Oldal kiválasztása

A Hokago no Charisma vagy más néven Afterschool Charisma bizonyos tekintetben kicsit sem átlagos manga – még sincs belőle anime. Tipikusan olyan stílussal rendelkezik, ami megfog, megtart, aztán piszkosul nem akar elengedni. Jöjjön most Kumiko Suekane 2009-es remekműve, ami hál’égnek még most is fut a Shogakukan hasábjain.

Afterschool Charisma1

Történetünk a St. Kleio magániskolában játszódik, ahol egy kivételével minden diák átlagon felüli valamilyen tekintetben, ami nem csoda, hiszen a főhőstől, Shirou Kamiyatól eltekintve, minden diák egy rég volt híres személy klónja legyen az Napóleon vagy éppen Jean D’Arc. A legtöbben hűek elődük jelleméhez (például Freud), de sokan eltérnek a várttól: így lehet Napóleon a legmagasabb az egész iskolában, I. Erzsébet arról álmodozik, hogy férjhez megy, Adolf Hitler meg a legjámborabb személy, akit a Föld a hátán hordott. Persze sok minden csak látszat, és a konfliktusok is elég komolyak, nem véletlenül szól az idősebb korosztálynak a mű.

Afterschool Charisma2

A fő cselekményszál azután kezdődik, hogy Marie Curie „elmegy” egy másik iskolába, ahol tanulhat zenét, ám legbelül mindenki sejti, hogy valami nagyon rossz dolog történt a lánnyal. Eközben egy rejtélyes alak úgy öli meg a klónokat, ahogyan híres elődjük vesztette életét (például Kennedy-t agyonlövi). Persze Kamiyára hárul a feladat, hogy megoldja a rejtélyt, ám útját a hullák növekvő tengere is akadályozza, de persze ott vannak mellette barátai –, akik mindig megmentik a hátsó felét a nagy bajtól.

Afterschool Charisma3

Hogy miért imádom ezt a mangát? Már csak a bizarr témája miatt is: híres személyek klónjai járnak iskolába, és mindenki másképpen cselekszik és viselkedik, mint ahogy azt történelemből tanultuk. Másik vonulat a leheletnyi rasszizmus, ami leginkább Kamiyát érinti: nem-klón valója miatt eléggé kirekesztett, mégis pont teljesen az „originál” valója miatt bízik meg benne teljesen mindenki, aki ismeri. Harmadik jó pont pedig a sors iróniája – mármint a halálok miatt: (Spolier következik) Jeant elégetik, Raszputyint leszúrják, Kennedyt meg már fentebb említettem. Nagyon ütős a stílus, és persze ez is érezteti a megmaradt klónokkal, hogy ők csak másolatok, nem teljes értékű lények.

Afterschool Charisma4

Én csak ajánlani tudom az Afterschool Charismát, mert jó a stílusa, a szereplők és a történet remek – tipikusan az a mű, ami megérdemelné, hogy anime legyen belőle, de erre persze még várhatunk.

Szerző

Hanama
Alapító és szerkesztő

Főállású gamer, horror rajongó és anime szakértő. Sok mindenről szeretek és tudok beszélgetni, ezért is jó zombi módjára mindenki agyára megyek.