Oldal kiválasztása

A posztapokaliptikus világok nagy rajongója vagyok – ezt az egészet talán még gyerekkoromban indította el a Power kapitány és a jövő katonái. Tisztában vagyok vele, hogy mind filmes, mind képregényes berkekben nem kedvelik A papot, de ha nincs a film, akkor én, földi halandó sosem értesülök a nagyszerű képregényről, vagyis ez esetben erről a koreai manwháról.

apap.2

Több száz évnyi háború után végre az emberek győzelmet arattak a vámpírok felett. Ezt a győzelmet a papoknak köszönhették, akik az egyháztól kaptak engedélyt és kiképzést a vérszívók mészárlására. Mivel a papokra már nem volt szükség, ezért elbocsátották őket, akik így kénytelenek voltak képesítés nélkül valahogy elboldogulni. A társadalom az egykori ünnepelt hősöket kitaszította magából, az egyházi vezetők pedig a hierarchia csúcsán helyezkedtek el. Pap (Paul Bettany) a város peremén él, ahol lenézik és megvetik őt, de mikor meghallja, hogy volt szerelmének családját lemészárolták a vámpírok, elindul a senki földjére, hogy megtalálja az egyetlen túlélőt, Lucyt (Lily Collins).

A keresés során azonban kiderül, hogy a vámpírokat egy teljesen új hatalom vezeti, Black Hat (Karl Urban), aki régen maga is pap volt, sőt, főszereplőnk társa. A keresésben segít Lucy barátja, Hicks (Cam Gigandet), majd később csatlakozik hozzájuk egy papnő is (Maggie Q). A tét azonban már nemcsak a lány élete, hanem a vámpírok újbóli felemelkedése és egyúttal az emberiség leigázásának megakadályozása.

apap.1

Ebben a világban annyi, de annyi kiaknázatlan lehetőség van, hogy nem is értem, miért egy sablonos akciófilmet készítettek belőle. Az addig becsben tartott papok hogyan is szorultak a létezés peremére, vagy miképpen zajlik a társadalom rétegződése, milyen nehézségekkel küszködnek a senki földjére kiszorultak – mind-mind olyan elemek, amik önmagukban sokkal több magyarázatot érdemeltek volna.

Azonban a hangulatot tökéletesen eltalálták, mert a legtöbb posztapokaliptikus világban elfelejtik valóban nyomasztóvá tenni az életet, itt viszont ez példaértékűen működött. A város épületei füstben és mocsokban tobzódnak, az emberek kicsinyesek, ostobák, és nem látnak tovább az orruknál és azt teszik, amit elvárnak tőlük. A kietlen világ hatalmas és pusztulásra emlékeztető vidéke tökéletes ellentéte a városnak – ezt a képet pedig gyönyörűen megtoldották a nappal és az éjszaka váltakozásával.

apap.4

Paul Bettany tökéletes választás volt a szerepre, mert pontosan egy teljesen átlagos embert játszik, ugyanakkor messziről érezni róla, hogy a felszín bizony nem egyezik meg a belbeccsel. Maggie Q szintén tökéletes, egyrészt, mert szerintem gyönyörű, másrészt pedig harcművészeti képzettségének köszönhetően hitelesen adja elő a verekedős jeleneteket. Viszont őket is messzemenően túlszárnyalta Karl Urban színészi játéka, akiről állítom, hogy egy méltatlanul mellőzőt művész. Fürdőzött Black Hat szerepében, ebben a gonosz, vér- és bosszúszomjas alakéban, aki nem kívánt egyebet, mint a világ urává válni.

Smoke trails from Karl Urban's mouth, "Priest" October 7, 2009

Pedig micsoda zseniális filmet lehetett volna ebből az alapanyagból forgatni! Egyszerűen bűn volt ezt a hihetetlenül egyedi és izgalmas világot ilyen verzióban mozivászonra vinni. Ha mást is annyira bevonzott A pap világa, mint engem, annak javaslom az írott formátumot (ezt viszont nem fordították magyar nyelvre).

Szerző

Catleen
Catleen
Alapító és főszerkesztő

Mindig online kütyüfüggő, “csak még egy epizód” suttogó, űrhajó gyűjtögető kocka, digitális bennszülött. Igazi fangirl és PR munkatárs a Serenityn.