Oldal kiválasztása

Nos, nem tudom, kinek tűnt fel, de némi változás történt a listában, itt egy másik film kapott helyet, azonban sajnálatos módon a beszerzés önhibámon kívül kudarcba fulladt – így aztán hoztam nektek egy japán mesét helyette. Ez már azért nem az előző kettővel esik egy kategóriába.

hourno2

A történet egy szellemhölgy köré épül, aki egy erdőben tartja rettegésben a favágókat és az eltévedő embereket. Ő a Hóúrnő, aki megfagyasztja áldozatait álmukban. Így jár egy szobrászmester és a tanítványa is, akik a megfelelő fát keresik egy istennőszoborhoz. A Hóúrnőnek azonban megtetszik a fiatal Yosaku, így elengedi, de a lelkére köti, hogy nem mondhatja el senkinek azt, amit látott – konkrétan, hogy megölte a mesterét. Ez kis árnak tűnik elsőre az elengedéséért, így megígéri és hazatér a fával a falujába. A faluban hamarosan egy kivételes szépségű lány bukkan fel, aki végül Yosaku felesége lesz, viszont a falu urának is megtetszik a lány, így próbál mindenhol keresztbe tenni az ifjú szobrásznak. Eközben azonban sötét titkok derülnek ki szép lassan az ifjú feleségről.

hourno4

Nem mondanám kifejezetten ijesztőnek a filmet – bár ez mindig a néző tűrőképességétől függ – azonban nagyon élvezetes és magában hordozza nem csak a horror elemeit, de a hagyományos japán sztorik jellegzetességeit is. Nem mai darab már, így még a jó kis régi, ázsiai filmek szokásait is magával hozza, a hirtelen, csattanó hanggal kísért arcos snitteket és a dallamos háttérzenét.

Hóúrnő (Yuki-Onna) egy remek karakter. Egyrészt a hatalmánál fogva alapvetően ő egy ijesztő személy, emellett azonban gyönyörű is. Világos – na jó, fehér – bőr, selymes haj, nagy szemek. Szóval szép, na. Így aztán nem meglepő, hogy könnyű beleszeretni. Ami nekem különösen nagy kedvenc az ő megjelenésében, az az aranyszínű szempár. Többnyire, ha az ember ijesztő szellemet rak egy filmbe, annak vagy piros, vagy fekete, vagy normál szeme van. Neki azonban szép, metálosan csillogó arany kontaklencsét adtak, ami egy pluszt ad az egészhez és én ezt nagyon imádom.

hourno1

No, de miért horror, ha az embert alapvetően nem kerülgeti a frász? Annyit érdemes tudni, hogy bár manapság a japánok már egész jól ráéreztek az ijesztgetés ízére – kivételek persze akadnak –ez nem mindig volt így, nekik is kellett tanulni. A Hóúrnő emellett egy igen ijesztő legenda, amivel szerintem Hokkaidón a mai napig rémisztgetik a gyerekeket – mint nálunk a mumus.

Számos további feldolgozás is készült erről a történetről, sorozatban is szerepelt, de akad még önálló filmje. Nekem azonban ez az igazi. Szerintem remek hangulatot hoz és ráadásul annyi benne a hó, hogy én a végére elkezdtem fázni. A hó ijesztő! (Ja igen, amúgy utálom ám a hideget, csak hogy értsétek.)

hourno3

Ez amolyan kikapcsolódás a brutál és az elmebeteg filmek között, azonban kevesen akadnak rá, így szerintem tökéletes helyet foglal el ebben a részben a kihívásban. Szóval bátran kezdjetek bele, csak vegyetek fel pulcsit!

Szerző

Ixi
Alapító és szerkesztő

Főállású gonoszkodó sárkányboszorkány, egyben egyetemista tündérlány. Szeretem a fantasyt, a horrort és a pc játékokat. Őzike forever!