Oldal kiválasztása

Őszintén, sokkal jobbra számítottam Manuel Carballotól a 2010-es La Posesión de Emma Evans után, de a The Returned Zombie Virus vagy szimplán csak a The Returned (2013), sok tekintetben kihúzta nálam a gyufát.

The returned4

Eleve a történet már egy nagy pofon volt: szépen kitört egy zombiapokalipszis amin az emberiség végül győzelmet aratott és egy szer segítségével a fertőzöttek – ha naponta beadják maguknak – nem alakulnak át. Közben főhősnőnk, Kate (Emily Hampshire) szakadatlanul keresi a végleges gyógymódot a vírus ellen, hogy fertőzött férjét meggyógyítsa, ám a kormány sok mindenben gátat szab neki, ő pedig olyan cselekedetekre szánja rá magát, amivel akár egy újabb apokalipszist is előidézhet. Ismerős a szitu? Naná! Mindenki, aki csak egy kicsit is ismeri a Dead Rising játékot az tudja, hogy dettó ugyanez volt a játék története is.

The returned2

Oké, a koppintás miatt egy mínusz, de néhány részlet nagyon érdekes is lehetett volna – csak már a fentebb említett játékban ezek többségét sajnos elsütötték  –, az a fertőzöttek szó szerinti megbillogozása:  ha nem is volt egy szívfacsaró jelenet, de mégis keserű szájízt hagyott maga után az, amikor Kate férje, Alex (Kris Holden-Ried) tankolni próbál, és kötelezően fel kellett mutatnia azt az igazolványt, hogy ő fertőzött – és az eladó, aki addig olyan kedélyesen csevegett vele, egyszerre csak full undorral meredt rá. És nem is az volt a baja Alexel, hogy bármikor átalakulhat, hanem, hogy egyszerűen csak fertőzött. Hogy megtűrik őt annak ellenére, hogy bármikor végezhet akárkivel – ezt az érzést kivételesen jól adta át a film.

The returned3

Másik dolog, amibe nem tudok belekötni, az a kormány szerepe és célja: nem fognak többet gyártani az ellenszerből, és a fertőzött személyeket likvidálják vagy elfogják. Ez és a végleges ellenszer keresése a fő történetszál, ami itt nagyon is logikusan van megoldva, kicsit sem haragszom az állam embereire, de Kate – aki amúgy kutató orvos, ám nem tudott semmi újat felmutatni – erre meglopja a cégét, a férjét pedig elrejti. Én mondom, a főhősnőn kívül mindenki logikusan cselekszik: a férje, aki szinte feladja magát a barátok, akik próbálják Katet ráébreszteni, hogy ez így nem mehet tovább, és még a fakabátok is elég rendesek, de Kate… – tiszta logikátlan az a nő. Sokkal inkább orvosként kéne gondolkodnia, semmint valami hisztis kisgyerekként, és erre még az sem mentség, hogy mindent a férjéért tett. Egy halottért már fölösleges harcolni.

The returned1

A The Returnedet csak saját felelősségre merem ajánlani: lopkod, kapkod, a főhős elviselhetetlen, de alapjáraton jót akar – pofont ad a társadalomnak, a tudás utáni végtelen szomjúságnak, de egyben megmutatja azt is, hogy ha valamit nem lehet megváltoztatni, akkor azt olykor el kell fogadni, és új lapot kell nyitni.

Szerző

Hanama
Alapító és szerkesztő

Főállású gamer, horror rajongó és anime szakértő. Sok mindenről szeretek és tudok beszélgetni, ezért is jó zombi módjára mindenki agyára megyek.