Oldal kiválasztása

Már évek óta sejtettem ezt, de most már biztos vagyok benne: tökéletesen belezúgtam Simon Peggbe. Eddig is kedveltem a filmjeit – különösen a Pault –, de amit ebben a filmben véghezvitt, az minden eddigit felülmúlt.

vilagvege.4

Az elején kiderül számunkra az öt „muskétás” középiskolás srác legendás története, hogy hogyan is próbálták ők megcsinálni a Golden Line-t, ami gyakorlatilag egy kocsmatúra. Ám hőseinknek minden igyekezetük ellenére, valahogy a dolog nem sikerült túl fényesre és az út bizony félbe maradt. Gary King (Simon Pegg) harminc évvel később felkeresi régi barátait, hogy kezdjék újra és ezúttal fejezzék is be az utat. De a régi csapat mára már teljesen más lett – kivéve persze Garyt –: Oliver (Martin Freeman) egy jól menő ingatlanügynök lett, Stevennek (Paddy Considine) saját építési vállalkozása van, Peter (Eddie Marsan) szintén családos emberré vált és Andy (Nick Frost) ügyvéd lett.

Ugyan a srácokat nem könnyű, de Gary mégis rá veszi őket, hogy menjenek vissza szülővárosukba, Newton Heavenbe és vigyék véghez a küldetést, ami ez esetben a végiginni tizenkét kocsmát kidőlés nélkült akarja jelenteni. Útközben belefutnak Oliver húgába, Sam (Rosamund Pike), akinek még a középiskola alatt volt egy kis afférja Garyvel.

5683_D061_00019.jpg

Az események azonban nem várt fordulatot vesznek és a srácoknak nemcsak a terveik, hanem az életük is veszélybe kerül. A várost és magát a világot is meg kell védeniük, ők pedig mindent megtesznek a sikerért: futnak, elbújnak és verekszenek, de azért a sörözést nem hagyják abba.

A film eleje egy tökéletesen megkomponált, pattogó és fergeteges poénokkal tűzdelt gyönyörűség. A humor egyedi és utánozhatatlan, minden a helyén, a tempó tökéletes. Aztán a verekedős jelenetek kissé kizökkentik ezt a vizuális élményt, azonban teret enged valami teljesen másnak: egy szürreális bunyónak (vagy bunyóknak), ahol mindenki tudja, mit csinál, a horgok betalálnak, a tárgyak törnek, és a korsók fogynak. Az angolok kocsmázási szokása ügyesen átszövi az egész filmet, a kocsmák elnevezése, pedig eredeti és humoros is. Az időutazást a 90-es évekbe nemcsak a képi világ támasztja alá, hanem az a zenei kavalkád is, ami a filmben hallható.

vilagvege.3

A végére és a több tónusú csavarokra sem lehet semmi panasz, mert sem kiszámítani, sem unatkozni nem lehet a dolgon. A kevéske digitális technika, ami bekerült a filmbe ügyes munka, tökéletesen hozza az elvárt szintet. Az ironikus és szarkasztikus brit humor végig kíséri a filmet, ám a végére elfogy a lendület, de talán ezt nézzük el az alkotóknak, mert ilyen filmet, mint a Világvége, nem terem minden bokorban.

vilagvege.1

Kedvelem, ha egy színésznek vagy egy rendezőnek megvannak a kedvenc munkatársai, és az, hogy Simon Pegg ha csak teheti, Nick Frosttal szerepel együtt, nekem nagyon bejön. A film talán az egyik legjobb közös munkájuk, remélem, még terveznek hasonlóakat, mert engem megvettek kilóra.

Szerző

Catleen
Catleen
Alapító és főszerkesztő

Mindig online kütyüfüggő, “csak még egy epizód” suttogó, űrhajó gyűjtögető kocka, digitális bennszülött. Igazi fangirl és PR munkatárs a Serenityn.