Oldal kiválasztása

Megint egy kis meglepetéssel érkeztem, ugyanis a Jobb, ha hallgatsz című filmet volt szerencsém még a nemzetközi premier előtt szinkronosan megnézni. Elég nagy hendikeppel indult nálam a film, miután megláttam a plakátján, hogy a Védhetetlen alkotójának újabb darabja, mert rémesem rossznak ítéltem meg azt a filmet. Ám pozitívan csalódtam a mozi alatt, és örömmel vettem tudomásul, hogy az általam igen kedvelt jogi és politikai vonatkozású filmek még nem vesztek ki Hollywoodból.

jobbhahallgatsz.3

Gary Webb (Jeremy Renner) oknyomozó újságíró egy kicsi kaliforniai lapnál, boldog férj, aki a tenyerén hordozza feleségét, Sue-t (Rosemarie DeWitt), és imádnivaló apja három lurkónak. Gary az a fajta ember, aki szereti az igazságot, és aki szerint az embereknek joguk van hozzá, hogy azt tudják, még akkor is, ha ezzel kissé belemászik mások képébe. Egy szokatlan, drogbárókról írt cikke nyomán azonban egy érdekes informátorra tesz szert. Coral Baca (Paz Vega) azt állítja, hogy barátját, akit szintén drogterjesztésért csuktak le, egy beépített ember buktatta le, aki a kormánynak dolgozott, és a feladata abból állt, hogy drogot adjon el az Amerikai Egyesült Államokban. Gary azonnal ráharap a dologra, és követve a nyomokat egyre mélyebbre ássa bele magát a sztoriba, csak az a kérdés, hogy Garynek vajon mennyit ér meg az igazság?

A film egy igaz történeten alapul, ami nem is oly rég, a kilencvenes években történt az amerikai kontinensen. Azt pedig már én is jóval később tudtam meg, hogy ismét egy könyvadaptációval van dolgunk, de ez egyáltalán nem von le a történet vagy a film értékéből. A Jobb, ha hallgatsz egy okosan összeszerkesztett, nem túlságosan egyedi csavarokkal megáldott történet, azonban minden a helyén van benne: a szereplők jók, a színészek beleélik magukat, a szálak kicsit rejtélyesek, és még a drámai részekkel is profin bántak, ezért panaszra igazán nem lehet oka senkinek.

jobbhahallgatsz.1

Külön kiemelném, hogy végre egy olyan alkotás, ami úgy volt feszült, hogy nem volt benne sem lövöldözés, sem indokolatlan szex jelenet. Leginkább ez az a stílusjegy, ami megfogott a filmben, hiszen az olyan elődjei, mint a Pelikán ügyirat vagy az Összeesküvés elmélet egyáltalán nem nélkülözték ezeket nagyszabású jeleneteket. A Jobb, ha hallgatsz ezért is lehet valódi a néző számára, hiszen a fordulatok, az emberi reakciók és a titkok teljesen kézzelfoghatóak és hihetőek a mai világban.

Jeremy Renner jó választásnak bizonyult Gary Webb szerepére: tökéletesen ki tudott lépni a macsó szuperhős feelingből, amit a Bosszúállókban vagy a Bourne-hagyatékban olyan jól hozott. Egyszerűen mindent elhittem neki: az igazság utáni kíméletlen vágyat, a családi szeretetet, a bulldog-effektust, hogy képtelen valamit elengedni, és a hibát is, amit a családja ellen vétett. Igen, ez egy olyan hiba, ami után általában szívből megutálom a karaktert, és persze most is csökkent a szememben, de a szereplő tettei és a magyarázata a fiának annyira igaznak hatott, hogy sokkal elnézőbb voltam vele szemben.

jobbhahallgatsz.4

Mivel a film főleg Gary Webbről szól, így minden további szereplő csak pár perc játékidőt kapott, azonban ezeket is olyan kiváló színészek játszották el, mint Michael Kenneth Williams, Michael Sheen, Ray Liotta, Andy Garcia, Robert Patrick, Oliver Platt, és személyes kedvencem Richard Schiff – segítek picit, ő alakította Toby Zieglert Az elnök embereiben.

jobbhahallgatsz.2

Ha okos és jó történetre vágytok, ami valamivel többet ad, mint egyszerű szórakozás, akkor remek választás a Jobb, ha hallgatsz – az összeesküvés elméletek kedvelőinek pedig kötelező.

Szerző

Catleen
Catleen
Alapító és főszerkesztő

Mindig online kütyüfüggő, “csak még egy epizód” suttogó, űrhajó gyűjtögető kocka, digitális bennszülött. Igazi fangirl és PR munkatárs a Serenityn.