Oldal kiválasztása

Túl sok rossz zombis horrort láttam már rövid életem során, de mind közül a 2009-es Náci Zombik (leánykori nevén Dead Snow – köszönjük a zseniális fordítást), az egyik legrosszabb –, de kezdjünk mindent az elejéről.

Náci zombik3

Elsőnek is, nyugodjunk meg, mert minden kötelező sablonelem fellelhető ebben a filmben, amit csak Tommy Wirkola nem volt pofátlan kijátszani. Adott egy csapat orvosi egyetemre járó diák, akik a téli vakációt a hegyekben töltik, annak is egy olyan részén, aminek nem túl fényes a múltja: sok náci katonát a háború vége után a közeli falu lakói lemészároltak, ám a főgóré és kis csapata a kincsekkel együtt olajra lépett – és a hegyen lelte halálát. Persze mesüge bandánk megtalálja a kincset, ám a zombi náci katonák előbb lelik meg őket.

Náci zombik1

Nos, hol is kezdjem a szidalmat? Először is, a szereplők nemcsak, hogy egytől egyig egy sablonformából lettek kivágva, de még ráadásul rohadt idegesítőek is. Személyiségük a nullával egyenlő, akárcsak a színészi játékuk. A két főszereplőnek titulált srác,  Martin (Vegal Hoer) és Roy (Stig Frode Henriksen) is csak pár pillanatig nyújtanak egy picivel értékelhetőbbbb alakítást. Másik nagy problémám maguk a zombik – vagy inkább életügyileg retardáltak. Én azt megértem, hogy ezek a fickók egykor vérmes és elszánt katonák voltak, de egy, mire kell nekik a kincs, ha már úgysem tudnak vele mit kezdeni? Kettő, mi a retkes fenéért nem bújtak elő korábban, és nyírtak ki mindenkit, hogy hamarabb véget érjen ez a filmszalagra vett bűn? Meg az is nagyon zavaró, hogy nem viselkednek zombisan – kincsre mennek, húsra nem igazán.

Náci zombik4

Nem értem, hogyan kaphatott 6.4-es értékelést az IMDB-n, amikor az értelmi és logikai szintje a Minizsenikével (minden idők legrosszabbjának megválasztott film) vetekszik.  Viszont, minden nyilvánvaló hibája ellenére, a filmben egyvalamire nem lehet panaszom, az pedig a helyszín: hófödte hegység, a világtól elzártan. Remek alapanyag, csak kár, hogy ez is minden második filmből visszaköszön.

Náci zombik2

Még az elvakult fanoknak sem tudom ajánlani ezt, és én is bánom, hogy egykor megnéztem. Idén februárban kijött folytatásáról pedig tényleg csak pár szóban: semmivel sem jobb mint az előde, csak itt ezt már inkább paródiának kezelik, semmint kőkemény horrornak.

Szerző

Hanama
Alapító és szerkesztő

Főállású gamer, horror rajongó és anime szakértő. Sok mindenről szeretek és tudok beszélgetni, ezért is jó zombi módjára mindenki agyára megyek.