Oldal kiválasztása

Olajat fúrni veszélyes! Én mondjuk eddig se nagyon akartam ilyesmit csinálni, de A kán kincsének őrzői után aztán már pláne nem fogok. Olaj, kincsek, szörnyek – ez kell nekem! De szigorúan csak a képernyőn.

mongoliandeathworm3

Adott egy helyes kincsvadász, akinek szorongatják a nyakát, hogy megtalálja Dzsingisz kán sírját, meg adott egy vállalat, akik olajat akarnak fúrni Mongóliában. Mit eredményez ez? Hát, azt, hogy a házőrzők felébrednek – no, de haladjunk csak sorban. Daniel (Sean Patrick Flanery) nagy álma, hogy megtalálja a kán sírját, és a benne elrejtett kincset. Ez azonban egyedül nem megy, így kénytelen olyasvalakivel társulni, aki nem épp a jófejségéről híres, ráadásul állandóan fenyegeti, mert félti a részét a kincsből. Végül aztán sikerül betájolni, hogy merrefelé lehet a kamra, mivel egy amerikai olajvállalat sikeresen felveri a kincseket őrző mongol halálférgeket, akik tizedelni kezdik a munkásokat. Az egyetlen, aki tudja, mik ezek, és hogy lehet őket megállítani, az Daniel. Rajta a világ szeme!

mongoliandeathworm2

Mint film, nem egy túlzottan nagy durranás – habár biztató, hogy egészen hihetőre sikerültek a férgek – a sztori pedig kifejezetten béna. Viszont a mongol halálférget imádjuk! Vagy tulajdonképpen lehet, hogy csak én imádom, de az holtbiztos, hogy gyakran össze lehet futni vele könyvekben és játékokban is. Szóval ő is érdemel egy kis figyelmet, ráadásul állatvédő vagyok, nem zárhatok ki egy állatot csak azért, mert nem cuki. Egyébként szerintem elég frankón összerakták őket a filmben, frankón élethűre sikerült – már ha valakinek esetleg a mongol halálférgek létének kérdése a kutatási területe. Nekem nem az, de azért felpattannék egy ilyen hátára. Most komolyan, mennyivel menőbb lennék, mint a cowboyok!

Tulajdonképpen nem is az a baj a sztorival, hogy béna. Önmagában ez még működőképes tud lenni, ha az akció izgis benne, ami meg is van. A baj ott van, hogy befuttatnak egy harmadik szálat a filmbe, ami olyan felesleges, mint Télapónak a borotva. Ez pedig a betegek vonala. Oké, sivatagban járunk, nem is túlzottan gazdag környéken, blabla. Szép és jó, de az érkező orvosok, vagy az ellátásra szorulók semmit nem tesznek hozzá a filmhez – az időhúzáson kívül.

mongoliandeathworm1

Ott adta fel a leckét nekem ez a darab, hogy hová soroljam. Zs-kategóriához túl erős, de jónak meg túl kevés – legyen egy erős B. Nem csak azért nehéz kérdés, mert a megjelenítés végül is jó, de azért is, mert a színészi játék is ott volt, ahol lennie kellett. Olyan, mintha összeraktak volna nagyon sok jó dolgot – borzalmasan rosszul.

mongoliandeathworm4

Azért minden hibája ellenére egy nézést mindenképp megérdemel azoktól, akik szeretik a szörnyeket – mert azokból nincs hiány. Nem rejtegetik sokáig ezeket a kis huncut állatkákat és az egész film alatt gyakran előbújnak a vackukról, hogy megvédjék azt. Egyébként valaki nem lep meg egy új házikedvenccel karácsonyra?

Szerző

Ixi
Alapító és szerkesztő

Főállású gonoszkodó sárkányboszorkány, egyben egyetemista tündérlány. Szeretem a fantasyt, a horrort és a pc játékokat. Őzike forever!