Oldal kiválasztása

Állandó, és egy Tolkien rajongó számára borzasztóan idegesítő kérdés: miért nem pattant Frodó egy Sas hátára és repült el vele a Végzet Hegyéig, megspórolva a hosszú és veszélyes utat? Vagy miért nem vitték a Sasok Thorint és csapatát rögtön a Magányos Hegyig a Hobbitban? Egyáltalán miért nem tart mindenki egy Sast otthon, hogy a szomszédba is azzal repüljön? Érdekes módon ezek a kérdések nem merültek fel, amíg Tolkien élt, így magától a szerzőtől nem kaphatunk közvetlen választ – valószínűleg azért nem ír róla, mert számára egyértelmű. Ha belegondolunk, könnyen rájöhetünk, hogy számos, valóban egyértelmű oka van a Sasok visszafogott felhasználásának. Hogy végre berekesszük a kérdezősködést, lássuk, mik ezek!

sasok 5

1.) A Gyűrű megsemmisítése titkos küldetés

Az első és legfontosabb ok. Frodóéknak csak azért sikerül elvergődni a Végzet Hegyéhez, Mordor szívébe, mert Szauronnak eszébe sem jut, hogy a Gyűrűt el akarják pusztítani. Hatalmas Sasokon repülni igen csak elvenné a meglepetés erejét, és egyben azt is jelentené, hogy Mordor minden lénye, földön és levegőben, nekitámadna a csapatnak – azt pedig több száz Sassal is nehéz lenne túlélni.

sasok 2

2.) A Hatalom Gyűrűje egy maia kezében?

Egy korábbi írásomban említettem a maiákat – nagy erejű lények, akik a valák irányítása mellett óvják Ardát. A Sasok is maiák (vagy azok leszármazottai, ezért a nagybetű), vagyis nem egyszerű állatok. Nem véletlen, hogy A Gyűrűk Urában egy jóérzésű maia sem akarja megérinteni a Gyűrűt – Gandalf például egyenesen viszolyog tőle. Túl nagy ugyanis a hatalmuk, ezért nagyon nem lenne jó, ha a Gyűrű befolyása alá kerülnének. A Gonosz több maiát is megkaparintott már magának, így ez a félelem egyáltalán nem alaptalan. Szóval érdemes megkockáztatni, hogy a Sasok átálljanak? Nem hiszem.

sasok 4

3.) Egy maia nem tehet azt, amit akar

A maiák a valák szolgái, így meghatározott szerepkörük van Ardán, amit nem léphetnek túl. A Mágusokat például azért küldték, hogy segítsék a Szabad Népeket, de tilos közvetlenül megküzdeniük Szauronnal (ezért nem megy neki Gandalf Barad-dûrnak, pedig talán megtehetné). A Sasok a Mágusokhoz hasonlóan besegítenek, ha kell, de könnyen lehet, hogy többet egyszerűen nem tehetnek.

sasok 3

4.) Akkor már miért nem Aragorn hátán lovagolt Frodó Mordorig?

Csupán azért, mert állati alakban léteznek, a Sasok nem egyenrangúak például a lovakkal, vagy akár más madarakkal. Ők is Középfölde népei közé tartoznak, sőt, mint maiák, bizonyos értelemben hatalmasabbak a többieknél. Úgy gondolni rájuk, mint hátasokra, akiket meg lehet sarkantyúzni, egyszerűen tévedés. A Gyűrű szövetségének tagjai mind önként vállalták a feladatot és a vele járó veszélyt – háborúban részt venni senkinek sem kötelezettsége, és nem is elvárható. Arról nem beszélve, hogy egy Sasnak ugyanúgy nehéz és megerőltető lenne egy hobbittal a hátán elrepülni Mordorig. Ez ugyanolyan, mintha Frodó Aragorn hátára pattanna fel, és úgy vitetné magát végig az úton.

sasok 1

5.) Az állatok egyébként sem rabszolgák

Ha nem tudjuk megállni, és állatként tekintünk a Sasokra, még akkor sem működik a dolog. Tolkien, a természet rajongójaként, nagy tisztelettel bánik az állatokkal – sokuknak tulajdonít kiemelkedő intelligenciát, és meghatározó szerepekben tűnteti fel őket. Gondoljunk csak Rohan lovaira, vagy Radagast nyulaira! Ezek az állatok maximum a barátaink és szövetségeseink lehetnek, rabszolgaként gondolni rájuk mordori szokás, így természetesen elkerülendő. Keselyüstök saját döntéséből segít Gandalfnak, ahogy Aragorn is Brego nemes szívének köszönheti az életét. Ezt nem lehet elvárni az állatoktól, inkább végtelenül hálásnak kell lenni, amiért természetes ösztöneiken felülkerekedve kockáztatják az épségüket valaki másért – az emberek közül sem mindenki képes erre.

Remélem, kielégítő választ kapott minden kétkedő. A tanulság: Gondolkozzunk, tájékozódjunk, mielőtt bele akarunk kötni a Professzor úrba!

Szerző

PillerEmi
Korábbi szerkesztő

Lélekben nyugdíjas angol öregúr, félig vulkáni – suttogó falak és nyikorgó ajtók rajongója. Álommunka: Superman és/vagy nagymama szelleme.