Oldal kiválasztása

Viszonylag későn, 2013 őszén kezdtem el nézni a Sons of Anarchyt, de egy hétvége alatt bedaráltam az első három évadot – nem sokat aludtam, elhihetitek. De ezt a ráfordítást és bizalmat a sorozat minden egyes évadával megszolgálta, és most, hogy az utolsó évadához közeledik 2014-ben, nehezen fogok tőle megválni.

sonsofanarchy.s01.1

Wendy Teller (Drea de Matteo) a kiírt szülési időpontja előtt összeesik, és hogy megmentsék a baba életét, kénytelen korábban a világra hozni. Wendy súlyos drogfüggő, és a koraszülést is egy önmagának beadott injekció okozta. A hír hallatán férje, Jax Teller (Charlie Hunnam), és édesanyja, Gemma Teller Morrow (Katey Sagal) is a kórházba siet, de Jaxet megkéri gemma, menjen, és inkább keressen ruhát a kicsi Abelnek a saját, régi babaholmija között. Gemma, miután kettesben marad Wendyvel, megfenyegeti a lányt, hogy többé soha nem láthatja gyermekét, ezért jobb lenne, ha nem is élne, és otthagy neki egy előre töltött fecskendőt.

Jax a régi holmik között kutakodva megtalálja apja könyvét – ez amolyan interpretáció a férfitól gyermekei számára, akiknek egy jobb életet akart biztosítani. A könyv főleg a motoros klubról, az SAMCRO-ról szól, és arról a jövőről, amit Jax apja szánt neki. Ebben a motoros klubban most Jax az alelnök, és mostohaapja, Clay Morrow (Ron Perlman) az elnöke. De ha bárki azt hinné, ez egy teljesen átlagos motoros banda, akiket a fémkasztnik és a közös szenvedély köt össze, az téved. SAMCRO ugyanis bűnözők szervezete, akik fegyverekkel kereskednek: Írországból csempészik át az USA déli határáig a szajrét.

sonsofanarchy.s01.2

Jax a könyv olvasása során rádöbben, hogy a klub egyáltalán nem abba az irányba halad, amit az apja tervezett neki, és mivel ő meghalt, így neki kell visszavezetnie a “helyes” útra a klubbot. Ezt azonban nem fogja minden tag jónéven venni, különösen az elnök nem. Jaxnek minden fifikájára szüksége van, hogy jobbá tegye a klubbot, miközben bandák támadnak rájuk, a rendőrség utánuk kajtat és szállítási gondjaik is adódnak. Jaxre nemcsak a könyv, hanem volt barátnője, Tara (Maggie Sif) felbukkanása is hatással van. Ők ketten évekig jártak a középiskolában, ám Tara szakított vele tizenkilenc éves korában, és egyúttal el is hagyta a várost, Charmingot.

Az első évad szerintem a sorozat egyik leggyengébbje a hétből, ám arra, hogy felvezesse a történetszálat és bemutassa a karaktereket tökéletes. SAMCRO életébe, mindennapjaiba látunk bele, ugyanakkor ízelítőt is kapunk a bűnözői élet árnyoldalairól is – a napos mellett persze. Ugyanis fegyvercsempészként is nehéz megélni, és a családi tragédiák ekkor sem kerülik el az embert.

sonsofanarchy.s01.3

Jax Teller hosszú és rögös utat jár végig mikor a parancsot követő alelnökből átváltozik egy olyan emberré, aki méltó vezetője lehet a klubnak. Ezt a változást Clay is megérzi, és bár büszke mostohafiára, azért félti is pozícióját, ezért olykor keresztbe tesz a srácnak. Igen, ebben a sorozatban bizony kevés valódi barátja akad a szereplőknek, talán csak Jax és Opie (Ryan Hurst) barátsága és hűsége az egyetlen megkérdőjelezhetetlen. Opie szintén a klub tagja, de nem csak barátja miatt, hanem mert apja, Piney (William Lucking) egyike az alapító tagoknak.

A sorozat egyik legnagyobb erénye – persze a nem mindennapi és fordulatos történeten kívül – a karakterek erőssége és plasztikussága. Akár részről részre kézzelfogható a szereplők jellemfejlődése, mindükben akad valami jó és szerethető is, de emellett a brutalitás is ott van a személyiségükben. Arról már nem is beszélve, hogy a női szereplők ugyan igencsak alulreprezentáltak, ennek ellenére egy igazán erős és jól megírt jellemmel rendelkeznek – gondolom mindenki azt várta, hogy csak eszközök lesznek a történetben, igaz? Gemma vagy Tara igazi nőies nők, akik ha kell nem félnek meghúzni a ravaszt, vagy fejbe vágni valakit egy gördeszkával, mégis tökéletesen és önállóan is működő karakterek, akiknek van jellemük, céljuk és bőven tesznek is érte, hogy elérjék.

sonsofanarchy.s01.5

Ugyan a sorozat címének magyarosításával nem vagyok kibékülve, azért a szinkron egészen jól sikerült, és már a negyedik évadig is eljutott a Cool. De azért mindenkinek javaslom, hogy nézzen meg pár epizódot eredeti nyelven is, mert csak akkor hallhatja a Sons of Anarchy különböző nációból származó szereplők hangját.

sonsofanarchy.s01.4

A Kemény motorosok (de nehezen jött a számra) egy pazarul megírt sorozat, okos fordulatokkal, életteli szereplőkkel és rengeteg brutalitással.

Szerző

Catleen
Catleen
Alapító és főszerkesztő

Mindig online kütyüfüggő, “csak még egy epizód” suttogó, űrhajó gyűjtögető kocka, digitális bennszülött. Igazi fangirl és PR munkatárs a Serenityn.