Oldal kiválasztása

dw_s08e11_pic1

Mint azt már az előző heti beszámolómban említettem, a kétrészes évadfinálé során hatalmas fordulatot vehet a sorozat, legalábbis a trailer alapján. Az előzetes ugyanis egy rossz útra tévedt Clarát (Jenna Coleman), és egy nagy slamasztikában levő Missyt (Michelle Gomez) mutatott be nekünk, a Doktorból (Peter Capaldi) pedig gyakorlatilag semmit nem láttunk. Egyelőre úgy tűnik, ugyanabba a csapdába ejtettek minket a készítők, mint anno a Listen előzetesével, ezért még egyszer figyelmeztetnék mindenkit arra – legyen akár filmről vagy sorozatról szó –, ne hagyja, hogy a trailer becsapja.

dw_s08e11_pic2

Na, de ne siessünk ennyire előre, még meg kell ismernünk az alapsztorit. Az egész azzal kezdődik, hogy Clara és Danny (Samuel Anderson) épp telefonál egymással, próbálják rendezni ügyes-bajos dolgaikat, miközben Danny valószínűleg Clara lakására tart. Kölcsönösen megállapodnak abban, hogy szeretik egymást, és csak ez a lényeg – az elmúlt részek hajcihői után ez egy igazán fontos lépés. Végre úgy tűnik, minden rendben lesz, amikor megtörténik az, amire valószínűleg sem a karakterek, sem a nézők nem számítottak – Dannyt elüti egy autó és szörnyet hal… és ez még nem is az epizód legtragikusabb momentuma. Az, ami mindezek után következik, már sokkal inkább: Clara egyszerűen nem tud belenyugodni szerelme elvesztésébe, és szó szerint mindent megtesz, hogy visszaszerezhesse. Célja eléréséhez pedig ki más, ha nem a Doktor lenne a legalkalmasabb, akinek nem kell túl sokáig gondolkodnia azon, hogy elvállalja-e a feladatot. A két időutazó a TARDIS segítségével végül azon a helyen köt ki, ahova Danny került halála után: van, aki Mennyországnak hívja, van, aki az Ígéret Földjének, itt most az „alsó szféra” nevet viseli (eredetileg nethersphere, ha valaki ki tudna segíteni egy szebb kifejezéssel, az fantörpikus lenne). Ez az a hely, amiről már a szezonpremier óta hallhattunk és láthattunk apró utalásokat, és most megtudhatjuk, hogy néz ki, valamint azt, hogy ki üzemelteti, és, hát, egyik információ birtokában sem leszünk nyugodtabbak. Az „alsó szinten” ugyanis semmi és senki nem az, aminek vagy akinek látszik: a hely egy gyönyörű, modern metropoliszként van ábrázolva, az ottani dolgozók rendkívül kedvesek és segítőkészek, ugyanakkor vízben úszó csontvázaknak építenek mauzóleumot, amiben a csontvázak túlságosan… furcsák. Aztán ott van az ok, amiért a 3w nevű szervezet – akik a szférát működtetik – megalakult, amitől nem csoda, ha valakinek rémálmai lesznek.

dw_s08e11_pic4

Ennyit magáról a lenti világról, amibe egyébként belecsempésztek egy hatalmas csavart, viszont nem ez az egyetlen meglepetés az epizód alatt. Kezdjük talán a legevidensebbel, és egyben a legkisebb spoilerrel, Clara Oswald csodálatos és félelmetes átalakulásával. Az előző bekezdésben már említettem, hogy mindent megtesz azért, hogy visszaszerezze Dannyt, és ezzel most abszolút nem viccelek. A blackpooli tanárnő meglehetősen ingadozó moralitása már eddig is az évad egyik fő témája volt, most viszont a lány jelleme pillanatok alatt száznyolcvan fokos fordulatot vett, ugyanis képes lett volna csúnyán átverni, cserbenhagyni és megfenyegetni a Doktort, ha az nem hódol be az akaratának. Clarát így még nem láthattuk, hiszen ez a Clara kegyetlen, akaratos, önző, és rideg – egyszóval tökéletes ellentéte annak, amit eddig hittünk róla, és én minden egyes szavába beleborzongtam. Jenna Coleman az egész szezonban brillírozott, de meg merem kockáztatni, hogy eddig a Dark Waterban nyújtott alakítása viszi a pálmát. A második legjobb Samuel Anderson Dannyje volt – szerencsétlen fickó alighogy átkerült a túlvilágra, máris premier plánból nézheti, ahogy a barátnője szürreális mélységekig elmegy azért, hogy újra együtt lehessenek. Clara opciói között természetesen ott van a halál is, és amikor Dannynek ez leesik, na, azon a ponton törik el nála a mécses – na, meg nálam. A tény, hogy ezen felül láthattunk újabb borzalmas fejezeteket Danny katonaéveiből, csak még szívfacsaróbbá tette az utolsó negyed órát. Igen, ez a dráma brit módra.

dw_s08e11_pic5

Végül beszéljünk egy kicsit Missyről, de tényleg csak egy kicsit, mert nem akarok spoilerezni. Hát, gyerekek, a hatodik évad óta nem sikítottam ekkorát egy csavaron, mint amikor kiderült, hogy Missy valójában kicsoda. Sejteni lehetett, és így utólag belegondolva hülyék voltunk, hogy nem jöttünk rá korábban, de akkor is! Én konkrétan felborítottam a billentyűzetemet, amikor megtudtam, és konkrétan egy death metal hörgést adtam ki magamból. Még most sem vagyok teljesen jól – szép húzás, Moffat, szép húzás!

dw_s08e11_pic3

Minden jó, ha jó a vége, de attól még sajnos messze vagyunk, hiszen a Dark Water még csak a finálé első fele volt. A naiv nézőnek fogalma sem lehet, mi jöhet még ennyi izgalom után, én csak annyit mondok: lehet ez még rosszabb is!

Szerző

Misplaced
Szerkesztő

Koncertmániás detektívgyakornok, kezdő anglofil, rendkívül utópista Metal Lady. Elfogult rajongó, egyben egy leendő exkluzív kutyasziget tulajdonosa.