Oldal kiválasztása

Doctor Who (series 8) ep 9

A múmiás, vonatos kalandot követően jöjjön az évad egyik legaranyosabb, legérdekesebb, de egyben talán legcreepybb epizódja. Igen, ez a három jelző, amit az imént felsoroltam bizony mind tökéletesen jellemzi a Flatline-t, hiszen van itt minden, mi szem-szájnak ingere: pompás karakterfejlődés, ezúttal pozitív és negatív irányban is, az egyszerű emberek felemelkedése, de természetesen a hátborzongató szörnyekről sem maradunk le.

dw_s08e09_pic2

A nyitójelenetben Clara (Jenna Coleman) megígérteti a Doktorral (Peter Capaldi), hogy mivel Clarának randija van Dannyvel (Samuel Anderson), nem akar sehova menni, mindössze arra kéri az időlordot, hogy tegye ki egy bizonyos helyen. London helyett azonban Bristolban kötnek ki, ám a Doktor még korrigálni sem tudja a hibáját, ugyanis észreveszi, hogy valami miatt hirtelen jelentősen megcsappant a TARDIS energiája, így a kék telefonfülke alakját öltő időgép külső mérete a felére csökkent. A Doki rögtön el is küldi Clarát, hogy nézzen körbe, míg ő megpróbálja a konzol mellől felmérni a terepet, ám mire útitársa visszatér, a TARDIS nagyjából mindössze negyven centisre zsugorodik. Ezek után a Tizenkettes odaadja Clarának a szonikját, a gondolatolvasó papírját, valamint egy fülest, amin keresztül tudja vele tartani a kapcsolatot. Clara megpróbál a helyi közmunkások bizalmába férkőzni – a legfiatalabbal, egy Rigsy nevű graffitiművésszel (Joivan Wade) sikerül munkakapcsolatot létesítenie. Rigsy végül megemlíti, hogy nemrég tisztázatlan körülmények között eltűnt egy tucatnyi ember a környékről, ugyanakkor egyik pillanatról a másikra megjelent a felfestett egész alakos képük a vasútállomás közelében levő aluljáró falán, melyen mindegyikőjük hátulról látszik. Ezt követően ketten nyomoznak tovább, és összetalálkoznak egy rendőrnővel (Jessica Hayles), aki szintén egy nemrégiben történt rejtélyes eltűnés ügyében nyomoz éppen, ahol az áldozat egy teljesen zárt helyiségben vált köddé. A kis csapatnak nem is kell sokáig várnia, hogy kiderüljön, mi történt – a bűnös, három dimenziót nem ismerő földönkívüli életforma ugyanis megmutatja magát, és kis híján kilapítja Rigsyt és Clarát is. A kérdés már csak az, hogy vajon csupán kíváncsiak és elemeznek, vagy rosszindulatúak, és ölni akarnak?

Doctor Who Series 8 (episode 9)

Akkor szépen vegyük sorra, hogy miért olyan ez a rész, amilyennek azt a bevezetésben leírtam. Először is aranyos, mert, nos, képzeljetek el egy miniatűr TARDIS-t, amit Clara még magával hordoz a táskájában, és néha így beszél a Dokihoz. Nekem is kell egy ilyen! Aztán, érdekes, mert ehhez hasonló sztorit a Negyedik Doki (Tom Baker) ideje óta nem láthattunk, hallhattunk, viszont tökéletesen működött. Végül, hátborzongató a szörnyek miatt: ezek a lények fogják magukat és szó szerint kilapítanak tárgyakat és élőlényeket, mivel ők egyáltalán nincsenek tisztában a három dimenzió fogalmával. Ez egészen poénos, amikor például egy ajtókilincset tüntetnek el, na de amikor egy emberi idegrendszer nyomait hagyják a falon… Brr. Azért tudunk éjszaka aludni tőlük, de… De mégis creepy, na.

Doctor Who Series 8 (episode 9)

Aztán, karakterfejlődés. Clara morális degradálódását már megemlítettem a múlt heti résszel kapcsolatban is, és nagyon úgy tűnik, folytatódik ez a vonal. A blackpooli tanárnő most már egyre lazábban hazudik random embereknek, akikkel találkozik, ám ugyanakkor Dannynek, sőt, a Doktornak is – a különbség csak annyi, hogy míg az átlagember nem veszi észre, illetve Danny ezt egyelőre figyelmen kívül hagyni látszik, a Doktor egyből kiszúrja, és rákérdez. Clarával ellentétben a Doktor viszont meglehetősen pozitív változáson esett át ebben az epizódban: visszavett az arcából, abszolút igyekezett mellőzni a csípős megjegyzéseit, sőt, még bocsánatot is kért Clarától eddigi viselkedése miatt. A rész csúcspontja volt a legfontosabb ebből a szempontból, ugyanis amikor a Tizenkettes végre szemtől-szembe kerülhetett a gonosszal, akkor azt úgy tette, mint az előző inkarnációi – egyszóval megint ő volt a csupa nagybetűs DOKTOR.

dw_s08e09_pic5

Akárcsak a Mummy On The Orient Express esetében, a Flatline után megint elégedetten dőltem hátra a székemben, és mondogattam, hogy: „Ez igen!”. Természetesen a kétség és a félelem árnyéka továbbra sem hagyhatja el a nézőket, erre Missy (Michelle Gomez) újra feltűnése is emlékeztet minket.

Szerző

Misplaced
Szerkesztő

Koncertmániás detektívgyakornok, kezdő anglofil, rendkívül utópista Metal Lady. Elfogult rajongó, egyben egy leendő exkluzív kutyasziget tulajdonosa.