Oldal kiválasztása

supernatural_season5_pic1

Az angyalok debütáló évada után az ötödik még komplexebb, esemény- és karakterdúsabb, mint eddig bármelyik szezon. Azok után, hogy Lucifer (Mark Pellegrino) kikukucskált pokoli börtönéből, emiatt pedig apokalipszis fenyegeti a Földet, Samnek (Jared Padalecki) és Deannek (Jensen Ackles) nagyon fel kell kötniük a gatyájukat. Szerencsére segítségükre van régi vadász barátjuk, Bobby (Jim Beaver), és újonnan szerzett szövetségesük, Castiel (Misha Collins) is.

supernatural_season5_pic2

Miután ettől a ponttól kezdve nem tudok spoilerezés nélkül továbbhaladni ami a történetet illeti, vegyük inkább sorra a karaktereket, az ő motivációjukat és kapcsolataikat a többiekkel. Kezdjük a főszereplőkkel, a két testvérrel. Nem árulok zsákbamacskát, ha azt mondom, a kettejük közt levő, eddig meglehetősen erős kötelék ebben az évadban meglazul, és, sajnos, a jelen állapotok szerint úgy tűnik, sosem áll vissza az eredeti állapotba. Az egymás iránt érzett bizalomról van szó, ami, hát… szerintem mindenki tudja, mennyire törékeny. A Winchesterek, a tragikus családi hátterük mellett, példatestvérek voltak, hiszen jóban-rosszban kiálltak egymás mellett, sosem hagyták cserben a másikat, és ez a csodálatos dolog most megszakadmeg a nézők szíve is. Mint azt már korábban is mondtam, ez nem egy pozitív show.

supernatural_season5_pic3

Az angyalok táborából, főleg Lucifer közeledtével, egyre többen bukkannak fel, és egyre nagyobb szerepet kapnak. Az eddig megismert Zakariás (Kurt Fuller) és Uriel (Robert Wisdom) után feltűnik még a kissé erőszakos Mihály (Jake Abel), és Gábriel (Richard Speight Jr., a képen) is. Külön kiemelném Gábrielt, aki hihetetlen figura: az ember arra számítana, hogy arkangyalként komoly, céltudatos, felelősségteljes, és mindenhol Isten igéjét hirdeti. Ehelyett kapunk egy olyan alakot, aki az előző három évadon keresztül trükkösként bújkált a Földön csak hogy elmeneküljön a bolondok házából, vagyis a Mennyből, ráadásul előszeretettel forgat pornófilmeket is. Ja, és hihetetlen beszólásai vannak Na igen, képzeljük el őt, a hírnököt, amint előadja Szűz Máriának, hogy Istentől terhes, és a Megváltót fogja megszülni. Khm.

supernatural_season5_pic4

Kapunk egy új démont is, akinek ugyan a következő szezonokban lesz fontos szerepe, de nem lehet kihagyni. Egészen pontosan Crowleyról (Mark Sheppard Firefly rajongók, figyelem!) van szó, aki egy egyszerű vörösszemű démon ez a fajta gyakorlatilag lelkekben utazik: az emberek két földút kereszteződésénél megidézik, elpanaszolják nekik a gondjukat, arra ajánl a démon egy megoldást, majd szerződést kötnek. Ez általában azzal jár, hogy az ember, akivel a szerződést kötötte maximum egy évtizedet él még mindezek után, a lelke pedig halála után a Pokolra jut. Crowley tehát üzletember, és a megjelenése is ezt sugallja, hiszen egy New York-i öltönyös úriembert testét használja. Neki is eléggé felvágták a nyelvét, akárcsak Lucifernek, ezen felül pedig még furfangos is. Így hiába rossz karakter, Crowleyt nem tudjuk utálni, még ha keresztbe is tesz a fiúknak, akiknek szurkolunk.

supernatural_season5_pic5

Az apokalipszis valóban fenyeget ebben az évadban, hiszen kapunk egy kis ízelítőt a Négy Lovasból is. Többet nyílván a spoilerveszély miatt nem szeretnék elárulni, annyit viszont fontos elmondani, hogy a Négy Lovast hihetetlenül jól illesztették bele a sorozatba. Majdnem mind a négyen kaptak egy-egy külön részt, belépőjük pedig zseniális volt mindegyik alkalommal, főleg a Halálé (Julian Richings). A megjelenésük is rendkívül szimbolikus: a Járvány például egy idős férfi alakját öltötte, aki nehezen mozog és infúzióra van kötve. Mindegyikőjük hord az ujján egy-egy gyűrűt is, melynek színe megegyezik a bibliai lovasokéval, tehát a Járványé zöld, a Háborúé arany, az Éhínségé ezüst, a Halálé pedig világos és fakó.

supernatural_season5_pic6

Az apokalipszist természetesen, mint a legtöbb esetben, sikerül megállítani, viszont súlyos árat fizetnek ezért a fiúk. Ebből kifolyólag a következő évad tartalmazza az eddigi talán legszívszorítóbb részeket. Ha viszont a világot sikerült összefoltozni, utána a „takarítás” is nehezen, de menni fog… ugye?

Szerző

Misplaced
Szerkesztő

Koncertmániás detektívgyakornok, kezdő anglofil, rendkívül utópista Metal Lady. Elfogult rajongó, egyben egy leendő exkluzív kutyasziget tulajdonosa.