Oldal kiválasztása

Nehéz eldöntenem, hogy mi fogott meg jobban a könyvben: az író neve, a történet címe, vagy a könyv borítója – bár az a sanda gyanúm, hogy mindhárom együttesen hatott rám, így hamar a kosaramba vándorolt Az ördög csókja.

sarwatchadda.azordogcsokja

Billi SanGreal ugyan még csak tizenöt éves, de már sok halált látott életében. Talán túl sokat is, és bármennyire is szeretné, hogy ez a tendencia ne folytatódjon, nem tehet ellene semmit. Billi ugyanis a londoni Rend tagja, az utolsó Templomos Rendek egyike, melynek vezetője Billi apja, Arthur SanGreal. Billi, ha nem éppen iskolában van, a Rend többi tagjával gyakorol otthon: vívást, közelharcot valamint erőnléti edzést tartanak. A Rend feladata, hogy megvédje az emberek világát attól, ami nem emberi, tehát a démonoktól, megkínzott lelkektől, a gonosz ezer arcától.

Billinek csupán egy barátja volt, Kay, ám mikor kiderült, hogy a fiú médium, a Rend tagjai elküldték őt egy olyan helyre, ahol megfelelő kiképzést kaphat, és ezáltal képes lesz uralnia a saját erejét. Ám nem sokkal Billi Próbája után Kay visszatér, a lány legnagyobb örömére, és az idő előrehaladtával mást is kezdenek érezni a barátságon kívül. De a gonosz egy újabb arcával kell szembenézniük, amit ők maguk szabadítottak erre a világra. Vajon Billi, Kay, és a Rend többi tagja képes lesz visszazárni a szellemet a palackba? És vajon mennyi áldozatot bír el a szeretet?

Billi amolyan fiús lány, aki ha teheti, nem mutatja ki az érzéseit, és azt kell, hogy mondjam, abban a környezetben, amiben felnőtt, erre nem is igazán volt lehetősége. Az egyetlen, akinek a társaságában tényleg önmaga lehet, az Kay, a fiú pedig szintén hasonlóan érez Billi iránt. Ami igazán jó a kötetben, hogy ők ketten valóban úgy viselkednek, mint a tinédzserek. Sok Young Adult könyv hibája, hogy a tinédzser szereplők jelleme olyan, mintha már felnőttek lennének, de Az ördög csókjában ezt a betegséget sikerült messzemenően legyűrni.

A történetben található mitológia sok európai mítoszból merít, ám egyiket sem fejti ki kellően, többet is felvezet, de mindegyik valamilyen szinten elhal, ami igen nagy kár, mert potenciál (és hely) bőven lett volna. A Templomos Rend és az abban felépült hierarchia logikus, és letisztult, tagjai tettének pedig minden esetben megvan a nyomós indítéka. A szörnyek kellően félelmetesek, és sokszor sikerült a frászt hozni rám. Külön piros pont jár az ismert londoni helyszínekért, aminek hála az olvasónak könnyebb elhelyeznie az eseményeket.

Azt kell mondjam, ez a könyv nem egy nagy eresztés, persze a szereplők, és a megalkotott világ is a helyén van, de mégis érződik rajta, hogy ez csupán a bevezetés, amolyan pilot a sorozatberkekben, hogy a néző/olvasó megismerje a szereplőket és környezetüket. A második kötet, az Éjistennő azonban már egy sokkal jobb kötet, hihetetlen mitológiával és félelmetes ellenféllel.

Szerző

Catleen
Catleen
Alapító és főszerkesztő

Mindig online kütyüfüggő, “csak még egy epizód” suttogó, űrhajó gyűjtögető kocka, digitális bennszülött. Igazi fangirl és PR munkatárs a Serenityn.