Oldal kiválasztása

Lehet ám úgy is vígjátékot forgatni, hogy bár ömlik belőle a trágárság, meg a szenny, azért mégis vicces és ötletes – erre pedig nincs is jobb példa a Trópusi viharnál.

tropusihoseg.4

Ez egy film egy filmforgatásról, ami egy könyvadaptáció – drága irónia, Ben Stiller a legnagyobb rajongód. Főhőseink kipróbált és befutott művészek: Tugg Speedman (Ben Stiller) akciófilm sztár, Kirk Lazarusz (Robert Downey Jr.) folyton díjesőben fürdő ausztrál színész, Jeff Portnoy (Jack Black) egy kábszerfüggő vígjátéksztár, Alpa Chino (Brandon T. Jackson) rapper, és persze az egyetlen, akinek ez az első rendes munkája: Kevin Sandusky (Jay Baruchel). Ők öten a főszereplői a most készülő filmnek, ami egy vietnámi veterán könyv alapú visszaemlékezése. A rendezést egy eddig ismeretlen újonc, Damien Cockburn (Steve Coogan) kapta meg.

A film nagy jeleneténél azonban igencsak félrecsúsztak a dolgok, és az egyszer felvehető hatalmas robbantást elcseszték a színészek. A rendező persze őrjöngött, de akkor a könyv írójának, John “Négylevelű” Taybacknak (Nick Nolte) támadt egy nem kimondottan zseniális ötlete. A srácok kezébe nyomták a forgatókönyvet, és ledobták őket a dzsungelbe, persze rejtett kamerák és pirotechnika közé. Azzal azonban nem számoltak, hogy a srácok igencsak eltévednek, majd pedig beleütköznek egy heroin-termelő bandába, a Tüzes Sárkányba. A színészeknek igen hosszú ideig nem tűnik fel a valódi veszély, de azért hősiesen helytállnak, hiszen ez csak egy újabb alakítás.

tropusihoseg.1

A Trópusi vihar egy az egyben zseniális, ötvözi a szarkazmust, hollywoodi fricskát, a vígjátékokat és a dzsungelfilmeket egyszerre. Ben Stiller egyszemélyben főszereplő, író és rendező is, így egy valóban bennfentes személy ekézi a hollywoodi primadonna színészek világát. A showbizniszben semmi sem az, aminek látszik – a stúdiókat a bevétel érdekli, ahogyan az ügynököket is.

A film talán legjobb jelenetei az elején találhatóak, méghozzá a színészek apróbb reklámfilmjei. Tugg Speedman Rekkenő-filmjei tökéletesen példázzák az állandó folytatások utáni hajhászást, és azt, hogy ezek már közel sem olyan jó alkotások – és a szomorú az, hogy ezt a készítők is pontosan tudják. Kirk Lazarusz, mint színész zseni, és az a hihetetlen jelenet Tobey Maguire-rel csodás. A kolostor falai közötti vágyódás a szemekben, na meg a rózsafüzér – egyszerre megdöbbentett, letaglózott és röhögésre késztetett.

tropusihoseg.2

Jeff Portnoy pedig az undorító és alpári poénok fizikai megtestesülése – gondolom más is kiszúrta az “enyhe” utalást a Klump családra. Alpa Chino reklámfilmjei pedig szexisták és megalázóak, ugyanakkor meg pont az ő karaktere az egyik legműveltebb a csapatból. Ugyan nem szeretem Tom Cruise-t, de itt fantasztikusat alakított, szóval örülnék, ha végre leszállna erről az akciófilm sztár sémáról és inkább valódi szerepeket vállalna, mert kiderült, hogy nagyon jól megy neki.

A Trópusi Vihar többszöri megtekintést követel magának – teljes joggal –, és garantálom, ha egyszer tetszett a film, akkor bizony az ötödik alkalommal is meg fog nevettetni.

tropusihoseg.3

És ne feledjétek: sose nyomjuk fullba a kretént!

Szerző

Catleen
Catleen
Alapító és főszerkesztő

Mindig online kütyüfüggő, “csak még egy epizód” suttogó, űrhajó gyűjtögető kocka, digitális bennszülött. Igazi fangirl és PR munkatárs a Serenityn.