Oldal kiválasztása

Aki még csak találkozott a Xam’d: lost memorieszel, azt gondolhatná, hogy ez egy ízig-vérig Miyazaki mű, stílusát és grafikáját tekintve. Akik ebben hittek, annak csalódást kell okoznom, a szerző Masahiro Kawanabe néven fut, és él is – de szerencsére művében nem találtam kivetnivalót.

Xam_d lost memories1

Egy alternatív világban az emberiség kétfelé szakadt, az egyik oldalon az Északi Kormány, a másikon a Déli. Az emberek föld minden lehetséges pontján ütik-verik egymást a válogatott fegyverarzenáljukkal, egy hely kivételével: ez a Sentan sziget, a föld egyetlen semleges pontja, és innen származik főhősünk, Akiyuki is. Egy „terrorista” akció következtében akaratlanul is egy Xam’d-á (vagy másnéven Hirukóvá) válik – egyfajta mutánssá. A korai haláltól csak a titokzatos Nakiami menti meg, aki jó ismerője ezeknek a lényeknek. Akiyukit halottnak hiszik barátai és szülei, a háború eléri ezt a szigetet is és senki sem az, akinek látszik.

Xam_d lost memories4

Egy szót mondok erre a sorozatra: Imádom! Imádom minden kis mozdulatát, párbeszédét, humorát – mondjuk, bár azért néha Akiyuki betesz ennek az idillnek, de üsse kavics. A történet mellett – ami rengeteg szálon fut egyszerre – a sok mellékzönge miatt sem lesz kusza, hanem közös erővel segítik elő a kissé keserű szájízű véget. Igen, a Xam’dnak is „kevés elvész, sok megmenekül” alapú vége van, de ez talán így is van jól. Nem lehet minden Happy End.

Xam_d lost memories5

Kis kitérés a szereplőkre: számomra a legérdekesebbek Nakiami és a kis csapat spirituális vezetője, Tenshin-sama. Mindketten szűkszavúak, jóval többet tudnak annál, mint amit elmondanak, mégis csak úgy sugárzik belőlük az emberség, és az emberszeretet. Azt meg külön bírtam Tenshinnél, hogy Akiyukit egy alkalommal rendesen kioktatja: ugye a fiú most már nem teljesen ember, van benne egy másik lény, önálló akarattal, akit rezidens hősünk egy darabig nem hall meg, és a megértéseben is Tenshin-sama segít neki (Nakiami mellett persze).

Xam_d lost memories2

„A madarak azért repülnek, hogy felfedezzék az ég rejtekeit. A halak a vizek rejtelmeit kutatják. Ezek után nem feltételezed, hogy a Xam’d is sóvárog valami után?”

Xam_d lost memories3

Egy remek anime , kissé Miyazakis stílusban, és a legtöbb kortársától eltérően csak úgy süt belőle az, hogy ő több akar lenni, mint az átlag animék. A Xam’d:Lost memories egy kiváló alkotás, ami remélhetőleg nem fog eltűnni a süllyesztőben.

Szerző

Hanama
Alapító és szerkesztő

Főállású gamer, horror rajongó és anime szakértő. Sok mindenről szeretek és tudok beszélgetni, ezért is jó zombi módjára mindenki agyára megyek.