Oldal kiválasztása

Tündérmese – új csomagolásban. Persze az utóbbi időben már nem újdonság a régi meséket újraírni és megfilmesíteni, így nem volt nagy meglepetés, hogy a Csipkerózsikából is kaptunk egy teljesen új verziót – pontosabban inkább új szemszöget.

maleficent5

Ha valaki nem ismerné az eredetit – amit erősen kétlek –, akkor azért röviden elmesélem. Volt egy király és egy királyné, akiket a változatosság kedvéért imádott a nép. Aztán gyerekük született, akinek a neve Auróra lett. A keresztelőjére még néhány tündér is érkezett, akik ajándékot hoztak a kislánynak – szépséget, kedvességet, és hasonló fontos dolgokat. Majd ezt követően hirtelen érkezett még egy tündér, Demóna, aki azonban átkot hozott ajándékba, miszerint mikor Auróra a tizenhatodik születésnapján megszúrja az ujját egy rokkával és álomba szenderül, melyet az igaz szeretet old majd fel. Aztán száz év szunya után – fú, milyen szájszaga lehetett – jött a hercege, megcsókolta és happy end.

maleficent3

Azt azonban már kihagyták a meséből, hogy Demóna miért gonoszkodik  – meg egy pár lényeges apróságot. A filmből megismerhetjük a tündér történetét a kezdetektől. Annyira a kezdetektől, hogy a sztori elején még fiatal tündér, röpköd az erdőben – bizony, akkor még volt szárya –, meggyógyítja a fákat és hasonlók. Egy nap azonban bepottyan a varázslények világába egy ember, akit Demóna megment, miután magára haragítja a fákat. A srác évekig visszajár a tündérhez és egymásba is szeretnek. Ez addig ilyen szép és jó, míg az aktuális király úgy nem dönt, hogy leigázza a varázslényeket és támadást indít ellenük, Demóna azonban megvédi az övéit. A király azonban haldoklik. Ekkor az uralkodó utolsó parancsa, hogy hozzák el neki a nő szárnyait, és aki képes erre, megkapja a királyságot. Nem is kell több a srácnak, visszatér és ellopja Demóna ékességét, hogy ő lehessen a király. Ezek után nem is olyan meglepő, hogy berágott a csaj. Az okosak is mindig mondják: ne dühíts magadra egy nőt, mert abból háború lesz’

Maleficent

Így már érthető, miért is átkozza meg Aurórát. A király persze mindent megtesz, hogy elkerülje az átkot, elégeti az összes rokkát és elküldi a három jótündérrel az erdőbe a kicsit. A tündérek sajnos nem bizonyulnak jó dajkának, így végül Demóna vigyáz a kislányra, hogy megérje a tizenhatodik születésnapját és beteljesüljön az átok. Azonban ahogy várható, megkedveli a lányt.

Megmondom őszintén, szerintem kompletten jobb, mint az eredeti. Szerettem persze én is a hercegnőket – sőt ma is – de voltak mindig történetek, amikből valahogy hiányzott az élénkség, és az érzelmek. A Csipkerózsika pont egy ilyen mese volt és most végre lettek benne komolyabb érzések.

maleficent4

No, és a látvány! Először is ódákat tudnék zengeni arról, hogy mennyire passzolt Angelina Jolie-ra Demóna szerepe. Gyárilag pont olyan karakterű arca van, amilyen ide kellett és erre még rá is tettek egy lapáttal. Gyönyörű! A varázslények is fantasztikusan sikerültek, vannak szépek, viccesek, csúnyák. De mindegyik aprólékosan kidolgozott és varázslatos. No, meg a kedvencem: ki fedezett fel egy cseppet sem kedves Harry Potter-szereplőt? Mármint persze rajtam kívül. Bizony, a rózsaszín tündérke szerepét Imelda Staunton kapta, kedvenc Dolores Umridge-ünk. Szegény nőre mindig ezeket a rózsaszín ruhákat aggatják, és idegesítő szerepeket kap – úgy tűnik, ezt már sose mossa le.

maleficent2

Nem feltétlenül azt a hercegnős varázslatot kapja a néző, amit ezektől a meséktől megszokott, sokkal életszagúbb és egyben mágikusabb, de garantáltan nem lehet rajta unatkozni, ugyanis ha nincs min izgulni, akkor viszont van mit nézni, és van min ámulni. Mindenképp megéri megnézni.

Szerző

Ixi
Alapító és szerkesztő

Főállású gonoszkodó sárkányboszorkány, egyben egyetemista tündérlány. Szeretem a fantasyt, a horrort és a pc játékokat. Őzike forever!