Oldal kiválasztása

tentinybreaths

Ez az a könyv, ami sokkal jobb lett volna, ha mer egy kicsit bátrabb lenni – ami elég nagy szó, mert így is elég merész.

Kacey-nek tizenhat éves korában borzalmas traumában volt része: egy részeg sofőr belehajtott kocsijukba, a balesetet pedig az autóban ülők közül egyedül ő élte túl – miközben elveszítette szüleit, legjobb barátnőjét és a pasiját, akinek a kezét egészen addig fogta, míg az teljesen ki nem hűlt. Ezek után húgával, Livie-vel – aki a baleset estéjén betegen feküdt otthon – nagynénjükhöz és annak férjéhez kerültek. Ám mikor négy évvel később azok kiforgatják őket örökségükből, ráadásul bácsikájuk megkörnyékezi Livie-t, Kacey úgy dönt, ideje továbbállniuk. A két nővér Miamiba szökik, hogy ott kezdjen új életet, amit kezdeti pénzügyi gondjaik mellett Kacey állapota is megnehezít. A lány ugyanis a balesetet – és azt követő felgyógyulását – követően előbb önpusztításba, majd a kick-boxba menekül, és azóta egyszerűen képtelen bárkihez is közel kerülni, attól pedig egyenesen viszolyog, hogy bárki kezét megfogja. Ám szerencsére a két lány új barátokra lel Miamiban, akik átsegíthetik ezen Kacey-t, akire talán még a szerelem is rátalál.

Ha a leírásból nem derült volna ki, elárulom – remélem, nem nagy spoiler –, hogy elsősorban egy PTSD, vagyis poszt-traumatikus stressz szindróma-sztoriról van itt szó, amelyik szál amúgy nagyon is erős a könyvben. Kacey lelki utazás, az, ahogy összetört, ahogy próbálja összerakni magát, majd újra összezuhan, hogy végül majd rájöjjön, ehhez ő már kevés, és a barátai segítségére is szüksége van, egyszerűen gyönyörű. Valamint az is látszik a regényen, hogy megírását komoly kutatómunka előzte meg, és éppen ezért a PTSD-rész nagyon valós, nagyon ütős – és pontosan ezért rettenetesen szívbe markoló.

A karakterek is korrektek – a Kacey messze nem egy tucat-hősnő, bár bevallom, nekem nem lett a szívem csücske, mert bár józanésszel felfogom, hogy mit miért tett, sokszor idegesítettek a reakciói és döntései, belső monológjairól már nem is beszélve. Mert igen, ott van Trent, a szexi srác a szomszédból, akiről már első megjelenésekor tudjuk, hogy ő lesz Kacey párja, és éppen ezért érthető is, miért is foglalkozik a lány annyit annak körmondatos leírásával, hogyan is néz ki srác, de én bizonyos pontokon már a hajamat téptem, mert egyszerűen minden második bekezdés arról szólt, milyen jó a pasi felsőteste. Mindenesetre azért a felvázolt mentális kép legalább nagyon is tetszetős.

Szóval sem Kacey-nek, sem Trentnek nem sikerült igazán bevágódnia nálam, a lányok másik szomszédjának, Ciklonnak azonban annál inkább. Ciklon egy életre kelt Barbie-baba, hatalmas műmellekkel, aki egy sztriptízbárban dolgozik, miközben egyedül neveli ötéves kislányát, és akiről elég hamar kiderül hogy a melle valójában nem is a szilikontól, hanem a hatalmas szívétől duzzadt ekkorára (valójában persze nem, de gondolom, értitek, mire akarok kilyukadni). Szóval a lényeg, hogy bármennyire is felszínesnek és skicc-szerűnek tűnik Ciklon a regény elején, valójában éppen annyira sokrétű és szeretetre méltó a karakter.

Viszont azért haragszom is a könyvre – mert mint mondottam, hiába az alapvetően merész hangvétel (szex, drogok, pia, sztriptízbár, vér, halál, idegösszeomlás, önmarcangolás, stb.), vannak bizonyos, még ezeknél is merészebb dolgok, amiket sajnos nem mer megugrani. Pedig milyen jó lett volna már, ha megugorja! Jó, persze akkor nem lehetne ennyire „kielégítő” a regény vége, viszont hozhatott volna egy másfajta katarzist és egy másfajta tanulságot, ami szerintem jobban passzolt volna mind a témához, mind a karakterek által elkövetett hibákhoz.

Szóval messze nem hibátlan könyv ez, vannak benne frusztráló döntések és megoldások, és néha az is el van túlózva, hogy mennyire jó pasi Trent, de azért, ha másért nem is, Kacey önismereti utazásáért érdemes elolvasni.

A Tíz apró lélegzet az Elit Teamen keresztül november 18-ától elérhető korlátozott számban a Könyvmolyképző Kiadónál, december 12-től pedig megtalálható a könyvesboltok polcain.

Szerző

Orlissa
Alapító és főszerkesztő-helyettes

A kedves-naiv-romantikus macskamán, aki írói ambíciókat hajszol. Reménytelen fangirl és könyvmoly.