Oldal kiválasztása

dw_s08e07_pic1

Emlékeztek még, mivel riogattalak titeket az előző cikkem végén? Nos, azzal, hogy a mostani epizódtól kezdve minden megváltozik. A pletykákra nagy általánosságban igaz, hogy vigyázni kell velük, de most az egyszer nem vétett hibát az, aki hitt nekik. A változás írói szempontból jó húzás, hiszen nem csak a sztorin, de a karakterek jellemén is csavar egyet – az már más tészta, hogy a rajongók szívén is.

dw_s08e07_pic2

Na, de erről bővebben egy pár száz szóval később. A nyitójelenetünkben Clara (Jenna Coleman) addig nyaggatja a Doktort (Peter Capaldi), amíg az magával nem viszi az előző rész óta a TARDIS körül ólálkodó, nagyszájú, viselkedészavaros diáklányt, Courtney Woodst (Ellis George) egy útra időn és téren át. Úticélul a Holdat választják, ám mikor megérkeznek kiderül, hogy nincsenek egyedül, ugyanis nem sokkal korábban landolt egy amerikai űrrepülő is, számtalan nagy hatósugarú bombával a fedélzetén. A Doktorék találkoznak az űrhajó parancsnokával, Lundvik kapitánnyal (Hermione Norris), akivel összeállnak, és együtt próbálják eldönteni a Hold sorsát. A szürke égitest ugyanis gyakorlatilag önmegsemmisítő hadjáratba kezdett, ami igencsak veszélyes a Földre nézve, ezért Lundvik kapitány azt tanácsolja, hogy bármi is próbál a Hold belsejében utat törni, robbantsák fel inkább ők maguk, úgy is tele van bombákkal az űrjárgány, amivel az expedíció érkezett. (Tipikus emberi logika…)

dw_s08e07_pic3

Általában ezen a ponton szokott a Doktor belevágni mások szavába, és többé-kevésbé finoman a jelenlevők tudtára adni, hogy miért irtózatos hülyeség az, amit éppen csinálni akarnak. A Tizenkettes viszont nem ezt teszi. Inkább azt kezdi el hajtogatni, hogy neki ehhez semmi köze, ő nem ember, a Hold nem az ő holdja, és lelép. Ezzel a döntést három nőre bízza, akik közül az egyik még csak tizenöt éves (Courtney), a másik, irodalomtanár lévén szakmailag nem tud sokat hozzátenni a vitához (Clara), a harmadik pedig gyakorlatilag csak azért ment oda, hogy megsemmisítse a Holdat, mert már minden más expedíció és kísérlet csődöt mondott (Lundvik kapitány). A várttal ellentétben a női trió a lehető leghiggadtabban és minden elfogultságot mellőzve hoz döntést (ennyit a szexizmusról), és megint Clara Oswald lesz az, aki a legnagyobbat alakít. Amikor azt hinné a naiv néző, hogy nem lehet ennél jobban szeretni a fiatal blackpooli pedagógust, akkor ismét bedobja magát, és ő lesz a nap hőse.

dw_s08e07_pic4

Bizony, Clara, és nem a Doktor. A Dokira haragszunk, de nem is kicsit. A néhai morgolódás, és egy-két csípős beszólás még oké, de valakit nyakig a pácban főve hagyni már egyáltalán nem főleg akkor, ha az illetők között ott van az egyetlen barátod. Ez bizony nagyon nincs rendjén, és teljesen érthető, ha emiatt valaki felháborodik. Nekem mondjuk a bunkósága ellenére is tetszik az új inkarnáció: láttunk már hűvös, sötét Dokikat (lásd mindenki kedvenc Kilencesét), akikről a végén kiderült, hogy azért belülről mégis csak jólelkűek. A Tizenkettes viszont a korábban látottaknál is ridegebb, és ez bár Clara türelmének és lelki épségének rovására megy, mégis üdítő látni mekkora kontrasztot nyújt például az érzelmes Tízessel (David Tennant) vagy a bohókás Tizenegyessel (Matt Smith) szemben.

dw_s08e07_pic5

A Doktor magánakciójának köszönhetően egy darabig nem számíthatunk Clara jelenlétére a TARDIS-ban, ebből kifolyólag a következő részben komoly hiányérzettel kell küzdenünk – na meg a takarónkat szorongatni, ugyanis újból egy félelmetes szörnyeteggel találhatjuk magunkat szemben.

Szerző

Misplaced
Szerkesztő

Koncertmániás detektívgyakornok, kezdő anglofil, rendkívül utópista Metal Lady. Elfogult rajongó, egyben egy leendő exkluzív kutyasziget tulajdonosa.