Oldal kiválasztása

Aaron Sorkin Az elnök embereiben már tökélyre fejlesztette a visszaemlékezés keverését az évadon átívelő történetszállal. A Híradósok második évadában pedig bevetette ezt a fegyverét, hogy kicsit tépje a nézők idegeit – ezért azt javaslom mindenkinek, hogy ezt az évadot egyben tekintse meg mindenki, különben a haját fogja tépni.

hiradosok.s02.5

Will McAvoy (Jeff Daniels), a Híróra arca, egy ügyvéd előtt beszél az elmúlt hónapok eseményeiről, próbálja megfogni az okokat, amik eddig a pillanatig vezettek, de rá kell döbbennie, hogy ehhez hosszabb kifejtésre van szükség – és így, mi nézők a szereplőkkel együtt vissza is ugrunk az időben. Will keményen kioktatja a pártja, a Republikánusok kampányát, terveit, és gyakorlatilag ott köt beléjük, ahol tud. Ezzel azonban nem ártani akar nekik, sőt, inkább erősíteni akarja a pártot, hogy komolyabb kérdésekkel foglalkozzanak, de mint az lenni szokott, ez nem mindig így sül el.

Jim Harper (John Gallagher Jr.) a vezető producer, MacKenzie Hale (Emily Mortimer) jobb keze azt kéri felettesétől, hogy had követhesse ő a kampánybuszt, ezáltal pedig ő tudósíthat Romney kampányáról. Ez valóban egy sokkal alacsonyabb rangú feladat egy helyettes producernek, de Jimnek szüksége van rá, hogy távol legyen egy kicsit a Hírórától és egyúttal Maggie-től (Alison Pill), a műsor társproducerétől is. Maggie az előző évadban szerelmet vallott Jimnek, azonban mégis Donnal (Thomas Sadoski), a tízórás hírek vezető producerével költözött össze. A vallomás viszont felkerült a netre, így Maggie-nek nehéz döntést kellett hoznia. Engedélyt kért és kapott Mactől, hogy a forrongó Afrikáról tudósíthasson – de a tipikus “szomszéd lány” egy olyan sebet szerez a távoli kontinensen, amit sosem fog kiheverni.

hiradosok.s02.2

Charlie Skinner (Sam Waterston), a csatorna hírrészlegének elnöke azonban olyan fülest kap, ami felforgatja az életét. Mint minden jó újságíró, ő is oknyomozásba kezd, és megpróbál minél több hiteles információt megszerezni a titokzatos Genova hadműveletről. Hétről-hétre fokozatosan bevonja Jimet és Macet, végül pedig az egész stábot, mert ha ez a hadművelet igaz, akkor az alapjaiban rengetheti meg országuk kormányát.

Mint már említettem, a sorozat epizódjait egyben érdemes bedarálni, mert eltelik vagy két-három epizód, mire képes lesz megérteni a néző, hogy miről is van szó egyáltalán. A folytonos visszaemlékezés adja az epizódok magvát, amik ugyanolyan pörgősek és eszményiek, mint eddig, ám a jelenben játszódó kihallgatások megtörik ezt a tempót, lassabb és elgondolkodtatóbb jelenettel. Ezek a váltások pedig igazán idegőrlőek, na, nem azért, mert rosszak, hanem mert az ember annyira várja a választ a kérdésekre, hogy beleőrül.

hiradosok.s02.4

A Genova hadművelet egy tökéletesen felépített esemény, a körülötte egyre jobban fokozódó izgalom pedig nem véletlen, és bár nem mondhatom el mi a történet lényege, azt azonban elárulhatom, hogy mindenkinek le fog esni az álla a sorozat alkotóinak merészségén és önbizalmán. Nem hiszem, hogy volt valaha bárkinek ekkora mersze, hogy ezt a kritikát és őszinteséget megfogalmazza, mint Aaron Sorkin. Szerencsére ez a kilenc epizód alatt bemutatott összes jelenetnél így van. Sorkin idealizmusa és mersze példaértékű, pláne a mai televíziózásban, ahol sokszor nem mernek megtenni ilyen lépéseket.

hiradosok.s02.1

Egy valamivel azonban nem tud jól bánni a sorozat, és az a szerelmi szálak. Will és Mac múltjukból fakadó feszült viszonya kiváló, és annak a feloldása is, de a többi szereplő folytonos összeboronálása egyszerűen zavaró. Maggie, mint a bájos lány, aki butuska, de közben meg egy vérprofi csapatban van, ellentmondás, az meg már pláne, hogy egy olyan egoista férfi, mint Don mit is lát benne. Jim, mint a szokásos jófiú, csak vár csendben és türelmesen a nagy lehetőségre, de mikor az eljön, akkor visszahúzódik – tucatszor ellőt karakter klisé, amit Gallaghernél sokkal többen és sokkal jobban csináltak. Talán Sloan Sabbith-nél (Olivia Munn) sikerült valamelyest megoldani a párkapcsolati klisék kerülését, de sajnos az évad végére ezt is elrontották. Nem értem, miért kell ennyire erőltetni a magánéleti kérdéseket a Híradósokban, feleslegesek és elveszik az időt az olyan fontos politikai, gazdasági és morális kérdésektől, amit viszont a sorozat baromi jól tálal.

hiradosok.s02.3

Sajnos a berendelt harmadik évad lesz az utolsó a szériában, így sajnos egy időre megint búcsúznunk kell Aaron Sorkin zseniális párbeszédeitől – öröm az ürömben, hogy novemberben érkezek Az elnök emberei hét évadának kritikáival.

Szerző

Catleen
Catleen
Alapító és főszerkesztő

Mindig online kütyüfüggő, “csak még egy epizód” suttogó, űrhajó gyűjtögető kocka, digitális bennszülött. Igazi fangirl és PR munkatárs a Serenityn.