Oldal kiválasztása

Kurt Sutter csapata már évek óta egy igen magas színvonalat nyújt sorozatával, a Sons of Anarchyval, nem véletlenül népszerűbb évről-évre a széria. A harmadik évad lezárása nem volt piskóta, ám ami a negyedikben érkezik, az is megér egy (újabb) misét.

sonsofanarchy.s04.1

Tizennégy hónapot ugrottunk az időben, ez idő alatt pedig a SAMCRO börtönben csücsült, ám ez még mindig egy sokkal könnyebb büntetés volt ahhoz képest, amit June Stahl ügynök (Ally Walker) kívánt a csapatnak, de hála Jaxnek (Charlie Hunnam) és tervének a klub újult erővel kezdhet neki a kihagyás utáni időnek. A börtönben töltött időről nem kapunk sok információt, csupán flashbackek képében láthatunk egy-egy fontosabb momentumot a srácok elzárva töltött idejéből.

Clay (Ron Perlman) vezetésével azonban a klub egy sokkal keményebb irányvonalat vett, az elnök ugyanis egyességet kötött egy mexikói drogkartellel, hogy segítenek eljuttatni a szállítmányt a-ból b-be, a visszafele úton pedig fegyvert csempésznek a kartellnek, természetesen ehhez a belfasti ellátóknak is lesz egy-két szavuk. Jaxnek nem tetszik ez az új irány, és nem ő az egyetlen – Piney (William Lucking) és Opie (Ryan Hurst) is aggályukat fejezik ki. Nem különben Gemma (Katey Sagal), akinek az lesz a “jutalma”, hogy Clay szó szerint péppé veri feleségét, a nő végül Unser (Dayton Callie) segítségét kéri, azonban amikor Tig (Kim Coates) meglátja az általa szeretett és tisztelt nő arcát, elpattan nála valami, és már képtelen szó nélkül követni Clayt.

sonsofanarchy.s04.2

Charmingban is változások történtek, amíg a fiúk narancs ruhát hordtak, egy vállalkozó felvásárolta a völgyet és egy új és modern lakóparkot kíván ott létrehozni. Mivel a városnak fel kell készülnie a nagyobb lakosság ellátásra, ezért egy sokkal keményebb seriffet helyeznek a hivatal élére. Eli Rooseveltet (Rockmond Dunbar) azonban nem lehet sem megkenni, sem átverni – legalábbis addig, míg egy nálánál sokkal nagyobb hal nem érkezik a városba.

Ebben az évadban ismét a karakterizációra helyeződött a hangsúly, de nem kell aggódni, azért pörgős lövöldözésekből és akciójelenetekből sem volt hiány – különösen Clay és Jax párharcára élezték ki a történetet. Clay egyre mélyebbre és mélyebbre ássa el magát saját hazugságaival, tetteivel és azokkal a járulékos dolgokkal, amit másokkal megcsináltat. A karakter szinte már pattanásig feszül minden egyes epizódban, így azt várnánk, hogy nemsokára az az utolsó szál is elengedi magát, a férfi pedig örökre önnön bűneinek súlya alatt ragad. Véleményem szerint ez az apróság maga Tig, hiszen Clay jobbkezeként szó szerint bármit megtett legjobb barátjáért és vezetőjéért.

sonsofanarchy.s04.3

Jax terve és annak megvitatása Tarával (Maggie Sif) szinte az évad csúcspontja, és azért szinte, mert annak a beszélgetésnek a lezárása az utolsó epizódban lett megejtve – igen, a múlt és jelen képének összemosódása szinte eposzi jellegű, és mint minden valamire való tragédia, ez is ismételni fogja önmagát. De hogy ne csak a sorozatban tapasztalható szopórollerről beszéljek, azért akadnak itt szép és megható pillanatok is: például Opie és Layla (Winter Ave Zoli) esküvője, bár a menyasszony ruhája nekem nem tetszett, de valóban kifejezte a nő egyéniségét.

Mivel Sutter szokása, hogy az előző évadban felvezetett mellékszál kap nagyobb hangsúlyt a következő évadban, így most sem tett másként, és elővezette Juice (Theo Rossi) személyes tragédiáját, ami egy ennél sokkal nagyobb volumenű történetszálban fog kifutni, és mivel Juice benne van a három kedvenc szereplőm között, így komolyan aggódom a karakterért.

sonsofanarchy.s04.4

Félve merem ezt mondani, hiszen számomra is nagy szívfájdalmat okoz: sajnos csak hét évadig élvezhetjük a SAMCRO kalandjait, ugyanis Kurt Sutter ennyit tervezett. Közel a vég, a szereplők pedig csak fogynak, de vajon ki marad talpon a végső játszmára?

Szerző

Catleen
Catleen
Alapító és főszerkesztő

Mindig online kütyüfüggő, “csak még egy epizód” suttogó, űrhajó gyűjtögető kocka, digitális bennszülött. Igazi fangirl és PR munkatárs a Serenityn.