Oldal kiválasztása

Egyáltalán nem vagyok elégedett a Justified ötödik szezonjával: túl sok történetszálat hoztak be, amiket indokolatlanul hosszúra nyújtottak, a szereplők jellembeli változásaira és lelki problémáira szinte alig tértek ki, a valóban érdekes szálakat pedig túl gyorsan lezárták.

justified.s05.1

Raylan Givens rendőrbíró (Timothy Olyphant) Miami mocsaraiban rátalál a Crowe família egy eddig kevéssé ismert ágára, akik megtudván Boyd (Walton Goggins) “gazdagságát”, úgy döntenek, meglátogatják rokonukat – meg nem mellesleg be kívánnak szállni Boyd illegális üzleteibe. Darryl Crowe Jr. (Michael Rapaport), és fivére, Danny (A. J. Buckley – ha ismerős, az azért van, mert szerepelt a New York-i helyszínelőkben), igazi suttyó rosszfiúk, akik mindent megtennének, hogy Boyd mellett – vagy éppen az ő helyén – elérjék az áhított gazdagságot. Ebben legnagyobb segítségükre két további testvérük, a jogi ismeretekkel rendelkező Wendy (Alicia Witt), és a tizenéves Kendal (Jacob Lofland) van – ám kettejüknek nem tetszik annyira Kentucky, mint azt Darryl elvárná.

Raylan úgy döntött, hogy megosztja Arttal (Nick Searcy), a rendőrbírói hivatal vezetőjével a Nicky Augustine-ügyben vállalt szerepét, aminek következtében Art a ranglétra legaljára süllyeszti őt. Kettejük viszonya annyira elmérgesedik, hogy még beszélni is alig hajlandóak egymással – ám ennek később meg lesz a böjtje, ami viszont egy igen izgalmas fináléhoz vezet.

justified.s05.5

Ava (Joelle Carter) börtönben csücsül, és mikor azt hihetné, ennél már nem lehet rosszabb, akkor átkerül egy sokkal szigorúbb fegyintézetbe, ahol még Boyd sem képes megvédeni szeretett menyasszonyát. Avának önmagáról kell gondoskodnia egy olyan világban, aminek a szabályait nem ismeri, ám az utóbbi hónapokban megedződött annyira, hogy talán képes lesz túlélni büntetésének éveit. Ezalatt Boyd dolgozik a szabadulásán, ám csupán félgőzzel, ugyanis jobban leköti őt a drog biznisz, amit azonban minden egyes fordulatnál sikerül annyira eltolni, hogy az már a szánalmas kategóriába esik.

justified.s05.3

Most a három főszálra helyeztem a hangsúlyt, amik annyi időt vettek el az évadban, hogy szinte semmi másra nem maradt hely. Boyd legalább annyit (ha nem többet) szerepelt a képernyőn, mint Raylan, ami engem már igencsak zavart – félreértés ne essék, imádom ezt a “szarból is kidumálom magam”-alakot, ám mivel a Justified a törvény őreit mutatja be, így finoman szólva is túlzásnak éreztem, hogy a rosszfiúk ekkora teret kaptak. Ráadásul minden egyes helyzetben, ahol valami rossz sülhetett ki a drogcsempészésből, az megtörtént, ami az elején még vicces volt, de mikor már az ötödik ilyet láttam, inkább unalmassá és elcsépelté vált – okés, a szállodai cigiző jelent tényleg nagyon ott volt. Ugyanakkor pont ezen időhúzó jelentek miatt nem maradt idő Boyd és Ava válságának bemutatására, ami egy igazán érdekes fordulatot és ízt hozott a sorozatba, de ezt meg egy huszárvágással elintézték.

justified.s05.4

A Raylan és Art közötti drámára sem maradt szinte semmi idő, sőt Raylan olyan könnyedén viselte, hogy egy számára ennyire fontos, és ennyire tisztelt ember levegőnek nézze, mintha megivott volna egy italt. Pedig a korábbi évadokban éppen az volt a szép, hogy láthattuk Raylan reakcióit és lelki válságát. Arról már nem is beszélve, hogy a többi rendőrbíró szinte szerepet sem kapott: Rachel (Erica Tazel) most válik férjétől, ráadásul a férfi még mindig szereti, és ez törést okoz a nőben – ezt is a negyedik évadból lehet tudni, mert az ötödikben szinte szóba sem kerül. Ugyanakkor Tim (Jacob Pitts) PTSD-vel küzd, ami főleg a fegyveres konfliktusok során okoz neki problémát – igen ez is a korábbi évadokban merült fel – itt meg pusztán annyit lehetett látni, hogy egy lövöldözés után bevett pár bogyót.

justified.s05.2

Én nagyon szeretem ezt a sorozatot, de ezt most elszúrták – nem kicsit! Remélem, hogy a mindent eldöntő és egyben utolsó, hatodik évaddal helyrehozzák a most megtépázott renoméjukat, és egy olyan fantasztikus évadot rittyentenek össze 2015-re, hogy elakad a nézők lélegzete.

Szerző

Catleen
Catleen
Alapító és főszerkesztő

Mindig online kütyüfüggő, “csak még egy epizód” suttogó, űrhajó gyűjtögető kocka, digitális bennszülött. Igazi fangirl és PR munkatárs a Serenityn.