Oldal kiválasztása

Nem ez életem legjobb sorozata, de ha a színészek nem is, a buja őserdő és a nem mindennapi ötlet megnyert magának.

amazon.s01.3

Nem messze Rio de Janeirótól a végeláthatatlan dzsungelben lezuhan egy repülőgép. A szerencsétlenségnek csak féltucatnyi túlélője van: Karen Oldham (Carol Alt) légiutas-kísérő az egyetlen, aki életben marad a repülőgép személyzetéből; Pia Clare (Fabiana Udenio) a neves operaénekesnő és díva; Will Bauer (Tyler Hynes), aki misszionárius szüleihez tartott; Dr. Alex Kennedy (C. Thomas Howell) szívsebész; Andrew Talbott (Rob Stewart) tanár, és Jimmy Stack (Chris Martin), a szerencsés-szerencsétlen, mivel ő nyerte ezt a repülőutat. Ők hatan nem éppen az a túlélő csapat, akikkel szívesen bolyonganék együtt Brazília őserdejében.

Az őserdő azonban nem csak az ottani flóra és fauna miatt veszélyes, hanem az ott élő ismert és ismeretlen népek miatt is. A túlélők ezt a saját bőrükön tapasztalják, mikor összefutnak egy csapat őslakossal, akik nem nézik jó szemmel, ha egy idegen az ő földjükre téved. Ám Karenék legnagyobb meglepetésére belebotlanak egy, a tizenhatodik század óta elzártan élő telepes csoportba, akik isteni kiválasztottnak tekintik magukat. De egy huszadik századi embernek nehéz hozzáidomulnia a több száz évvel korábbi dogmatikus életstílushoz, így egyre gyakoribbak a telepesek és a túlélők közötti konfliktusok. Csupán két ember van, akik kellően le tudják csillapítani mindkét felet: Will, aki misszionárius szülei révén betéve tudja a Bibliát, ez által segít a helyieknek megtalálni az Elveszett szavakat, vagyis a szent helyük faláról lekopott Bibliát, illetve Pia és mennyei hangja.

amazon.s01.2

A sorozat sajnos cliffhangerrel ért véget, méghozzá egy elég keménnyel, és mivel az első évad után kaszát kapott, így a nézőknek esélyük sem volt megtudni, hogy mi lett a szereplők sorsa. Sokan hasonlítják az Amazont a Losthoz, és nem alaptalanul teszik ezt – bár úgy lenne fair, ha a Lostot hasonlítanák az Amazonhoz, mivel mégiscsak az a korábbi. Nos, igen, itt is egy repülőgép-szerencsétlenség történt, itt is egy tökéletesen elszigetelt helyen, és itt is találkoznak helyi lakosokkal, ám az Amazonnak jár a piros pont, mert nem próbálták meg túlmisztifikálni a történetet, és annyi csavart belevinni a sztoriba, mint a Lost alkotói (amik közül állítom, hogy jó pár önmagának mond ellent). Ehelyett tettek bele emberi gyarlóságot, ösztönt és hibákat, és bár a színészek nem a legjobbak, azért mindannyian igyekeztek kihozni magukból a maximumot. Valamint még kiemelném Pia Clare, az operaénekesnő dalát, amit nem tudom, hogy valóban az őt játszó színésznő, Fabiana Udenio énekelt-e, de azt el kell ismerni, hogy gyönyörű és fenséges.

A két korszak – vagyis a tizenhatodik és huszadik század – értékrendjét összeütköztetni merész lépés, és a sorozat sok helyen hagy némi kívánnivalót maga után, de azt el kell ismerni, hogy remekül bemutatja az akkori és mostani vélekedést a világról, annak teremtéséről és úgy kvázi mindenről, amit a Biblia tárgyal. Peter Benchley, a sorozat vezetőjének pedig olyan fantasztikus könyvet köszönhetünk, mint a Cápa – igen, ez alapján készült a film.

amazon.s01.1

Az Amazon – Az őserő foglyai egy kellemes kis sorozat, aminek alapötletét jobban ki lehetett volna fejteni, és akkor talán többen is ismernénk, de hát a kaszával sajnos nem hagytak időt erre a kibontásra.

Szerző

Catleen
Catleen
Alapító és főszerkesztő

Mindig online kütyüfüggő, “csak még egy epizód” suttogó, űrhajó gyűjtögető kocka, digitális bennszülött. Igazi fangirl és PR munkatárs a Serenityn.