Oldal kiválasztása

azismeretlendrakula_pic1

Úgy látszik, az elmúlt egy-két évben a mozi világában igencsak felkapottak lettek a történelmi témára alapuló fel-, illetve átdolgozások, a legutóbbi talán a bibliai özönvíz történetével foglalkozó Noé. Azért fogalmazok ilyen körülményesen a művek jellegét tekintve, mert ezek a filmek általában nem arra szolgálnak, hogy a történelem egyes állomásainak hű képét adják vissza, hanem arra, hogy elkápráztassanak minket, valamint és váltig állítom, hogy ez minden hasonló mű trailerében szerepel eddig nem látott szemszögből mutassák be az adott kort, karaktert, eseményt, stb. A végeredmény viszont szinte mindig ugyanaz: egy látványos popcorn-mozi, amit egyszer megnézünk, aztán feledésbe merül. Az ismeretlen Drakula sem lesz az év filmje, ezt már most, a beszámolóm legelején leszögezem de ez még messze nem jelenti azt, hogy élvezhetetlen.

azismeretlendrakula_pic2

A fiatal herceg, Vlad Tepes (Luke Evans) kiváló és kegyetlen harcosként kivívta mások tiszteletét, félelmét, és azt az aprócska királyságot, aminek most már ő az ura, ráadásul otthon egy gyönyörű feleség, Mirena (Sarah Gadon) és egy egészséges kisfiú, Ingeras (Art Parkinson) várja egyszóval mindene megvan, amire csak áhítozhat. Azonban még sem tud sokáig nyugodtan tevékenykedni, hiszen vészesen közelednek a törökök, élükön a kapzsi Mehmeddel (Dominic Cooper). Egy nap az ellenség után kémkedve feljut harmadmagával a Törött Fog hegyre, ahol förtelmes teremtménnyel találkozik, ami egyik emberének életét ki is oltja. Ez a lény sötétségben és piszokban él, szemei vörösen izzanak, és hatalmas karmai vannak természetesen egy vámpírról van szó. Vlad ugyan első találkozását a vámpírral túléli, később mégis az ő segítségére lesz szüksége, Mehmed ugyanis meg akarja támadni a királyságot, miután Vlad nem volt hajlandó ezer fiút neki ajándékozni. A probléma az, hogy míg a törökök több tízezren vannak, addig Vladék csak párszázan, így a vereség borítékolható lenne, ha Vlad nem látogatná meg ismét a hegyen élő vámpírt (Charles Dance) és kérné, hogy tegye őt is vérszívóvá. A szörny eleget tesz a herceg kérésének, megitatja a vérével, ami először csak három napra változtatja át Vladot, ha viszont ez idő alatt embervért iszik, akkor örökre vámpír marad.

Dracula

Na, és most vagyok meglőve kicsit, ugyanis belekötni igazából nem tudok. A látvány, mint azt a hasonló filmektől már megszokhattuk, fantasztikus. Nem tudom, hogy létezik-e 3D-s verziója a filmnek, minden esetre már két dimenzióban is lélegzetelállító volt. Aztán, a szereplőgárdát is elég szerencsésen válogatták össze: Luke Evans… hát, mondjuk úgy, hogy nem ronda, de a feleségét játszó Sarah Gadon sem. Komolyan mondom, Liv Tyler óta nem láttam ilyen gyönyörű, tengerkék szemekkel és cseresznyepiros ajkakkal rendelkező nőt. A legnagyobb piros pontot viszont a feketével kihúzott szemű, harci öltözetben virító Dominic Cooper kapja ugyan kevesebb szolival jobban bírom a srácot, de így is elég megnyerő volt. Ha már vámpíros film, essék egy-két szó a fő szörnyetegről: nem vagyok vérszívó-mániás, sőt, a zombik után talán értük vagyok legkevésbé oda, az viszont a vesszőparipám, hogyha egyszer vámpír, akkor ne halálsápadt kiscica legyen, hanem ijesztő. A filmbeli alfa vámpírt kinézetre leginkább Palpatine császárhoz tudnám hasonlítani nekem egyáltalán nem félelmetes, inkább csak ronda, mint a bűn. Igaz, volt egy olyan jumpscare-je, amibe még most is beleremegek, ha csak rágondolok, és az is igaz, hogy nem róla, hanem Drakuláról szól a film, így nincs ideje arra, hogy ránk hozza a frászt, csak azért említettem meg, mert kifogásolni akartam valamit. Na, jó, meg mert egy apróság is lehet nagyon zavaró.

azismeretlendrakula_pic4

Ezen a ponton tulajdonképpen ki is fogytam a szóból, Az ismeretlen Drakula csak ennyit tudott kicsikarni belőlem. Egyáltalán nem rossz ez az alkotás, de mint azt már korábban is elmondtam, valószínűleg nem fogjuk évek múltán emlegetni és újranézni, ami nem baj, mert néha kell ilyen is. De csak néha.

Szerző

Misplaced
Szerkesztő

Koncertmániás detektívgyakornok, kezdő anglofil, rendkívül utópista Metal Lady. Elfogult rajongó, egyben egy leendő exkluzív kutyasziget tulajdonosa.