Oldal kiválasztása

A félrevezető marketing áldozata lettem.

manoftheyear2

Tom Dobbs (Robin Williams) egy egész népszerű esti talk show-t vezető komikus, aki egyik nézője megjegyzésének, és az azt követő négymillió e-mail hatására úgy dönt, elindul az elnökválasztáson. Bár tényleges esélye a győzelemre nulla, ő azért komolyan veszi a dolgokat: rendes, bár kissé szokatlan kampányt folytat, beszédeket tart, még a televíziós vitában is részt vesz. Amúgy ez az év, mikor az Államokban a megszokott papíralapú rendszert felváltja a Delacroy nevezetű, számítógépes szavazóprogram. Csakhogy alig pár nappal a választások előtt az alkalmazás egyik fejlesztője, Eleanor Green (Laura Linney) felfedezi, hogy baj van a programmal, ami miatt az nem azt a jelöltet adja ki győztesként, akire a legtöbben szavaztak. Eleanor erről próbálja értesíteni a főnökét, de az nem is törődik vele – a hibát már nincs idő kijavítani, meg amúgy is hatalmas pénztől esnének el, ha ez kiderülne. Így a Delacroyt a választások napján munkába állítják, és a program Dobbsot hozza ki győztesként.

manoftheyear3

Kérem szépen, én nem arra a filmre iratkoztam fel, amit kaptam. Az év emberét az IMDb vígjátéklistájában találtam, a mozit elég erősen Robin Williamsszel reklámozták, akit ugye leginkább a remek vígjátékszerepei miatt ismerünk, ráadásul a film plakátján is őt láthatjuk, ahogy egy becsavart, ősz bíró-parókában feszít. Ugye, hogy mindezek alapján egy könnyed, humoros filmre számít az ember, amiben a véletlen megválasztott komikus káoszt kavar a Fehér Házban, ám a végén, mikor már fáj a hasunk a nevetéstől, minden problémát megold?

Nos, a film nem erről szól.

Kezdjük ott, hogy ez nem vígjáték – olyan szinten nem az, hogy már alapból hülyeség volt rányomni ezt a bélyeget. Persze, Dobbs néha poénkodik – pontosabban próbál poénkodni, ám a legtöbb vicc harmatgyenge. Nem, ez leginkább egy politikai dráma – főleg az első fél óra, ami nagyrészt Dobbs kampányáról szól –, másrészt pedig egy elég durva thriller. Ugyanis a másik fő történetszál központjában az áll, hogyan próbálják a Delacroy főnökei megakadályozni Eleanort abban, hogy nyilvánosságra hozza a program hibáját.

manoftheyear1

Ezzel még csak nem is lenne baj – mert ezek a jelenetek tényleg nagyrészt feszültek és izgalmasak, még jól is vannak megírva, csak hát… Mint mondtam, én nem erre számítottam, nem erre vártam, így nem is tudtam igazán élvezni.

Meg az is baj, hogy szerintem igazából a készítők sem tudták pontosan, mit akarnak ezzel a filmmel. Mert Robin Williams ugye próbálkozik hébe-hóba a humorral, és szimpatikus is a karaktere, csak ez a poénkodás kirí a filmből, csak úgy, mint az enyhén erőltetett romantikus szál Dobbs és Eleanor közt. Ha csakis a thriller-akció résszel törődtek volna – azzal, ahogy Eleanor próbál helyesen cselekedni, és ahogy ezt a kapzsi vállalat válogatott módszerekkel próbálja megakadályozni –, sokkal jobb és sokkal egységesebb lehetett volna a film. Ja, mert igen: a valódi főszereplő nem Dobbs, hanem Eleanor, Laura Linneyt viszont sehol sem látni a plakáton.

manoftheyear4

Nem egy olyan rossz film Az év embere, csak hát… másra számítottam, így igazából élvezni sem tudtam. Ha úgy ültem volna neki, hogy ez egy politikai thriller, akkor most biztos jobb véleménnyel lennék róla, így viszont marad a becsapottság keserű utóíze.

Szerző

Orlissa
Alapító és főszerkesztő-helyettes

A kedves-naiv-romantikus macskamán, aki írói ambíciókat hajszol. Reménytelen fangirl és könyvmoly.