Oldal kiválasztása

Kevesen tudják, hogy az örök szerelmem, a sci-fi mellet engem egy jó politikai vagy jogi műsorral kenyérre lehet kenni. Azonban a Madame Secretary az alap szituációjával egyszerűen nem tudott megfogni, hiába a húzó nevek mind a színészek, mind a készítők terén.

madamesecretary.pilot.4

Elizabeth McCord (Téa Leoni) volt CIA-elemző, akit nem éppen közös megegyezéssel menesztettek korábbi munkájából, ma már boldog családban él kiegyensúlyozottan családjával, tanít az egyetemen és egy mesés farmon lakik. Vagyis élt, amíg az Amerikai Egyesült Államok külügyminisztere rejtélyes körülmények között meg nem halt valahol az óceán felett, így az elnöknek, Conrad Daltonnak (Keith Carradine) szüksége lesz egy új miniszterre. Conrad és Bess évek óta ismerik egymást, szinte baráti a kapcsolatuk, így az elnök azt a nőt kéri fel külügyminiszternek, akit nagyra becsül és, akiben megbízik. Bessnek nem sok választása van, el kell vállalnia ezt a megbízatást, végül családjával együtt Washingtonba költözik, hogy megtegye azt, amire az elnök felkérte: változtassák egy sokkal jobb hellyé ezt a világot.

Eközben Szíriában két tinédzser fiút szélsőségesek börtönbe vetnek, hogy majd nem sokkal később propaganda céljából kivégezzék őket. Bessnek fel kell élesztenie korábbi CIA-s kapcsolatait és el kell érnie a Fehér Házban, hogy komolyan is vegyék a törekvését. Ugyanakkor arra is figyelni kell, hogy a térségből vacsorára érkezik hozzájuk egy méltóság, és nem lenne jó, ha a leendő béke előtt egy titkos katonai akció kitudódna.

Pilot

Nem rossz az alapötlet, de olyan kis semmilyen – nem érzek benne sem kihívást, sem hatalmas mondanivalót, pedig az író, Barbara Hall ebben nagyon jó (az Isteni sugallat két évada erre a bizonyítékom). Nehéz megítélni egyetlen epizódból a sorozat leendő sorsát, de ha csak nem lesznek ennél sokkal merészebbek, pimaszabbak, vagy emblematikusabbak, akkor bizony hamar el fogják kaszálni. Pedig a potenciál, hogy egy női külügyminiszter, aki okos, talpraesett, mégis melegszívű egy igazán sokrétű alapot képes nyújtani.

A színészgárdára nem lehet panasz, Téa Leoni jól hozza a szerepét, bár semmi extrát nem képes benne nyújtani, de van még ideje kihozni önmagából a maximumot. Mivel úgy reklámozzák, hogy ez egyben egy családi dráma is, ezért féltem, mennyire erőltetik majd túl ezt a vonalat. De azt kell mondjam, McCordék jók: a férfi igazi filozófus alkat, aki mindenben támogatja feleségét; a tinédzser lány, olyan, mint minden korabeli, vagyis puffog azon, hogy ott kellett hagynia a farmot (amit persze anno utált) meg a barátját; de a legizgalmasabb a kisrác, aki egyáltalán nem burkolja anarchista nézeteit egy olyan családban, ahol az anya egy volt CIA-s – már csak ezért a húzásért jár a piros pont.

madamesecretary.pilot.1

A sorozatban egész ügyesen adaptálták a Fehér Házról alkotott elképzeléseket, ám visszavettek abból a magasztalásból, amit Az elnök embereiben annyira profin csináltak. Azonban vannak hibák bőven: a hidegháborús poén egyszerűen marhaság, és mindenki, aki egy kicsit is figyelt töri órán tudja ezt. A túszok két hónap fogság után is pontosan ugyanúgy néztek ki, mint előtte – se egy beesett arc vagy sápadtság, szakadt ruha vagy kosz. És az, hogy a sajtó figyelmét elterelték egy tetszetős piros ruhával egy az egyben hülyeség.

A sorozat alkotói készültek egy átívelő történetszállal, ami a volt külügyminiszterhez és Bess korábbi munkatársához kapcsolódik, ám ez egy annyira elcsépelt ötlet, hogy hacsak nem visznek bele valami igazán nagy csavart – de ezt nem tartom valószínűnek –, nem fog kisülni belőle semmi extra.

madamesecretary.pilot.2

A Madame Secretary nem fog epizódértékelőket kapni, pusztán ez a pilomustra születik róla – évadértékelő is csak akkor, ha leszinkronizálják (igen, lusta vagyok hozzá) és kifogyok a jó ötletekből.

Szerző

Catleen
Catleen
Alapító és főszerkesztő

Mindig online kütyüfüggő, “csak még egy epizód” suttogó, űrhajó gyűjtögető kocka, digitális bennszülött. Igazi fangirl és PR munkatárs a Serenityn.