Oldal kiválasztása

Kanadát sem kell félteni, ha sorozatokról van szó, erre pedig az egyik legjobb példa idei újoncuk, a Strange Empire. Bár nem csípem a westerneket – azért a Deadwoodot szerettem –, viszont mikor utána olvastam a szériának, kiderült, hogy ezúttal három nő szemszögéből követhetjük végig az az észak-amerikai eseményeket és azonnal berántott magának a sorozat. Most már csak az a kérdés, hogy én vagy Orlissa írjuk-e róla az évadértékelőt?

strangeempire.s01.e01.4

1869-ben Montana környékén néhány utazó az éppen alakuló Kanadába igyekszik föld, szerencse és munka reményében. Ide tart Rebecca (Melissa Farman), orvos férjével – a pár nem rég házasodott össze, miután a férfi előző felesége meghalt. Rebecca az állomásháznál találkozik az indián származású Kattel (Cara Gee), aki férjével és két fiukkal tart új otthont vásárolni maguknak. Ám a közös út első estéjén rájuk támad egy indián horda, mialatt a férfiak vadásznak, ugyan sikerül némelyiküknek még időben megérkeznie, azonban reggelre majdnem mindegyikük meghal, viszont szokatlan módon feleségeik és lányaik nem sérülnek meg. Kat a már korábban felbukkant John Slottert (Aaron Poole) vádolja a mészárlással, és hiába figyelmezteti Rebeccát, hogy a férfit hátsó szándék vezérli, mikor felajánlja segítségét az özvegyeknek. A segítség pedig abban áll, hogy elviszi a túlélőket (vagyis minden nőt) Janetownba, az otthonába.

strangeempire.s01.e01.2

Nem győzöm hangsúlyozni, hogy mekkora öröm számomra, mikor női főszereplőkkel készül egy sorozat. A leggyakrabban, ha egy női központú szériát látni a tévében az valójában sztereotipikusan ábrázolja a másik nemet, vagy éppen szexista kellékké degradálja őket. Az pedig tényleg a legfurcsább, hogy azok a show-k képesek valódi nőalakokat felvonultatni, amik nem éppen a szereplőkkel való finom bánásmódjuk miatt híresek (például a Sons of Anarchy vagy az OZ). Úgyhogy egyáltalán nem meglepő számomra, hogy a Strange Empire is egy ilyen jellegű szókimondó, brutális és mégis realisztikus sorozat.

strangeempire.s01.e01.1

A három főszereplő hölgy mindegyike teljesen eltérő jellemmel rendelkezik, de mindegyikük olyan világban próbál érvényesülni, amit a férfiak uralnak. Rebecca a visszahúzódó, félénk, ám rendkívül intelligens hölgy; Kat származása miatt is vadabb jellem, aki nem fél megvédeni azt, ami számára fontos; Isabelle (Tattiawna Jones) pedig az eltökélt és okos nő, egy erőszakos és durva férjjel az oldalán.

A sorozat intrója magával ragadó és karakteres, a zeneválasztás zseniális, és nekem külön tetszettek a felfordított betűk a színészek nevében. A főcím feladata, hogy bevezessen minket a széria stílusába, ez pedig maradéktalanul megtörtént.

strangeempire.s01.e01.3

Nem tudom, hova fog kilyukadni a sorozat, vagy mi lesz a szereplők sorsa – lesz-e egyáltalán lehetőségük arra, hogy az életüket jobbá tegyék egy veszélyes világban, ám én kíváncsi vagyok rá, és garantáltan nézni is fogom a Strange Empire-t. Ha csak egy újonc sorozatot akarsz elkezdeni idén, akkor ez legyen az!

Szerző

Catleen
Catleen
Alapító és főszerkesztő

Mindig online kütyüfüggő, “csak még egy epizód” suttogó, űrhajó gyűjtögető kocka, digitális bennszülött. Igazi fangirl és PR munkatárs a Serenityn.