Oldal kiválasztása

Gyerekkorom egyik kedvenc játéka a Dead Space, és pont emiatt nem akartam belőle filmadaptációt, de mégis megszületett a Downfall című animációs kis finomság, ami valami hihetetlen módon visszaadja a játék hangulatát.

 Dead Space downfall5

Mégha kevesen is értenek velem egyet ezzel kapcsolatban, de ha játékadaptációt akarnak filmvászonra vinni, akkor az csak animációs legyen – szerintem. Ilyenkor az alkotók sokkal jobban megtudják fogni a játék lényegét, a színészek szerepe is kimerül abban, hogy alámondják a szöveget a digitalizált karaktereknek.  Egyszóval sokkal jobban megéri, mert nem is billenti ki a kockát a megszokott stílusból és élményből –, amit egy élőszereplős képes akár hazavágni. Ebben az élményözönben pedig a Downfallnak csak a Resident Evil– Damnation  lehet méltó ellenfele. Meg is mutatom, hogy miért.

 Dead Space downfall3

Történetünk idővonala tökéletesen beleillik a Dead Space univerzumba –aki játszott a játékkal, az tudja miért mondom ezt –, nem sokkal a Red Marker megtalálása utáni kissé kaotikus időben érkezik az Ishimura szállítóhajó az Aegis VII bányászkolóniára, ám ahogy lehet sejteni, a pokol hamarosan elszabadul, és csak egy csapatnyi biztonsági tiszt tud szembeszállni a Necromorphokkal. Küzdenek hősiesen, ám mindenki tudja, hogy ennek a filmnek nem lesz pozitív a végkimenetele –, ahogy igazán a játéknak sem.

 Dead Space downfall6

És még kérdezik, hogy miért imádom ezt a filmet? Egyszerűen minden jó benne: a hangulat, a látvány – főleg a horror és gore elemek – ,és a szereplők csak hab a tortán. A legtöbbnek nincs komolyabb szerepe azon kívül, hogy meghal, ám egyvalakit mégis kötelező kiemelnem: a Biztonsági Csapat főnökét, Alissa Vincentet. Tipikus katonás, macsó nő, aki vasszigorral igazgatja csapatát, ám mégsem csináltak belőle egy érzéketlen teflonbetyárt vagy őrültet, hanem megmaradt embernek, aki a végsőkig harcol azért, hogy akár csak egy személy is, de túlélje.

 Dead Space downfall2

„Csak mi vehetjük fel a harcot ellenünk. A magunkfajtának nem adatott meg az elfutás luxusa.”

 Dead Space downfall4

A másik király tény, ami a film mellett szól, az maguk a főellenfelek, vagyis a Necromorhok. Igazi keménylegények, akiken nem fog az ólom, csak a lézeres csákány/láncfűrész/bármi. És, ha ez még nem lenne elég, ott van az őrületet sugárzó Marker is, szóval a kedves delikvens két tűz közé szorul: vagy megölik és Necro lesz, vagy életbe marad egy darabig, de a Marker miatt meghülyül – és, mielőtt kérdeznétek igen, Alissa immunis a Marker hullámaira.

 Dead Space downfall1

A Downfall egy kiváló alkotás, bátran tudom minden Dead Space fannak ajánlani – ugyanezt viszont már nem tudom elmondani a második részről, az Aftermathról. Az, még ha történeti szempontból nem is rossz, de sokszor kapkod, logikátlan, a grafikáról meg inkább szót sem ejtek, hogy ott milyen a színvonal. Az első kötelező, a másodikat nem ajánlom, de akinek esetleg van gyomra hozzá, az nézze meg azt is.

Szerző

Hanama
Alapító és szerkesztő

Főállású gamer, horror rajongó és anime szakértő. Sok mindenről szeretek és tudok beszélgetni, ezért is jó zombi módjára mindenki agyára megyek.