Oldal kiválasztása

Nem voltam maradéktalanul elégedett a negyedik évad végkifejletével, ám az ötödik hozott még csodákat, váratlan fordulatokat és olyan mély verembe vetette a karaktereket, hogy nem tudom melyiküknek lesz majd ereje kimászni belőle.

sonsofanarchy.s05.5

Tig (Kim Coates) meggondolatlanságának köszönhetően – amit az a hazugság idézett elő, hogy ki támadta meg Clayt (Ron Perlman) – a Kilencesek hadat üzentek a SAMCRO ellen. Tig ugyanis, mikor rátámadt Laroyra (Tory Kittles), megölte annak barátnőjét, Veronicát. Vagyis Veronica Pope-ot, Damon Pope (Harold Perrineau), Oakland legerősebb maffiózójának a lányát. Damon azonban valódi üzletember módjára kívánta elintézni a dolgot, és Jaxet (Charlie Hunnam), Tiget és Opie-t (Ryan Hurst) börtönbe juttatta, majd egy olyan alkuval állt elő, ami még Jaxnél is kiverte a biztosítékot. Az alkut azonban tett követte, így mégis rákényszerült a SAMCRO vezetője, hogy belemenjen a játékba, még akkor is, ha a klub egyik tagját kell ezért elárulnia.

sonsofanarchy.s05.1

Mialatt Jaxék a börtönben csücsültek, addig Tara (Maggie Siff) és Gemma (Katey Sagal) párviadala tovább folytatódott, és a helyzetet csak fokozta Otto (Kurt Sutter) börtönbéli tette. Tara élete és karrierje komoly veszélybe került, és a nő mindent megtett, hogy két fiát, Abelt és Thomast biztonságban tudja. Jax szabadulása után ugyan próbálta kibékíteni a két nőt, ugyanakkor őrlődött szerelme és saját anyja között, mígnem egy durva baleset következtében lehetősége adódott, hogy a dolgokat végre abba a mederbe terelhesse, amibe kell, és egyúttal kivakarhassa a SAMCRO-t abból a mocsokból, amiben Clay taszította.

sonsofanarchy.s05.4

Ezt az évadot megint Charlie Hunnam vitte, már ami a színészi játékot illeti – félelmetes volt látni, ahogy ez a jószándékú férfi átmegy brutális vezetőbe. Jax most már valóban hisz abban, hogy a cél szentesíti az eszközt, még akkor is, ha ez az eszköz a saját anyja, a gyerekei vagy éppen a klub egyik tagja. És amikor már azt hittem, hogy egy valódi szociopatává avanzsált, akkor történt valami a gyerekeivel, ami visszarántotta őt az apaszerepbe.

Azért az írók amit a többi karakterrel műveltek sem piskóta: Tig és személyes tragédiája – amit feltétlen hűsége idézett elő – egyszerűen szívbemarkoló, a jelenetre pedig pont úgy reagáltam, mint a második évad nyitányára. Juice-szal (Theo Rossi) is brutális dolgok történtek, de leginkább azért volt ez fájdalmas, mert egy olyan kis apróság idézte elő, Chibs (Tommy Flanagan) reakcióját pedig legalább annyira megkönnyeztem, mint maga Juice.

sonsofanarchy.s05.3

Szegény Clay – nem hittem, hogy valaha leírom ezt –, az az erős és durva férfi, aki a kezében tartott mindent, aki a mexikói drogkartellt összekötötte az IRA-val és a SAMCRO-val, most csupán árnyéka egykori önmagának. Igen, van rosszabb a halálnál: mikor az ember a személyes poklában dagonyázik, és maga körül az elvesztett szeretteit látja.

Otto – vagyis maga Kurt Sutter – most sokkal több jelenetet kapott, amik nem kevesebb érzelmi történéssel rendelkeztek, mint a főszereplőké. Bobby (Mark Boone Junior) pedig sosem volt a kedvencem, sőt, igazából egy totál felesleges karakternek gondoltam, de most az írói gárda megmutatta, hogy miért van helye a csapatban.

sonsofanarchy.s05.2

Az ötödik évad is hozta a szokásos, átívelő szállal rendelkező stílusát, ám most egy sokkal nyugodtabb és jobban lezárt cliffhangert kaptunk, aminek én kifejezetten örültem, mert már néha tényleg belesajdul a szívem abba, amit az alkotók művelnek a fiúkkal. De legalább kaptam egy kis örömöt is Walton Goggins (igen, ő Boyd Crowder a Justifiedban) személyében, aki ezúttal transzvesztitának öltözött – és micsoda déli nőt faragtak belőle!

Szerző

Catleen
Catleen
Alapító és főszerkesztő

Mindig online kütyüfüggő, “csak még egy epizód” suttogó, űrhajó gyűjtögető kocka, digitális bennszülött. Igazi fangirl és PR munkatárs a Serenityn.