agyalunk, hogy te jó ég, milyen borzalmak történhettek itt? Zseniális húzás, bár én még ennek tudatában is kicsit megborzongok, ha rá gondolok.

brba_season2_pic4

Aztán beszéljünk egy kicsit Gusról. Hát, gyerekek, nem semmi az az ember. Az évad során kis szelíd, visszafogott, mindig mosolygós üzletembernek ismerhetjük meg, aki a legjobbat akarja beosztottjainak és az étterem vendégeinek, ám a kartellje tagjaival sem bánik szőrős szívűen. Gyakorlatilag azt hiheti róla a néző, hogy földre szállt angyal, egy apró fekete szégyenfolttal, de, hát valamiből meg kell élni ugyebár. Mr. Fring első ránézésre valóban nem az a tipikus gonosz, ám rá majd még később visszatérek. Mindenesetre tessék megjegyezni azt, amit mondtam róla, mert nem is olyan sokára fontos lesz.

brba_season2_pic5

Végül, de nem utolsósorban említést kell tennünk egy másik új karakterünkről, Saul Goodmanről, aki a széria legnagyobb arca. Saul egy bűnözőket védő, rendkívül furfangos ügyvéd, aki ott talál kiskapukat a törvényekben, ahol csak akar, ráadásul természetfeletti lepénylesőjének köszönhetően bárkinek lyukat beszél a hasába. Ja, és akkor még a beszólásait meg sem említettem. Egyszóval hihetetlen figura, aki ugyan a későbbi évadokban kap nagyobb szerepet, de már a másodikban lehet szeretn– és igen, imádjuk is!

brba_season2_pic6

A bevezető első szezon után a második tehát azon évad, amikor igazán beindul a cselekmény, és innentől aztán már végképp nincs megállás ez a sorozat dinamikáját tekintve jó, a szereplők életének viszont már nem annyira.

Szerző

Misplaced
Szerkesztő

Koncertmániás detektívgyakornok, kezdő anglofil, rendkívül utópista Metal Lady. Elfogult rajongó, egyben egy leendő exkluzív kutyasziget tulajdonosa.