Oldal kiválasztása

Bár Tolkien nem tekintette trilógiának A Gyűrűk Ura történetét, hosszára való tekintettel kiadója mégis három kötetben jelentette meg. Ahogy A gyűrű szövetségénél írtam, ott ez nem igazán mutatkozott meg – a regény önmagában is kerek egészet alkot, és nem kifejezetten cliffhanger a vége. A két toronyra már nagyobb hatással volt a kiadói döntés.

A két torony 4

Ez a kötet is két könyvből áll: a harmadikból és a negyedikből. Mivel az előző rész végén a szövetség tagjainak útjai szétváltak, itt több szálon fut a történet. A harmadik könyv Aragorn, Legolas és Gimli, valamit Pippin és Trufa sorsát követi, Boromir halálától Vasudrvard legyőzéséig. A negyedik könyv Frodó és Samu útját meséli el – találkozásukat Gollammal, az átkelést a Holtlápon, Faramir megismerését és végül a Banyapók odújában történteket.

A két torony 3

Ebben a kötetben az ellenség mozgolódásával jócskán felgyorsulnak az események. Sok az éles helyzet és két nagy ostromra is sor kerül: Helm-szurdokéra és Vasudvardéra. Ezt jórészt Szarumán és Szauron szövetsége okozza – gondolhatnánk, hogy erre utal a cím, de ez, meglepő módon, nem tisztázott. Tolkien kiadói levelezéséből lehet tudni, hogy nem volt teljesen elégedett A két torony címével, mert szerinte kettőnél több fontos torony van a könyvben, és nem egyértelmű, melyikre utal. Ebben a kötetben sok párhuzam jelenik meg, és ezek közül Orthanc (Vasudvard tornya) és a mordori Cirith Ungol csak az egyik – ezeken a helyszíneken végződik a két történetszál, így eredetileg ezekre vonatkozik a cím. Ugyanilyen könnyen ideillik azonban Minas Tirith és Barad-dûr, Szauron fekete tornya is, melyek szembenállása a teljes történet konfliktusát szimbolizálja. Ráadásul a filmadaptációban ezek egy kombinációját sugallták: Orthanc és Barad-dûr, mint Szarumán és Szauron összefogásának jelképe.

A két torony 1

A tornyok problémája is jelzi, hogy Középfölde ebben a kötetben kinyílik az olvasó számára. Számos fontos helyszínt ismerhetünk meg – lássuk sorban! Először ott van a Fangorn. Az erdők különleges helyek Tolkien világában, a legtöbbnek mintha saját személyisége lenne. Ha végignézzük azokat, amikkel idáig találkoztunk, szép fokozást vehetünk észre: kezdtünk az Öregerdőben, Bakföldétől keletre (Bombadil Toma otthona), egy tündérmesei jellegű erdőben. Aztán jött Lórien, egy fenséges tündelak, magasztos hangulattal. Most pedig elérünk a Fangornhoz, egy olyan erdőhöz, ami nem csupán hatalmas és saját életet él, de félelmetes erővel is rendelkezik.

A két torony 2

Ezután megérkezünk Rohanba, az emberek második legnagyobb királyságába. Bár itt Gondort még csak hírből ismerjük, egy újabb párhuzam így is feláll közte és a lovasok hazája között. Gondor gyakorlatilag Minas Tirith-t jelenti, a magasztos várost, ami az emberek legfőbb jelképe és kultúrájuk központja. Rohan leírásában ezzel szemben a síkvidék, a természet dominál, tehát egyfajta város-vidék kapcsolatról van szó – pont, mint Barad-dûr és Orthanc esetében.

A két torony 6

Frodó és Samu természetesen sötétebb vidéken kénytelenek átkelni. A Holtláp egyszerűen hátborzongató, ahogy a Fekete Kapu is – itt valóban első kézből tapasztalható Mordor áradó fenyegetése. Pedig még csak a határán járunk! A Tiltott Tónál tett kis kitérő után pedig egy igazán rémes helyre vezetik hőseinket: Cirith Ungolba. A hágó meredek lépcsői és a Banypók odúja olyan helyszínek, melyek önmagukban képesek bámulatos légkört teremteni.

A két torony 5

A felgyorsult események a korábbiaknál súlyosabb döntések elé állítják a szereplőket – ezáltal a hangulat is sokkal komolyabb, mint A gyűrű szövetségében. Aragornék politikai kérdésekbe futnak Rohanban, míg Trufa és Pippin a tehetetlenség érzése ellen küzd. Frodó és Samu közt Gollam miatt van súrlódás – Frodó hinni akar abban, hogy a Gyűrű sötét befolyása nem rontja meg visszafordíthatatlanul a lelket, Samu azonban nem látja ezt át, és egy pillanatra sem képes megbízni az „alattomos kis csirkefogóban”. A negyedik könyv végén súlyos fordulat következik be: mivel azt hiszi, Frodó meghalt, Samu elveszi tőle a Gyűrűt. Nem lehet akárki Gyűrűhordozó. Ennek a ténynek a súlyát hamarosan a jószívű kertész is megérti.

Bár egyáltalán nem mondanám A két tornyot átvezető kötetnek, nem igazán alkot önmagában egységet. A harmadik és a negyedik könyv két egymástól teljesen különálló történetszálat vezet, melyek sehol sem érintkeznek egymással. Ennek megfelelően A két toronynak gyakorlatilag dupla vége van. A harmadik könyv azzal végződik, hogy Gandalf és Pippin útnak indulnak Vasudvardból Gondorba. A negyedik könyv zárásban kiderül, hogy Frodó mégsem halt meg, de egy orkokkal teli toronyba hurcolták, így Samu a megmentésére készül. Tulajdonképpen mindkettő cliffhangernek mondható, de legalábbis sokkal szervesebben kapcsolódnak a következő könyvekhez, mint a korábbiak ezekhez. Lényeg, ami lényeg: itt már esélyünk sincs letenni A Gyűrűk urát!

(Az illusztrációk Alan Lee munkái.)

Szerző

PillerEmi
Korábbi szerkesztő

Lélekben nyugdíjas angol öregúr, félig vulkáni – suttogó falak és nyikorgó ajtók rajongója. Álommunka: Superman és/vagy nagymama szelleme.