Oldal kiválasztása

Érdekes alapkoncepciójú sci-fi dráma a Föld 2, ami elég hamar önnön csavarjaiba fulladt. Kár, mert egy olyan emberi oldalról próbálta megközelíteni a kihalt Föld-problémát, amit azóta sem sikerült semelyik sci-fi sorozatnak.

fold2.s01.1

2192-re a Föld szinte lakhatatlanná válik, az emberiség nagy része a planéta körüli űrállomásokon él. Ám felüti a fejét egy betegség, ami az űrben született gyerekeket sújtja: az A-szindróma eredete ismeretlen, ugyan kutatják a megoldását ennek a halálos kimenetelű kórnak, de eddig a tudósok semmilyen megoldással sem szolgáltak. Jelenleg az egyetlen használható elmélet, hogy a szindróma okozója maga az űr, az az a gyerekek fejlődésében mégis csak nagy szerepet játszik a tiszta levegő, a természetes víz vagy a napsütés.

Devon Adair (Debrah Farentino) kisfia, Ulysses (Joey Zimmerman) is ebben a betegségben szenved, Devon pedig mindent megtenne a fia életéért, és mivel az anyagiakkal nem kell vesződnie, így expedíciót szervez egy huszonkét fényévnyire lévő bolygóra, a G889-re. Útitársai a jobb élet, illetve a gyógymód megtalálásának reményében tartanak vele, ám – mint az lenni szokott – nem mindenki nézi jó szemmel az önálló expedíciókat, így a Tanács egy kémet juttat Devon csapatának berkeibe.

fold2.s01.4

Az utat hibernált állapotban teszik meg, így huszonkét évvel később már a G889 közelében ébrednek fel, ám a landolás nem megy simán, így a bolygó átellenes oldalára érkeznek, a felszerelés töredékével. De a legnagyobb meglepetést mégsem ez okozza, hanem a tény, hogy az eddig lakatlannak hitt bolygó valójában nem az, sőt három igen eltérő faj is él rajta.

Nos, igen, ez a sci-fi inkább dráma, ugyanis az eddig megszokott, az ember elpusztítja a Földet, aztán továbbáll kérdést sokkal komplexebbé tették. Az A-szindróma ötlete persze nem egyedi, viszont erre építeni egy sorozatot már az – és bármennyire is lenyűgözőnek tartom az alapot, a Föld 2 mégsem tudom dicsérni.

fold2.s01.2

A sorozat annyi, de annyi megválaszolatlan kérdést vonultat fel, hogy megszámolni sem tudom, a legszörnyűbb mégis az, hogy nemhogy finoman adagolták volna az infókat az alkotók, hanem egyszerűen eszük ágában sem volt válaszokat adni a nézőknek. Mindent túlkomplikáltak, aztán túlmisztifikáltak, majd pedig lezáratlanul hagyták, hogy a levegőben lógjon. Ennek megfelelően a sorozat egy cliffhangerrel ért véget, ami nem azt érte el nálam, hogy várjam a folytatást, hanem egy az egyben felhúzott, és ha nem kaszálják el a sorozatot, akkor sem néztem volna tovább.

A színészek a szokásos kilencvenes évekbeli b-kategóriás művészek, de szerencsére egyikük sem kapott túlságosan bonyolult szerepet, így a munkájukra nem is lehet semmi panasz. Azért külön kiemelném a Dr. Julia Hellert alakító Jessica Steint, aki a Power kapitány és a jövő katonáiban alakította a pilótát, és a mai napig a legjobb női pilóták közé sorolom.

fold2.s01.3

Ebből egy sokkal jobb sorozatot is ki lehetett volna hozni, talán a korszak nem stimmelt, és ha ma lenne kedv az újraalkotására, akkor talán már kijavítanák ezeket a történetbeli hibákat. De sajnos pletyka szinten sem hallottam még csak hasonlót sem, ami nagy kár, mert a sci-fik között egy igazi kuriózum a Föld 2.

Szerző

Catleen
Catleen
Alapító és főszerkesztő

Mindig online kütyüfüggő, “csak még egy epizód” suttogó, űrhajó gyűjtögető kocka, digitális bennszülött. Igazi fangirl és PR munkatárs a Serenityn.