Oldal kiválasztása

Ugyan a Disturbia nem képes túl sok újat felmutatni a thriller műfajában, ám mégis sodró lendülete, elmés csavarja, szemét poénjai és az okos színészválasztás miatt ez egy remek alkotás, amit jogosan kedvelnek a nézők. Azonban azzal egyetértek, hogy mérföldekkel van lemaradva Hitchcock Hátsó ablaka mögött, azért tekinthetjük annak a műnek egy kissé modern kori feldolgozásának is.

disturbia.4

Kale (Shia LaBeouf) egy baleset következtében elvesztette édesapját, a legszörnyűbb az egészben, hogy ő épp bőrrel megúszta a dolgot. Bár az esetnek már jó egy éve, Kale még mindig nem tudta túltenni magát a dolgon, így mikor az egyik tanára egy kissé szemét megjegyzést tesz Kale felmenőire, a srác bepipul és leüti. Ennek azonban következménye lesz: három hónap házi őrizetre ítélik el, az az elhelyeznek egy adóvevőt az anyja házában, és egy bokaperecet Kale-en, ha a meghatározott területen túl megy, azonnal kijön a rendőrség, és akkor már sokkal szigorúbb büntetésre ítélik.

Kale eleinte jól elvan az Xboxával, zenei előfizetésével, de aztán az anyja, Julie (Carrie-Anne Moss) megelégeli a dolgot, és megfosztja fiát mindennemű szórakozástól. Vagyis csak majdnem mindtől, hiszen megmarad Kale távcsöve, amivel – minő szerencse – az éppen a szomszédba költözött dögös csajt kukkolja, na meg a többi szomszédot. Ashley (Sarah Roemer) azonban kiszúrja Kale-t, és egy merész lépésként becsönget a sráchoz, aki először megdöbben a lány tökösségén, de egy idő után összebarátkoznak, és együtt kémlelik tovább környezetüket. Azonban egy este látnak valami igazán érdekeset, a szembe szomszédhoz hölgyvendég érkezik, ám a srácok nem látják távozni. Kale fantáziája természetesen beindul, és egyre inkább beleássa magát saját történetébe – de vajon ezt egy zavarodott elme szüli, vagy egy szemfüles egyén?

disturbia.2

Természetesen Shia LaBeouf már zsigerből hozza a kicsit kattant középiskolást, láthattuk már ezt tőle a Transformersben is, ám míg ott egy idő után idegesítővé vált, addig a Disturbiában egy percre sem vesztettem el a hitemet az általa megformált karakterben. Sőt, amit Kale tett, hogy leütötte a tanár az azonnal szimpatikussá tette a szememben a srácot – nem mondom, hogy helyes, amit tett, de megértem, miért cselekedett így. És az a film egyik nagy erőssége, hogy a tinik itt úgy viselkednek, mint a tinik, nem pedig mini-felnőttek –tombolnak a hormonjaik, hülyeséget csinálnak, és úgy ánblokk nincsenek tisztában saját határaikkal, ahogy másokéval sem, így folyton feszegetik azokat.

Shia mellett a többi szereplő szinte eltörpül, még az anyját alakító Carrie-Anne Moss is, pedig ő sokunk egyik kedvenc színésznője. Sőt, a szembe szomszéd, Turner (David Morse) is alig szerepel a filmben – persze ezzel egyáltalában semmi probléma sincs, hiszen láttam én már remek egyszereplős darabot, és igen, a Distrubia is jó példa erre. Külön érdemes megfigyelni, hogy a feszültséget úgy képes fokozni a film, hogy gyakorlatilag semmit nem látunk vagy hallunk, ez a húzás pedig felidézi bennem a régi thrillereket, ahol még nem akartak mindent a számba rágni, hanem meghagyták nekem, hadd találjam ki magam.

disturbia.1

A film legnagyobb erénye a sodró lendülete, finoman építkezik a mindenki számára ismert szomszédságból, hogy aztán egyre mélyebbre és mélyebbre húzza be a nézőt Kale teóriájába. Ezzel az elmélettel pedig az a szép, hogy logikus – nem árulom el, hogy mi a történet csavarja –, hiszen bármelyik verzió is igaz, az megállja a helyét a valóságban. A Disturbia elnevezés is egy angol szójáték (piros pont, mert nem erőltették a lefordítását): a Disturb, mint zavar, zaklat szó összemosása ez a Suburbia, vagyis külváros kifejezéssel.

disturbia.3

A Disturbia egy kellemesen hátborzongató és feszes tempójú film, ami ízig-vérig valódi thriller – hiszen nem kell sok vér ahhoz, hogy a nézők rettegjenek – így nyugodt szívvel ajánlom kissé esős, borongós éjszakára, csakhogy meglegyen az alaphangulat.

Szerző

Catleen
Catleen
Alapító és főszerkesztő

Mindig online kütyüfüggő, “csak még egy epizód” suttogó, űrhajó gyűjtögető kocka, digitális bennszülött. Igazi fangirl és PR munkatárs a Serenityn.