Oldal kiválasztása

spn_monstermovie_pic1

Az Odaát alkotói nem arról híresek, hogy sűrűn ajándékoznának meg minket különkiadásokkal – szám szerint eddig összesen kétszer tették ezt, ám ezek annál emlékezetesebbre sikerültek: egyszer kaptunk a harmadik évadban egy karácsonyi részt, utána, rögtön a negyedikben pedig egy halloweeni speciális epizódot. Mivel lassan közeleg a beöltözős ünnep, ebben a cikkemben erről a részről fogok írni, ami a Monster Movie címet viseli.

spn_monstermovie_pic2

A történet szerint Sam (Jared Padalecki) és Dean (Jensen Ackles) egy pennsylvaniai kisvárosba utaznak, ahol nemrégiben furcsa gyilkosságok történtek, a srácok így FBI ügynököknek öltözve feltérképezik a terepet, ám, mivel éppen Oktoberfest van, a perecek és a csajok először jobban érdeklik őket. Később viszont felbukkan a sheriff (Gary Chalk), aki felvázolja nekik a helyzetet, majd említést tesz Ed Brewerről (Michael Eklund), az eset egyetlen szemtanújáról, akitől viszont óva inti a Winchestereket, mondván, hogy Ed nem beszámítható. A testvérek egyelőre annyiban hagyják az ügyet, és inkább a helyi lányokkal, Lucyval (Holly E. Dignard) és Jamie-vel (Melinda Sward) társalognak. Nem sokkal később azonban történik még egy haláleset, amit egy vérfarkas-szerű teremtmény követetett el, ám Deanék még így is furcsállják az eseményeket, és nem tudják még pontosan eldönteni, hogy mi történt. Végül, egy újabb tag halála, és egy, a helyszínen hagyott bizonyíték után rájönnek, hogy egy alakváltóval van dolguk, aki hatalmas képzelőerővel rendelkezik, ugyanis régi horrorfilmek szörnyeit formálja meg: volt már vérfarkas, múmia, amikor pedig legközelebb találkoznak vele, akkor Drakulaként parádézik a kisvárosban, elrabolja Jamie-t, akiről azt hiszi, hogy az ő Minája, Dean pedig Jonathan Harker, aki próbál közbelépni és megmenteni a lányt.

spn_monstermovie_pic3

Ez az epizód maga a zsenialitás csúcsfoka! Az alapötlet, a szereplők, a helyszín mind-mind fantasztikusak, a körítésről már nem is beszélve, ugyanis a zene tipikusan a régi horrorfilmek világát idézi, ráadásul a stáblista és a cím gótikus betűtípussal jelenik meg, és az egész mini-film fekete-fehér. Az a morbid humor, ami az Odaátot jellemzi természetesen szintén jelen van, és ez teszi fel az I-re a pontot. Maga a sorozat ugyan komor és tragikus, az írók azért szeretnek szezononként bedobni egy, maximum két vicces részt, és azokon garantáltan végigröhögöd magad ez alól a Monster Movie sem kivétel, sőt, bátorkodom azt mondani, hogy ez az egyik leghumorosabb rész az Odaát történetében. A komikum fő forrása Dean egy-egy beszólása mellett természetesen az alakváltó, akin talán Drakulaként lehetett a legtöbbet nevetni. A Gróf ugyanis kismotoron menekül a Winchesterek elől, pizzát rendel, amit egyenesen a kastélyához hozat természetesen nagyon gondosan ügyel arra, hogy fokhagyma ne legyen benne! , és át is veszi azt, miközben Deant a pincében leszíjazva vallatja. Azért ennyire laza vámpírt máshol nem látni.

spn_monstermovie_pic4

Az epizód szinte egyáltalán nem tesz hozzá az évad történéseihez, de nem is baj, hiszen a Monster Movie nem ezt a célt szolgálja, sokkal inkább nyújt kiváló kikapcsolódást a szezon nem túl vidám történései után. Melegen ajánlom ráhangolódásként Halloweenra!

Szerző

Misplaced
Szerkesztő

Koncertmániás detektívgyakornok, kezdő anglofil, rendkívül utópista Metal Lady. Elfogult rajongó, egyben egy leendő exkluzív kutyasziget tulajdonosa.